• medicii au apelat la instanța pentru a nu mai fi obligați să încheie asigurări profesionale doar cu patru societăți de profil din țară • Curtea de Apel din Iași le-a dat dreptate doctorilor • pînă la 1 septembrie, cînd procesul va fi reluat, medicii pot sta liniștiți
Patru luni de zile au avut de așteptat medicii care în primăvară au protestat împotriva deciziei Casei Naționale de Sănătate prin care erau obligați să încheie în cel mai scurt timp polițe de asigurare în euro cu numai patru societăți. Cei mai indignați de această decizie au fost medicii de familie și stomatologii, aflați în colaborare directă cu asigurările de sănătate și cărora li s-ar fi putut suspenda contractele de finanțare în lipsa polițelor de asigurare profesională. Indignarea doctorilor a fost sporită și de faptul că decizia a fost dată abia în luna martie, cînd toți încheiaseră deja polițe de asigurare împotriva culpelor medicale. Medicii au cerut suspendarea deciziei, spunînd că este abuzivă. „Obligativitatea de a plăti asigurările numai la patru societăți a fost cea mai mare nemulțumire a medicilor. Este dreptul fiecăruia să-și aleagă cu cine vrea să încheie o poliță de mal praxis. La fel de nemulțumiți sînt și de faptul că trebuie să plătească polițe în euro, a căror valoare este mare”, ne-a declarat doctorul Neculai Filipescu, președintele Colegiului Medicilor.
Cu valori cuprinse între 60 și 150 de euro, polițele de asigurare trebuiau plătite numai la Asirom, Allianz, Astra și Ardaf. Primii care s-au revoltat au fost medicii de familie, care au cerut instanței de judecată să se pronunțe asupra deciziei Casei Naționale. Între timp, obligativitatea medicilor de a-și încheia polițele numai cu anumite firme fusese luată în vizor și de Oficiul Concurenței. La patru luni de la sesizarea instanțelor, timp în care medicii de familie din Bacău au fost nevoiți să se conformeze deciziei reclamate, Curtea de Apel din Iași a dispus suspendarea acesteia. „Pînă pe 1 septembrie, cînd se va judeca pe fond această cauză, obligativitatea încheierii polițelor de asigurare profesională numai cu cele patru societăți este anulată. Casele de asigurări nu mai pot obliga medicii să se asigure conform deciziei din luna martie și nici nu pot rezilia contractele medicilor care nu s-au asigurat în condițiile impuse de aceasta”, a adăugat doctorul Filipescu.
Pînă în acest moment, singurii care nu au avut încotro și s-au asigurat în condițiile impuse de controversata decizie sînt medicii de familie, stomatologii și farmaciștii. Medicii din spitale și policlinici sînt singurii care nu și-au făcut asigurările profesionale. Directorii unităților în care lucrează s-au angajat, însă, la semnarea contractelor de finanțare că îi vor pune pe doctori să-și facă asigurări. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns