Ieșirile în natură ne ajută să ne menținem sănătatea, ne relaxează, ne scot din stresul cotidian. Mergem la iarbă verde sau la pădure pentru aerul curat, pentru a ne încărca cu energie pozitivă. Dar tot entuziasmul pălește când ne izbim de imaginea dezolantă a gunoaielor care împânzesc locul, pentru că, zilnic, sute de deșeuri ajung în natură, distrugând habitatul natural al animalelor și al plantelor, provocându-ne o stare de disconfort.
De ce atâta ură față de natură? De ce atâta ură față de noi înșine, de fapt? Dintre toate tipurile de poluare care există, probabil mai puțin ne gândim la cum ne afectează poluarea vizuală, care are consecințe grave asupra sănătății psihice și emoționale, chiar dacă nu ne dăm seama de acest lucru întotdeauna.
Mai mult decât atât, poluarea vizuală încurajează comportamente nedorite, precum neglijență, indiferență, detașare. Cu alte cuvinte, o persoană care a aruncat un PET la întâmplare va încuraja și pe cel care vine în urma lui să facă același lucru.
În curând, în locul respectiv se va forma un morman de deșeuri, care se vor împrăștia peste tot, transformând locul, dintr-o oază de liniște în inima naturii, într-un spațiu stresant, apăsător, contaminat – exact ceea ce NU căutăm când vrem să mergem la o plimbare prin pădure sau să ne petrecem ziua la iarbă verde.
Trebuie să înțelegem că aruncarea gunoaielor la voia întâmplării, mai ales când avem la îndemână recipiente de colectare pentru fiecare tip de deșeuri, este o agresiune pentru care mai devreme sau mai târziu tot noi vom „plăti”.
Singurul „efort” pe care trebuie să îl facem este să NU aruncăm PET-ul, doza, sticla, ambalajele de la gustări (și resturile care ne-au rămas) pe unde ne plimbăm sau unde am stat la grătar/picnic, ci să le punem într-o sacoșă și să le depozităm în recipientul potrivit, când ajungem acasă: deșeurile din plastic/metal în cel galben; hârtia/cartonul în cel albastru; sticla în cel verde; deșeurile menajere în cel negru.
Gesturile mici pot avea un impact mare. Așa cum un comportament nepotrivit poate fi copiat de alții, tot la fel unul pozitiv îi poate încuraja să facă ceea ce este corect. Colectează selectiv deșeurilor, determină-i și pe cei din jurul tău să o facă. Data viitoare când vei merge la iarbă verde sau la pădure, iar totul în jur va fi curat, vei ști că ai contribuit și tu la asta.
Pentru mai multe informații legate de colectarea selectivă, accesați Ghidul de colectare selectivă disponibil pe site-ul Soma Bacău.
Lasă un răspuns