• în acest an, numărul cererilor de debranșare a scăzut cu aproximativ 700 față de aceeași perioadă a anului trecut • cei rămași la sistemul centralizat nu mai au bani de montat centrale, alții nu mai vor pentru că prețul gazelor a crescut enorm
Cosmin Isopescu locuiește într-un apartament cu două camere din centrul Bacăului, iar zilele trecute și-a terminat lucrările de montare a unei centrale termice proprii. Apartamentul în care locuiește are 48 de metri pătrați, a fost tot timpul călduros, dar chiar și în aceste condiții tînăra familie a decis să facă împrumut în bancă și să-și pună centrală în apartament. „Ne-am săturat ca de fiecare dată cînd vine iarna să așteptăm cîte o lună pînă vine căldura, iar în intervalul ăsta să înghețăm de frig în casă. Avem un copil de cinci ani și nu ne putem permite să mai stăm în frig. Și, în plus, cu centrală proprie este mult mai confortabil decît la Termloc, de unde primim căldură și apă caldă cu program”, ne-a declarat Cosmin Isopescu.
Băcăuanul se numără printre cei aproximativ 2.500 de proprietari de apartamente care, în această vară, au solicitat debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire. Din informațiile primite de la CET și Termloc, am aflat că la CET au depus pînă acum cereri de debranșare circa 1.800 de proprietari de apartamente, iar de la Termloc au solicitat încheierea relațiilor contractuale 500 de consumatori. „Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul solicitărilor de renunțare la încălzirea centralizată este mai mic. Acum, în medie, cinci băcăuani solicită în fiecare zi debranșarea de la serviciile firmei, în condițiile în care anul trecut aveam și cîte opt solicitări pe zi”, spune Dumitru Crîșmaru, administratorul Termloc.
Comparativ cu anul trecut, numărul cererilor de debranșare este mai mic cu aproape 700 de solicitări. La sfîrșitul lunii iulie 2003, numai de la CET solicitaseră debranșarea 2.400 de proprietari, iar de la Termloc s-au retras 750 de locatari. Situația cererilor de debranșare de la cele două firme este apropiată cu cea de la Distrigaz, unde pînă acum au cerut cerut avizarea proiectelor termice de gaz în vederea montării unei centrale termice circa 2.500 de locatari.
Firmele de profil renunță pe capete
Și firmele care montează centrale termice resimt scăderea cererilor de montare a centralelor de apartament. „Anul trecut, am vîndut și montat foarte multe centrale termice. Aveam trei sau patru echipe care erau programate pentru două sau trei săptămîni. Anul ăsta, sezonul a fost mult mai slab și am renunțat la această activitate”, ne-a declarat patronul unei firme care monta centrale.
Declinul acestei activități are, în opinia specialiștilor, mai multe explicații. „Din punctul meu de vedere, scăderea numărului de băcăuani care își montează centrale are două explicații. În primul rînd, oamenii care aveau bani să-și monteze propria centrală de apartament au făcut asta încă de anul trecut, cînd, în timpul iernii, tarifele la întreținere au fost mult mai mari. În al doilea rînd, cei care au rămas în sistem sînt optimiști în promisiunile care spun că rețeaua centralizată de încălzire se va îmbunătăți”, opinează Mircea Apetrei, inginer șef la Distrigaz Nord Bacău.
Creșterea alarmantă a tarifelor la metrul cub de gaz, care în numai un an au ajuns aproape să se dubleze, precum și previziunile că prețul gazelor se va alinia la cel din Occident, îi determină pe mulți dintre băcăuani să-și facă un calcul al rentabilității investiției. Șansele ca cheltuielile cu montarea centralei să se amortizeze în trei- patru ani, cum se întîmpla în urmă cu doi sau trei ani, sînt mult mai mici, în condițiile în care o factură de gaz dintr-o lună de iarnă ajunge și la 1,8 milioane de lei. Un alt motiv pentru care băcăuanii preferă să rămînă la sistemul centralizat este că și costul investiției, care ajunge, în medie, la 70 de milioane de lei.
Termenul limită de depunere a cererilor de debranșase de la sistemul centralizat de încălzire expiră pe 31 septembrie. Numai că anul trecut, băcăuanii care au lăsat pe ultima sută de metri montarea centralei de apartament au înghețat în casă mai bine de o lună, din cauza lipsei de contoare de la Distrigaz, fără de care centralele de apartament nu puteau fi puse în folosință. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns