Societatea de Investiții Financiare (SIF) Moldova a fost una dintre vedetele precedentei săptămîni bursiere. Acțiunile firmei cu sediul în Bacău au fost printre cele mai căutate de investitori. Tendința pare a fi de durată, dar ține și de un context de piață.
Fostul Fond al Proprietății Private II a înregistrat o creștere de prețuri de 300 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei. Maximul de preț atins a fost de 2.800 de lei, iar tendința este în continuare de creștere. Linia ascendentă a fost caracteristică tuturor SIF-urilor, care au susținut, practic, Bursa de Valori. Totuși, acțiunile SIF Moldova au fost mereu printre cele mai tranzacționate. Volumele de tranzacționare au fost mai tot timpul aproape de două milioane de acțiuni zilnic, unul dintre cele mai mari din ring. De aceea, și valorile de tranzacționare s-au apropiat în unele zile de șase miliarde de lei, mai mult decît firmele similare sau decît băncile cotate la Bursă. „Noi credem că acțiunile SIF Moldova au încă potențial de creștere”, a spus directorul societății de servicii de investiții financiare Trend SA Bacău, Eugen Bogdan. Realitatea din această săptămînă îi confirmă previziunile.
Firma moldavă are de recuperat un oarecare handicap în materie de prețuri, pentru că ea a fost mai totdeauna creditată cu valori pe acțiune mai mici decît celelalte SIF-uri. Mediatizarea implicării fostului FPP II în garantarea unor bilete la ordin pentru credite ce nu au fost returnate, conflictele cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare și a lichidatorilor Bankcoop, blocarea conturilor sale și alte probleme au planat asupra firmei și au indus neîncredere în capacitatea de a susține promisiunile față de acționari. În acest an, SIF Moldova a obținut cîteva rezultate notabile care au schimbat percepția asupra firmei. Gigantul de investiții financiare a căzut la înțelegere cu lichidatorii Bancorex și Bankcoop în legătură cu plata creanțelor și a reușit să vîndă pachetul de acțiuni al Ispat Sidex Galați. Drept urmare, SIF Moldova a obținut deblocarea conturilor sale și și-a curățat portofoliul de un balast care îi ridica gradul de risc al activului net. În plus, societatea a obținut lichidități consistente. Vînzarea pachetului Ispat Sidex i-a adus în conturi peste 700 de miliarde de lei. Dar societatea a mai obținut bani buni și din alte tranzacții, cum a fost în ofertele publice care au vizat acțiunile Comixt Moinești sau Cometex Suceava. Astfel, firma are acum posibilitatea să utilizeze sume mai mari pentru alte tranzacții care să-i permită obținerea de venituri ce se vor reflecta în dividendele acționarilor.
Trebuie spus că spre sfîrșitul fiecărui an apare tendința de creștere a prețurilor la SIF-uri, pentru că apropierea datelor de referință pentru adunările generale ale acționarilor permit în mai mare măsură speculațiile bursiere. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns