• CET face demersuri pentru a obține un împrumut de peste 45 de milioane de euro de la un consorțiu de bănci americane • în cazul în care vor fi obținuți, banii ar urma să fie folosiți pentru modernizarea sistemului de termoficare din întreg orașul • managerii de la CET spun că efectul investițiilor va fi îmbunătățirea calității serviciilor oferite clienților firmei
CET Bacău nu a renunțat la intenția de a investi pentru a îmbunătăți sistemul de termoficare din municipiul Bacău. Demersurile pentru contractarea unui împrumut garantat de stat au început în vara acestui an, cînd CET a contactat o firmă din SUA pentru realizarea documentației de împrumut. „Discuțiile cu reprezentanții firmei Lemna Internațional sînt în stadiu avansat. În momentul de față Lemna trebuie să ne prezinte ofertele de împrumut ale băncilor din consorțiul american Exim Bank, care ar putea să ne acorde împrumutul, iar noi trebuie să finalizăm studiile de fezabilitate care ne-au fost cerute”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău. Studiul de fezabilitate realizat de firma ATH Energ București include cinci lucrări pe care CET Bacău trebuie să le realizeze. Una dintre lucrări are în vedere realizarea unui grup de cogenerare cu gaz de 14 MW la CET, pentru a permite funcționarea în cogenerare pe timp de vară, cînd firma furnizează numai apă caldă menajeră. Aceasă investiție ar permite firmei să funcționeze cu profit inclusiv în perioada de vară a anului.
Alte două lucrări pe care CET intenționează să le realizeze cu banii împumutați cu garanția statului vizează reabilitatea tuturor celor 34 de puncte termice ale firmei, care vor fi complet automatizate, și reabilitarea rețelelor secundare din ale celor 34 de pucte termice, pe distanța de aproape 600 km. Contorizarea tuturor consumatorilor din municipiul Bacău și dispecerizarea punctului de comandă care supraveghează activitatea tuturor celor 45 de puncte termice care vor fi complet automatizate sînt alte două investiții care urmează să fie derulate de CET, în cazul în care firma va obține împrumutul. „Cele cinci lucrări incluse în studiul de fezabilitate, pentru care facem acum demersuri să obținem împrumut, reprezintă o primă față a proiectului pe care încercăm să îl derulăm cu firma Lemna. Valoarea totală a investițiilor la acest prim capitol se ridică la 39,2 milioane de euro”, a mai spus directorul Vasile Drăgușanu.
În a doua etapă a proiectul de investiții ar urma să intre moderinzarea celor 21 de centrale termice care au fost preluate de la Temloc, precum și refacerea celor 11 km de rețea secundară, costul estimat al lucrărilor fiind de 6,5 milioane de euro.
Directorul vasile Drăgușanu spune că, în cazul în care firma pe care o conduce va obține împrumutul pe care îl vizează, sistemul de termoficare din Bacău va fi complet modernizat, Acest lucru va însemna servicii de bună calitate pentru cei peste 25.000 de abonață rămași fideli sistemul de furnizare a apei calde și căldurii de la CET. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns