Creștinii nu vor putea ajunge de Paști la Ierusalim
• după izbucnirea războiului din Irak, nici măcar agențiile de turism nu mai pot obține vize pentru Israel • dacă au văzut că nu pot ajunge în Țara Sfîntă, românii s-au reorientat către mănăstirile din nordul Moldovei pentru petrecerea celor cîteva zile libere de Paști
După izbucnirea războiului în Irak românilor le-a cam pierit cheful să își petreacă acum concediile în străinătate. Agențiile de turism duc o întreagă bătălie pentru a-i include pe listele de clienți pe mulți dintre cei care nu s-au decis încă unde să își petreacă cele nouă zile libere cu care au fost binecuvîntați în preajma Sărbătorilor de Paști. „Pentru cei care lucrează în turism, în afară de perioada vacanțelor de vară, Crăciunul și Paștele sînt cele mai bune oportunități pentru oferirea unor pachete de servicii. Anul acesta, încă din iarnă am pregătit mai multe oferte pentru petrecerea zilelor de Paști în Israel. După izbucnirea războuiului din Irak, ne-am trezit, însă, că nu mai putem obține vize de intrare în această țară” spune Viorica Marcu, administratorul unei societăți de turism din Bacău. Printre cei mai afectați de această măsură sînt preoții care, nu de puține ori, organizează pelerinaje la Locurile Sfinte împreună cu credincioșii ortodocși sau catolici.
Numai că preoții nu știu încă despre decizia Ambasadei Israelului de a nu mai elibera vize și, deci, desspre imposibilitatea d a petrece Paștele în Țara Sfîntă. „Habar n-aveam de această decizie. Cred că măsura luată de autoritățile din Israel are drept scop protejarea oamenilor. Mai ales că, acolo, zilnic, mor oameni în atentatele care se țin lanț. Nu cred că decizia este una definitivă, și autoritățile vor reveni asupra ei. Pentru că cei de acolo din asta trăiesc, din comerț și din banii pe care îi cîștigă datorită pelerinilor și a curioșilor ce vizitează Locurile Sfinte”, ne-a declarat un preot băcăuan care a vizitat Ierusalimul de trei ori.
Pentru turiști, în această perioadă nu mai sînt atractive nici destinații ca SUA, Marea Britania, Germania și alte state din Uniunea Europeană. Aceeași situație se înregistrează și în cazul excursiilor în Egipt, Turcia, Tunisia, Grecia, Orientul Mijlociu, destinații care, altădată atrăgeau atenția românilor. Cele mai atractive oferte par să fie acum cele care îi îmbie pe turiști să petreacă sărbătorile de Paști la mănăstirile din nordul Moldovei: Voroneț, Sucevița, Moldovița, Putna, unde, pe lîngă picturile celebre, se pot bucura și de un cadru natural deosebit. Cu două-trei milioane de lei, bani în care sînt incluse cazarea și masa, pot fi petrecute cîteva zile de liniște și meditație, departe de zgomotul și stresul orașului. (E. S., C. Gh.)
Lasă un răspuns