• doar nouă consilieri din cei 31 care au făcut parte din Consiliul Local Bacău și-au depus, pînă la această oră, rapoartele de activitate • majoritatea celor care nu le-au spus încă băcăuanilor ce au făcut pentru ei în ultim an de mandat apar din nou pe listele electorale
Mai puțin de o treime din totalul consilierilor care au făcut parte în actuala legislatură din Consiliul Local Bacău și-au înaintat pînă acum rapoartele anuale de activitate. Potrivit Legii administrației publice locale, alături de primari și viceprimari, consilierii locali sînt obligați să prezinte în mod public, la finalul fiecărui an, o analiză a activității lor în legislativ. Aceeași lege spune clar că aleșii locali sînt cei care se află în serviciul colectivității pe care o reprezintă. În plus, consilierii sînt obligați ca în îndeplinirea mandatului să organizeze periodic întîlniri cu cetățenii și să acorde audiențe. Așa stînd lucrurile, aleșii băcăuani ar fi trebuit să precizeze în aceste rapoarte de cîte ori s-au întîlnit cu cetățenii, dacă au participat, sau nu, la toate cele 12 întruniri ordinare și șase extraordinare ale Consiliului Local, precum și cît de activi au fost în cadrul acestora, ce proiecte de hotărîri au inițiat și de cîte ori au fost președinți de ședință. În plus, aleșii băcăuani ar fi trebuit să mărturisească dacă și-au depus la timp declarațiile de avere, dacă s-au implicat în rezolvarea unor probleme privind acordarea locuințelor, dacă au participat, sau nu, la Referendumul Constituțional și dacă au colaborat cu presa scrisă sau au participat la emisiuni TV. Cu mai puțin de o lună înainte de încheierea mandatului, aleșii locali care și-au prezentat raportul anual de activitate poate fi numărat pe degete. Mai precis, doar nouă din cei 31 de consilieri se află acum în legalitate.
Rapoarte însăilate în grabă
Marea majoritate a consilierilor care și-au prezentat pînă acum rapoartele de activitate fac parte din partidul de guvernămînt. Este vorba despre Ionel Floroiu, Neculai Șutu, Maria Năstase, Alexandru Enăchescu, Dan Saveluc și Carol Gaisbauer. Lor li se adaugă reprezentanții Partidului România Mare, Elena Cosma și Ioan Enășoaie, și reprezentantul Partidului Umanist Român, Constantin Geoseanu. „O bună parte din aceste rapoarte de activitate au fost completate fugar, fără prea mult interes pentru cele declarate”, constată Constantin Topală, președintele Clubului Bacău al Asociației Pro Democrația. Constatările sale nu sînt deloc departe de adevăr. Puțini sînt consilierii care au completat mai mult de o pagină cu activitățile pe care le-au desfășurat în slujba cetățenilor care i-au votat acum patru ani. Mai toți și-au trecut ca principale activități prezența la ședințele de consiliu și activitatea depusă în timpul Referendumului Constituțional, care a avut loc în toamna anului trecut. Consilierii Dan Saveluc și Ionel Floroiu au amintit că au acordat o atenție deosebită principalului furnizor de agent termic din municipiul Bacău – CET, Maria Năstase și Neculai Șutu au precizat că s-au implicat în acordarea de locuințe sociale unor persoane aflate în impas, iar Andi Enăchescu a menționat că s-a implicat în înființarea unei asociații de locatari. Doar trei dintre cei nouă consilieri au menționat printre activitățile de anul trecut și inițierea unor proiecte de hotărîre care au fost adoptate în Consiliul Local. Este vorba despre consilierii PSD Dan Saveluc, Carol Gaisbauer și Andi Enăchescu, care au inițiat un proiect referitor la organizarea activității Consiliului Local și un altul legat de organizarea și funcționarea aparatului permanent al Consiliului Local.
În rest, ceilalți 22 de consilieri nu le-au spus nici pînă acum băcăuanilor ce au făcut pentru ei pe perioada în care i-au reprezentat în Consiliul Local. Asta nu i-a împiedicat însă, să mai candideze pentru un nou mandat. Toți cei care nu și-au depus încă rapoartele de activitate apar din nou pe listele electorale și promit, evident, că vor fi și în următorii patru ani în slujba cetățenilor. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns