• Aerostar Bacău va produce lansatoare de proiectile modernizate și tunuri obuziere autopropulsate, armamament necesar artileriei • în același timp, societatea va scoate pe piață civilă alte două tipuri de avioane ușoare, de agrement
Aerostar Bacău va produce, din acest an, două tipuri de arme destinate artileriei, sector încă destul de nou pentru uzina băcăuană. Primul pe lista obiectivelor vizate să intre în producția din acest an este un lansator de proiectile modernizat, pentru rachete nedirijate, a cărui rază de acțiune atinge 40 de kilometri. Lansatorul are o cadență de tragere de o rachetă la fiecare 1,8 secunde și o acuratețe excepțională. De asemenea, camionul pe care este montată platforma de tip 6X6 este capabil să se deplaseze pe orice tip de teren. „Pînă acum, corecțiile de tragere se făceau pe baza observațiilor umane. Dura destul de mult, manevrele se făceau greoi, uneori se mai întîmpla să nu funcționeze telefoanele dintre cei doi operatori. Acum, corecțiile de tragere se fac pe baza unui program software instalat pe calculatorul de la bordul mașinii, în așa fel încît fiecare salvă își atinge ținta”, a declarat Grigore Filip, directorul general al Aerostar, la conferința de presă organizată cu ocazia aniversării a 51 de ani de existență a societății. El a mai precizat că astfel de arme sînt pregătite pentru armata română.
Cea de-a doua armă este un tun obuzier autopropulsat, ale cărui componenete, cu excepția țevii, se fabrică în totalitate în România. Obuzierul autonom este o piesă de artilerie cu deplasare rapidă, are o bătaie mare de tragere, la fel ca și lansatorul de proiectile, atingînd 41 de kilometri, dispune de sisteme computerizate integrate în întregime, control automatic și sistem precis de navigație și achiziție a țintelor. „Avantajele acestui sistem constau în puterea de foc ridicată, timpul scurt de răspuns și operabilitate în terenuri diferite, în special pe cele accidentate. Sperăm să intrăm în producție și cu acest tip de armă în acest an. Cert este că ambele piese de armament sînt complet compatibile cu sistemul NATO, iar obuzierul poate înlocui oricînd lansatorul de proiectile”, a mai precizat Grigore Filip.
Două avioane noi de agrement
În ceea ce privește piața civilă, conducerea Aerostar s-a orientat deja către alte două tipuri de avioane de agrement, cu care speră că va intra în producție anul viitor. Pentru ambele aparate sînt obținute certificatele de producție și urmează ca și linia de fabricație de la Aerostar să fie certificată pînă anul viitor. Un avion ceva mai scump prevăzut cu două locuri, de construcție atipică, fiind prevăzut cu o cupolă tip elicopter, este aeronava Optica. Un astfel de exemplar va costa aproximativ 250.000 de dolari, destul de mult pentru un avion de agrement, dar mai ieftin decît unele limuzine de lux. Avionul este prevăzut cu două locuri și are ca principal avantaj gradul de vizibilitate foarte mare, fiind conceput în special pentru observație. Cel de-al doilea avion de agrement este Sprint-ul, o aeronavă ușoară de construcție clasică, prevăzută cu două locuri. Acesta va fi fabricat în două variante, una tip Family, care va fi mai ieftină, de aproximativ 100.000 de dolari, și cealaltă tip Club, care în funcție de elementele de avionică și motor va putea fi achiziționată cu circa 140.000 de dolari. Certificatul pentru linia de producție a fost obținut prin intermediul societății mixte romîno-britanice AGI, la care Aerostar este acționar egal cu o firmă britanică. În schimb, exploatarea liniei de producție a fost cedată fabricii băcăuane și va intra în funcțiune după ce va fi autorizată de autoritățile române. „Operînd pe piața civilă și militară în condiții concurențiale foarte severe, Aerostar are o piață externă cu o întindere georgafică semnificativă: Croația, Israel, india, SUA, Egipt, Bangladesh, Franța și Germania. Lider în industria aeronautică românească și internațională, Aerostar și-a propus, pentru anul în curs, obiective menite să întărească poziția companiei și să îmbunătățească performanțele realizate pînă acum”, a mai spus Filip. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns