Ministerul Finanțelor a propus o serie de măsuri de austeritate în domeniul bugetar, prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică, potrivit Economedia.ro.
Printre măsurile propuse se numără stoparea completă a angajărilor în administrația bugetară, colectarea la guvern a bugetelor necheltuite de primării și alte instituții, stoparea plății sumelor în contul retrocedării imobilelor confiscate, stoparea oricăror cheltuieli cu traininguri, instruiri, consultanță, mobilier, dar și limitarea sporurilor pentru bugetarii care gestionează fonduri europene.
În ceea ce privește sporurile, în perioada septembrie-decembrie 2024 va primi stimulente din fonduri europene doar personalul pentru care acordarea acestor drepturi se finanțează din proiecte cu fonduri externe nerambursabile, la care cofinanțarea publică reprezintă maxim 15% din valoarea proiectului. Nu vor putea fi acordate bugetarilor, în perioada menționată, „avantaje în natură”, precum combustibil pentru concediile de odihnă.
Se opresc toate angajările la stat. Excepțiile de la această regulă vor fi extrem de limitate și vor necesita aprobarea prin memorandumuri speciale. Aceste derogări sunt rezervate situațiilor în care angajările sunt esențiale pentru funcționarea optimă a instituțiilor.
Ordonanța introduce obligația clară pentru instituțiile publice de a nu acumula plăți restante până la sfârșitul anului 2024. Responsabilitatea pentru evitarea arieratelor revine ordonatorilor de credite, care sunt direct răspunzători pentru managementul eficient al resurselor financiare. În cazul în care sunt identificate plăți restante, măsurile disciplinare se aplică cu rigurozitate.
Achizițiile publice vor fi limitate, cu excepția cazurilor în care procedurile de achiziție publică sunt deja în faza de comunicare a rezultatelor. Mai mult, începând cu 2024, orice depășire a bugetelor la titlul „Bunuri și servicii” va fi strict controlată, iar Ministerul Finanțelor are autoritatea de a bloca deschiderea de noi credite bugetare în cazul nerespectării regulilor. Totodată, instituțiile sunt obligate să limiteze plățile lunare pentru cheltuieli de investiții la nivelul mediei plăților efectuate în primele opt luni ale anului 2024.
Guvernul vrea să impună și măsura redistribuirii excedentelor bugetare neutilizate către bugetul de stat. Instituțiile care la 31 august 2024 înregistrează plăți sub 70% din valoarea creditelor bugetare aprobate vor fi obligate să returneze minimum 10% din aceste sume la Fondul de rezervă bugetară. Instituțiile de stat care nu au făcut plăți de minim 50% din bugetele prevăzute pentru proiectele europene din PNRR sau bugetul multianual al UE până la 31 august cedează sumele necheltuite la fondul de rezervă bugetară.
Întregul proiect poate fi consultat AICI.
Primăria Bacău e una dintre municipalitățile „campioane” la contractele de consultanță a căror utilitate este greu de dovedit, dar și la angajări politice. Astfel, municipalitatea a făcut un contract imens, de 12 milioane de lei, pentru gestionarea creditelor, și vrea să plătească 500.000 de lei consultanță pentru un banal giratoriu.
De asemenea, mai multe contracte au fost date unor firme apropiate USR, pentru gestionarea parcărilor.
Misiunea Hastag a zis
Sunteti rautaciosi!
Stiti bine ca din banutii astia…o parte sunt scosi de administratorii de firme abonate la banii publici prin tot felul de tertipuri in contabilitatea firmelor si ajung o parte la demitari, o particica la functionari, o alta parte in afisele cu doamna ce ranjeste ca nebuna pe panouri prin tot orasul…
E timpul hastagilor acum…daca ieseati la vot…cheltuiau alte partide banii tot pe prostii..
Istoria Municipiului Bacau, ne arata ca edilii responsabili de matrapazlacuri au primit timp de reflectie pentru faptele lor si posibilitatea de a scrie carti.
Intrebarea e ce fel de carti va scrie Braileanul Vizitiu tiand ca are studii doctorale in economie…
Economia parandaratului?
Cum sa investesti banii din parandarat?
Agentul 007 misiunea hastag indeplinita?
Proștii a zis
🤥🤥🤥 A mai spus asta și…Articolul e plătit și e redat să auzim ce vrem noi doar atât .Păi cum dacă vine o pilă nu o angajează ? Doar bănuții-n cap cred în cuvintele lor 😉