• Cristina Popa nu are momentan nici salariu, nici ajutor de șomaj • mamele rămase fără loc de muncă la ieșirea din concediul dedicat creșterii copilului vor putea totuși solicita șomaj, o dată cu modificarea legii
O femeie de 30 de ani din municipiul Bacău s-a trezit fără venituri o dată cu ieșirea din concediul de creștere a copilului. Cristina Popa, mama unui copil de doi ani, lucra ca agent de turism la sucursala băcăuană a B.T.T. SA București. „La sfîrșitul anului 2001 am intrat în concediu maternal, potrivit legii. Am revenit la serviciu în ianuarie 2004, dar, după o săptămînă, am fost nevoită să intru iar în concediu, de astă dată medical. Întoarsă definitiv la lucru în aprilie, m-am trezit brusc cu preaviz de concediere, din cauza unor restructurări de posturi”, ne-a povestit Cristina Popa. Întrebat despre această concediere, directorul B.T.T. Bacău, Vasile Roșu, a explicat că „reducerea s-a făcut în urma cumpărării unui computer nou, în decembrie anul trecut, și elaborării unui program de evidență și emitere a biletelor de odihnă, a facturilor și chitanțelor, ceea ce a determinat ca necesitatea de personal să scadă”.
Cristina Popa s-a îndreptat către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), în speranța că va obține măcar o indemnizație de șomer, pînă își va putea găsi un nou loc de muncă. „Acolo mă aștepta o nouă surpriză. Deși știam cazuri de persoane care, aflate în situația mea, au primit ajutor de șomaj, mie mi-au spus că nu am dreptul la această indemnizație. Acum nici nu știu ce să fac. Îmi vine să mă duc în fața primăriei, să protestez”, ne-a spus femeia, revoltată.
Într-adevăr, conform legii asigurărilor de șomaj, Cristina Popa nu are în acest moment dreptul la ajutor. „Regula spune că pot beneficia de șomaj doar persoanele care au un stagiu de cotizare la bugetul nostru de minimum 12 luni din ultimele 24 dinaintea depunerii cererii. În timpul concediului de creștere a copilului, această cotizare nu se mai realizează și, deci, în caz de concediere, noi nu putem acorda ajutor de șomaj. Singurele facilități oferite de forțele de muncă în astfel de cazuri, destul de rare dealtfel, țin de mediere în vederea angajării și gratuitate la cursurile de calificare-recalificare”, a precizat Octavian Țicău, directorul AJOFM Bacău.
Ar mai exista o rezolvare pentru situația Cristinei Popa, soluție oferită de recenta modificare a legii șomajului. „Noua lege modifică statutul persoanelor concediate la întoarcerea din concediul maternal. Astfel, se va lua în vedere ca perioadă de cotizare ultimul an dinaintea concediului. După data de 15 iunie, cînd vom primi și normele de aplicare pentru această lege, femeile aflate în situația Cristinei Popa vor putea primi indemnizație de șomaj”, ne-a declarat Octavian Țicău. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns