S-a înființat meseria de salvator montan
• pînă acum, aceasta activitate apărea în organigramă cu denumirea „inspector de specialitate”
Ocupația de salvator montan a intrat abia acum în nomenclatorul oficial, deși serviciile Salvamont activează, la nivelul autorităților locale, de mai mult timp. Bacăul are, încă din luna ianuarie, Serviciul Județean de Promovare a Turismului și Salvamont. Conform legislaației în vigoare, serviciul a fost înființat prin votul Consiliului Județean Bacău, în subordinea căruia și funcționează. Noul serviciu a fost format prin unirea fostului Centru de Informare și Promovare a Turismului și a Serviciului Public Salvamont din orașul Slănic Moldova. Toate bune și frumoase, numai că, în organigrama acestui serviciu nu era prevăzută funcția de salvator montan. Abia la finele săptămînii trecute, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență pentru completarea OU 191/2002 privind creșterile salariale ce se vor acorda personalului bugetar salarizat potrivit OUG nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar și personalului salarizat potrivit Legii nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar și a indemnizațiilor pentru persoane care ocupă funcții de demnitate publică, aprobată cu modificări prin Legea nr. 220/2003, cu completările ulterioare.
Astfel, s-a decis completarea legislației privind salarizarea personalului din sectorul bugetar, prin introducerea funcției de salvator montan și a nivelelor de salarizare corespunzătoare acestei funcții. Drepturile salariale vor fi acordate în limita cheltuielilor cu salariile, prevăzute în bugetele aprobate de Consiliul Județean. Astfel, în cadrul serviciului de Salvamont din subordinea CJ, salariile de bază pentru funcțiile specifice, în funcție de nivelul studiilor vor fi:
Nr. Funcția Salariul de bază minim Salariul de bază maxim
1 Salvator montan gradul I 3.107.000 6.131.000
2 Salvator montan gradul II 2.998.000 4.599.000
3 Salvator montan gradul III 2.998.000 3.795.000
Pentru activitatea desfășurată în condiții de încordare psihică foarte ridicată, personalul încadrat în funcția de salvator montan beneficiază de un spor de pînă la 25% din salariul de bază. Activitatea de salvare în munți cuprinde: patrularea preventivă, asigurarea permanenței la punctele și refugiile Salvamont, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare și transportarea accidentatului sau bolnavului la prima unitate sanitară.
Serviciul băcăuan are, la compartimentul Salvamont, un singur angajat, a cărui funcție era, pînă acum, de „inspector de specialitate”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns