• unii membri importanți sînt nemulțumiți că au fost dați deoparte • doctorița Gabriela Iacobescu susține că a izbutit cu greu să-i fie trecuți pe liste toți membrii de la Organizația PSD din Podu Turcului, care ar fi votat-o • sînt și alți pesediști nemulțumiți, dar ei se tem să vorbească, de teama excluderii din partid • la Horgești, pesediștii au avut o școală la dispoziție, dar au votat în crîșma unui consilier local PSD • prefectul Radu Cătălin Mardare, primul pe listă la Senat, înaintea lui Dan Matei Agaton
Alegerile din PSD au scos la iveală, odată cu lista noilor candidați ai partidului, și nemulțumiri mai vechi ale unor membri importanți. Cîțiva dintre ei și-au arătat fățiș iritarea că, în urma scrutinului de duminică, au fost dați deoparte. Se vorbește acum despre voturi luate de la unii și puse la alții, dar și despre încercări de a-i împiedica pe cei cunoscuți și apreciați de membrii de partid de a cîștiga un posibil loc pentru Parlament.
Printre cei nemulțumiți se numără și doctorița Gabriela Iacobescu,
președinta Organizației PSD din Podu Turcului. Ea a candidat pentru un loc eligibil la Camera Deputaților, însă în urma scrutinului n-a obținut decît locul 12, cu 3.143 de voturi. Ea susține acum că au existat tot felul de șicane și că este nemulțumită de felul în care au decurs lucrurile. „Sînt președinta acestei organizații de zece ani și cred că aici, în Podu Turcului, sînt un lider de opinie. Au venit să mă voteze o grămadă de oameni: bătrîni în cîrjă, dar și foarte tineri. Sînt medic aici și lumea mă cunoaște. N-au votat reprezentantul PSD, ci pe doctorița Iacobescu”, ne-a spus aceasta inițial. Am întrebat-o cum de-și explică totuși numărul mic de voturi. „Sînt 3.700 de voturi, sau cîte-or mai fi. Dar la mine au fost reale, fără falsuri. E foarte ușor să iei de la Ciocan sau de la altul și să pui voturi în altă parte”, a afirmat Gabriela Iacobescu.
Președinta filialei PSD din Podu Turcului n-a insistat prea mult pe această temă, însă a admis că cei foarte apreciați în interiorul partidului au fost dați deoparte, în detrimentul celor nou-veniți, cu bani, care au acces rapid în cercul celor ce fac legea în PSD. „I-a deranjat, probabil, că unii sînt curați și că lumea-i apreciază. Eu nu sînt coruptă în nici un fel. Sînt curată și-mi fac meseria: și la cabinet, și în partid. Asta i-a deranjat! De altfel, unii ne-au mai și spus că «băi, voi doctorii, sînteți niște calici!» Pe mine nu m-au interesat nici afacerile, nici altceva. Nu de asta am intrat în PSD”, a continuat doctorița Iacobescu.
Listele făcute după interese
Că Gabriela Iacobescu este lider de marcă al PSD în zona Podu Turcului o știe oricine. Dovadă stă și faptul că, de-a lungul anilor, ea a reușit să atragă foarte mulți membri noi în partid și să creeze una dintre cele mai puternice filiale din mediul rural. Acum, doctorița susține că pesediștii de la județ nu vroiau să-i treacă nici măcar membrii existenți în filială pe listele de votanți. „Cu chiu, cu vai, am reușit să-i trec pe oamenii din organizația mea pe listele de alegători. Neculai Ciocan mi-a trecut inițial 104 membri pe listă. Am fost nevoită să intervin la domnul Bontaș (n.r. – Dumitru Bontaș) pentru a-i trece și pe ceilalți. La insistențele lui au fost trecuți, pînă la urmă, 661 de membri”, a adăugat Iacobescu, care a lăsat să se înțeleagă că s-a încercat tocmai reducerea șanselor ei de a aduna cît mai multe voturi.
În același context, președinta PSD din Podu Turcului a vorbit și despre problemele mai vechi create de directivele fără noimă ale șefilor de la județ. Acesta susține că, înainte de locale, ea vroia să-l arunce în luptă pe candidatul care ar fi avut cele mai mari șanse pe plan local. „Mi-au spus că Purcel nu-i bun, și tot felul de chestii dintr-astea, și pînă la urmă l-au dat deoparte. Omul a murit cu două săptămîni înainte de alegeri de inimă rea. Credeți-mă că avea toate șansele să cîștige. Au mers însă cu altcineva, pe care eu nu l-am susținut, că nu era iubit și apreciat de oameni, și s-a văzut că a pierdut. Primăria din Podu a fost cîștigată de candidatul de la PRM. Le-am spus și atunci, cum le-am spus și acum că nu-i corect, dar n-am primit nici un răspuns. E o secretomanie acolo…”, a povestit Gabriela Iacobescu.
Ea este convinsă că mulți dintre cei ieșiți pe locurile eligibile nu vor avea șanse să prindă un loc în Parlament. „Vom vedea în noiembrie dacă cei cu mii de voturi acum vor fi votați de oameni. Atunci se va vedea”, a încheiat doctorița Iacobescu.
