• zona cuprinde 79 de localități • patru localități intră parțial în zona de munte
Ministerul Agriculturii Pădurilor și Dezvoltării Rurale a făcut public ordinul prin care se aprobă delimitarea zonei montane, potrivit criteriilor de delimitare, pînă la nivel de municipii, orașe, comune și sate. Lista poate fi luată deja în calcul la întocmirea și aprobarea proiectelor din Programul SAPARD și va fi considerată valabilă pentru alte programe de finanțare de la începutul anului viitor.
Județul Bacău are, conform noii liste, 79 de localități în zona de munte și alte patru localități care intră parțial în această zonă. Dintre acestea sînt un municipiu și trei orașe. Astfel, din zona de munte a județului fac parte municipiul Moinești și orașele Comănești, Dărmănești și Slănic Moldova și, parțial, Tîrgu Ocna – cu satul Poieni. Cele 13 comune ale zonei sînt Agăș, Asău, Balcani, Berzunți, Brusturoasa, Dofteana, Ghimeș Făget, Măgirești, Mănăstirea Cașin, Oituz, Palanca, Solonț și Zemeș. Parțial în zona de munte sînt considerate comunele Bîrsănești – cu satele Albele și Brătești și comuna Pîrgărești – cu satul Pîrîu Boghii.
Programele SAPARD și FIDA pot fi aplicate special în zona de munte
Prin Programul SAPARD se finanțează 11 măsuri, dintre care șase au fost deja acreditate. Acestea se referă la îmbunătățirea prelucrării și comercializării produselor agricole și piscicole, dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rurale, investiții în exploatațiile agricole, dezvoltarea și diversificarea activităților economice pentru generarea de activități multiple și venituri alternative, îmbunătățirea pregătirii profesionale și asistență tehnică. De asemenea, urmează a fi acreditate îmbunătățirea structurilor în vederea realizării controlului de calitate, veterinar și fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare și pentru protecția consumatorilor, managementul resurselor de apă pentru agricultură, constituirea grupurilor de producători, metode agricole de producție proiectate să protejeze mediul și să mențină peisajul rural și silvicultura .
Tot pentru această zonă a fost lansat programul de creditare a investițiilor în zona de munte, program extins din această lună de Guvern și Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă – FIDA și în județul Bacău. Creditele pot fi accesate, pînă la sfîrșitul anului, de investitorii care aplică proiecte de dezvoltare în 26 de comune ale județului – așa cum ne-a informat directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bacău, Ghiță Burlui -, dar de la 1 ianuarie în 83 de localități din lista aprobată de Ministerul Agriculturii. Prin acest program se pot face investiții în cumpărarea de animale de rasă și construirea de adăposturi pentru animale care să asigure condiții optime de creștere a animalelor și dotarea acestora cu utilajele necesare procesului de producție. De asemenea, pot fi accesate fonduri pentru dotarea cu instalații pentru evacuarea dejecțiilor, instalații de muls, alimentarea cu energie electrică etc. Pot fi cumpărate, din acești bani, utilaje agricole necesare procesului de producție în gospodăria proprie sau pentru procesarea produselor animaliere și vegetale. Meșterii satelor își pot dezvolta atelierele de tîmplărie, croitorie și artizanat sau de orice fel, iar întreprinzătorii cu ochii pe agroturism își pot moderniza gospodăriile după asemenea norme. (Petru DONE)
Lasă un răspuns