Băcăuanii vor putea apela la un nou sistem de contorizare a energiei electrice, care le dă posibilitatea să decidă dinainte cît să consume și în ce bani să se încadreze. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a anunțat că, în lunile următoare, va fi introdus pe piață, în locul vechiului tarif social, un nou tarif, care ține cont de consumul tuturor aparatelor dintr-o locuință. Practic, clienții pot alege, de exemplu, să plătească un tarif pentru a avea tot timpul în priză televizorul, frigiderul și mașina de spălat. Dacă, la un moment dat, acest consum este depășit prin conectarea unui fier de călcat, alimentarea cu energie se întrerupe și se va relua doar cînd se va scoate altceva din priză. În acest fel, abonatul își stabilește dinainte ce factură de curent vrea să plătească. Trecerea la noul sistem se face pe bază de cerere la Electrica, iar înlocuirea contorului este gratuită. „Deocamdată nu am primit nici un fel de informații în legătură cu noul sistem de tarifare. Atunci cînd vom avea date, le vom face publice, pentru a ajunge la toți cei interesați”, a precizat Anca Hagimă, purtătorul de cuvînt de la Sucursala Electrica Bacău.
Tariful social, cel mai ieftin curent electric de pe piață, care însă era furnizat doar în limita a cel mult 2 kWh pe zi, nu va mai fi accesibil tuturor doritorilor. ANRE a elaborat un nou regulament de furnizare a energiei electrice, prin care se reduce numărul abonaților casnici care au dreptul la tarif social. Conform regulamentului, care va intra în vigoare la jumatatea anului, vor putea beneficia de tarif social doar familiile care au nevoie de susținere financiară din partea statului. Această categorie urmează să fie subvenționată la plata consumului de energie fie prin tarif social, fie direct de stat, prin compensarea eventualelor diferențe de preț.
În județul Bacău, aproape 60 % dintre abonații casnici au ales tariful social de plată a energiei electrice, adică 141.900 de abonați. Cei mai dezavantajați de decizia de renunțare la tariful social vor fi consumatorii din mediul rural, în număr de aproape 120.000, dintre care peste 87.000 folosesc tariful social. Cît privește abonații de la oraș, circa 55.000 din totalul de 121.000 au preferat această variantă de plată. Tariful social presupune un preț de 1.722 de lei kWh pentru primii 60 kWh consumați într-o lună, adică, în medie, 2 kWh/zi, și 7.404 lei pentru ce depășește acest consum. În rest, cei mai mulți abonați ai Sucursalei Electrica Bacău au optat pentru tariful standard. La acest tarif, abonații achită 2.707 lei/ kWh și 1.340 lei/zi, în contul abonamentului. Interesant este că, chiar și în condițiile în care prețul pe kWh era foarte mic pînă acum, locuitorii de la țară nu consumau prea multă elergie electrică, pentru că nu aveau cu ce să achite facturile. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns