După trepidațiile bacului, urmează în această perioadă emoțiile admiterii la facultate. Avînd experiența unui examen care a rămas în istorie prin multitudinea de gafe comise de Ministerul Inculturii, pardon, a Educației și Cercetării, ar fi imposibil ca cineva să nu aibă rezerve și în cazul admiterii. Reforma se pare că nu a ocolit nici acest sector, dacă ținem cont de faptul că unele universități au impus de anul acesta noi reguli de examen. Dacă luăm în considerare și faptul că în fața necunoscutului este normal să ai rețineri, se justifică disperarea absolvenților care-și încearcă norocul chiar și la cîte cinci – șase facultăți.
În timp ce marea majoritate a tinerilor se bucură de vacanță, cei care au admiterea la facultate fug dintr-un oraș în altul cu teancul de acte în brațe, în speranța că vor ocupa un loc la facultățile de stat. Cu siguranță puțini știu cîte mii de formalități sînt necesare pentru o simplă înscriere la un concurs de acest gen. Avantajul de a te putea înscrie la mai multe facultăți se poate transforma foarte ușor într-un adevărat calvar. Chiar dacă este voaba despre același sistem de învățămînt, care în mod normal ar trebui să se supună acelorași reguli, cei care au încercat să se înscrie în mai multe locuri au avut surpriza ca actele cerute de o facultate să nu corespundă în totalitate cu cele pretinse de alta. Chiar dacă este vorba de o simplă adeverință, poți avea surpriza să ți se respingă dosarul. Disperarea poate fi cu atît mai mare cu cît ai făcut un drum de cîțiva zeci de kilometri și nu mai ai posibilitatea să revii în timp util.
Cozile interminabile de la notariate te aduc în culmea exasperării, mai ales cînd îți dai seama de sume pe care le scoți din buzunar ca să legalizezi teancul de acte pentru dosarul de înscriere. Este greu să nu te gîndești la profitul pe care reprezentanții justiției îl scot pe spinarea tinerilor. Tarifele practicate de aceștia îți cam taie piuitul: 40.000 de lei pentru un act simplu și 70.000 de lei pentru unul dublu. Dacă luăm în calcul cel puțin șapte opt acte se explică starea de alertă în bugetul familiei. Să nu uităm că sumele necesare pentru acte sînt infime comparativ cu cele pe care părinții, de voie, de nevoie, trebuie să le pună la bătaie pentru taxa de înscriere.
Dacă vrea cineva să-și facă o idee și mai îmănunțită trebuie să mai țină cont și de transport. Un drum pînă la București spre exemplu, ajunge pentru un elev la aproape 500.000 de lei. Dacă mai vrea și unul dintre părinți să-l însoțească, atunci chiar apare o problemă. Nu am mai pus la socoteală și cazarea, sperînd că ai norocul să te primească o rudă (pe care nu ai văzut-o în viața ta) pentru una – două zile, cît ține examenul. Dacă nu ai pe nimeni care să te găzduiască, nici o problemă, sînt locuri la cămine, dar logic, trebuie să mai plătești cîteva sute de mii (în general se cere 100.000 de lei pe noapte). Celor care nu stau bine cu tensiunea arterială, și maturilor care cîștigă cu greu banii, nu le recomand să tragă linie pentru a calcula totalul, pentru că le-ar provoca o criză.
Nu știm cît de eficiente sînt înscrierile la mai multe facultăți, cert este însă că oferă o siguranță, sau cel puțin mai dau o speranță. Și fenomenul este explicabil, în condițiile în care sînt reguli diferite de admitere. Admiterea pe dosare, chiar dacă nu este cea mai avantajoasă pentru unii, scutește pe alții de bătaie de cap. Concursul pe dosare nu pare a fi însă agreat de o bună parte dintre absolvenți, care nu consideră elocvente pentru această evaluare notele din anii de studiu: „Probabil conducerile facultăților unde s-a hotărît concurs de dosare, cum este și cazul Bacăului, nu au nevoie de studenți buni. Cred că ar trebui să se vadă realitatea. Știm cu toții că mulți dintre colegii de la liceele mai slabe au note colosale în anii de studiu, dar nu ar face față la un examen. Paradoxal, însă, aceștia vor ocupa locuri comode la facultate, chiar dacă nu le merită. Nu am de gînd să mă înscriu la o asfel de facultate, deși media m-ar avantaja. Cred însă că nu este corect totuși față de cei care au note mai mici în liceu, poate din cauza unor profesori mai duri, să nu li se dea o șansă”, este de părere Cosmin Dogan, unul dintre absolvenții unui colegiu băcăuan de prestigiu. Cine mai poate spune că admiterea va fi lipsită de probleme? (Roxana POPA)
Lasă un răspuns