La Horgești, pesediștii au votat în crîșmă
Alegerile din PSD au generat însă și altfel de probleme. Un telefon anonim primit ieri la redacție ne atenționa că scrutinul desfășurat în comuna Horgești au fost un adevărat circ. Persoana de la celălalt capăt al firului a povestit cu lux de amănunte cum membrii PSD nu s-au mai dus să voteze la Școala din satul Recea, pe care o ceruseră liderii social-democrați din comună, ci la crîșma lui Ioan Albeiu, consilier local PSD. „N-au mai votat la școala din Recea. I-au luat pe oameni și i-au pus să voteze la barul lui Albeiu. Le-au spus membrilor că la alegerile generale or să le dea cîte un milion de lei în plic la fiecare, dacă vin și votează. Le-au dat la oameni de băut, ce mai, a fost circ curat”, ne-a spus persoana care a sunat.
L-am contactat pe Ioan Albeiu, cel în barul căruia ni s-a spus că s-au ținut alegerile. Consilierul local PSD a negat din capul locului că lucrurile ar fi stat astfel. „Nu-i adevărat. Păi asta ar fi fost ieșită din comun, ar fi însemnat că am fi fost în afara legii. Nu, nu-i adevărat! Astea-s concepțiile altora, îs niște aberații”, ne-a spus Albeiu. El a explicat că are în satul Sohodor, unde locuiește, un magazin, un bar, unul lîngă celălalt, iar în imediata vecinătate casa. „Acasă la mine am făcut secția de votare, acolo s-a votat”, ne-a repetat el de cîteva ori. Apoi, Ioan Albeiu ne-a sugerat să-l contactăm pe Constantin Bujor, președintele organizației PSD din comună. Așa am și făcut, doar că Bujor a avut o cu totul altă variantă. El ne-a spus că a renunțat să mai facă secție de votare la Școala din satul Recea și a făcut una în Școala din satul Sohodor. „Era prea mică sala din Recea, de aceea am folosit școala din Sohodor”, ne-a asigurat Constantin Bujor. După ce i-am explicat că Albeiu ne-a spus că pesediștii au votat la el acasă, președintele Bujor n-a mai avut nici o justificare.
Prefectul Mardare salvează listele PSD
Așa cum spuneau multe voci, social-democrații au votat pe cine au vrut și a ieșit cine a trebuit. Cel puțin la asta te duce cu gîndul faptul că nume mai vechi din partid, cum ar fi Viorel Hrebenciuc sau Dan Matei Agathon au prins din nou locuri eligibile. Dacă Viorel Hrebenciuc a fost deseori în județ și a fost activ pe mai multe direcții cînd a fost vorba de interesele Bacăului, fostul ministru al turismului cu greu a putut fi remarcat la filiala care l-a propulsat la București. Surprinzătoare este și prezența pe locul doi la Camera Deputaților a subprefectului Gabriel Vlase, înaintea deputatului Minodora Cliveti. Cel puțin din punct de vedere al experienței profesionale, mai ales că Minodora Cliveti are state vechi în Parlament și, pe deasupra, mai este și raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și președinta Comisiei egalității de șanse din forul amintit.
Deloc surprinzătoare însă este cîștigarea primului loc pe lista pentru Senat de către prefectul Radu Cătălin Mardare. Acesta a reușit să-l surclaseze pe Dan Matei Agathon și pe actualul senator PSD Melu Voinea. De altfel, prezența acestuia din urmă pe locul trei este o surpriză, în condițiile în care activitatea sa parlamentară în ultimii patru ani a fost aproape nulă, la fel ca și prezența sa în județ pentru diverse acțiuni care ar fi ținut de calitatea pe care o deține. Diferența dintre punctajul obținut de prefectul Mardare – 13.109 voturi și cele 7.490 de voturi ale senatorului Melu Voinea spune totul.
În rest, Dumitru Brăneanu, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, și Neculai Lupu, fostul președinte al CJ, s-au clasat pe locurile 4, respectiv 5, în fața Rodicăi Șelaru, senator de Neamț, și a lui Vasile Cautiș, senator de Bacău. Brăneanu a fost ales de 6.293 de membri din PSD, în timp ce Neculai Lupu a obținut 5.273 de voturi.
Pe locul patru la Camera Deputaților se află Oana Chelaru, președinta Casei de Asigurări de Sănătate, cu 9.811 voturi, urmată de deputatul PSD Endre Berezcki, și el cu o activitate mai mult decît ștearsă în județ în acest mandat. În josul listei, pe locul opt, se află deputatul Vasile Miron, cu 5.586 de voturi. Și deputatul Carmen Moldovan a fost sancționată de colegii din PSD, ea obținînd doar 2.178 de voturi, cu care s-a clasat pe un modest loc 17. Poate n-ar fi lipsit de importanță și faptul că ieri, cînd ar fi trebuit să se afle la serviciu, Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii, se ocupa de bunul mers al lucrurilor la Biroul Electoral Județean al PSD. Exemplul său a fost urmat și de subordonatul Adrian Teodorescu, șeful Serviciului Juridic din Prefectură, care, preț de o zi, a dat instituția de la care e plătit din bani publici, pe treaba de la sediul de partid. Tot la sediul PSD s-a aflat ieri și Dan Stoica, directorul adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate, o instituție rămasă, probabil, în grija altora. (Oana ALBU, Oana MĂGUREAN, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns