• salariații societăților de construcții implicate în renovarea fațadelor s-au lansat în afaceri pe banii băcăuanilor
Un adevărat bussines a fost dezvolat în această perioadă de către salariații firmelor care au încheiat cu primăria contracte pentru renovarea fațadelor blocurilor din Bacău. Oameni cu spirit întreprinzător, constructorii și-au dat repede seama că odată cu repararea tencuielilor exterioare mai pot fi făcute și o grămadă de altfel de lucrări, așa că și-au suflecat mînecile și au trecut la treabă. „M-am trezit într-o seară că îmi bate cineva în geam și mă întreabă dacă nu vreau să îmi pun izolație termică pe pereții exeriori ai apartamentului”, ne-a povestit ieri Viorel Ursache, un băcăuan care locuiește în blocul nr. 58 de pe strada 9 Mai. Blocul în care locuiește intrase, de cîteva zile, în renovare. Schelele au început să fie montate, iar constructorii să se apuce, deja, de repararea tencuielii. Pe măsură ce mai urcau cîte un etaj, constructorii mai băteau la cîte o fereastră și le făceau locatarilor aceeași propunere pe care i-au făcut-o lui Viorel Ursache. „Am zis că vreau, cum să nu, cînd m-au întrebat dacă vreau să îmi capitoneze pereții exteriori ai apartamentului cu polistiren expandat. Scăpam de iglasie și căpătam ceva mai multă căldură în casă. L-am rugat, numai, să îmi spună cît o să mă coste. «Lasă, că o să ne înțelegem noi», mi-a răspuns muncitorul”, ne-a mai povestit Viorel Ursache. Curios să afle cam cît ar putea să coste o astfel de lucrare, bărbatul s-a apucat a doua zi să caute prin ziare anunțuri date de meseriași care se ocupă de astfel de lucrări. Așa a aflat, consultînd mai multe persoane, că pentru ceea ce are el de făcut nu are cum să îl coste mai mult de două milioane. Ziua următoare, cînd meseriașul i-a bătut iarăși în geam, Viorel Ursache a început din nou să negocieze prețul lucrării. „«Noi avem schela, așa că trebuie să plătești mai mult», mi-a zis, așa că am rămas înțeleși la două milioane și jumătate”, a mai povestit Viorel Ursache. Meseriașii s-au apucat de treabă și în scurt timp lucrarea a fost terminată. „Lucrau mai mult pe furate. Cînd au venit să își ceară plata meseriașii au cerut cu un milion de lei peste cît ne-am înțeles. Le-am zis atunci că nu pot să dau atîția bani dacă nu facem o factură, ceva. Dacă au văzut că nu prea las de la mine și nu dau cît le cer m-au amenițat că, dacă nu le plătesc, am să văd eu ce o să pățesc după aia. Și-am văzut. În două ceasuri au venit și mi-au coșcovit toată tencuiala de pe perete și au lăsat-o morman în spatele blocului. Tot blocul e colorat și vopsit frumos, numai în dreptul apartamentului meu e o imensă gaură cenușie”, ne-a mai povestit Viorel Ursache. Tencuiala din dreptul apartamentului său nu a rămas prea multă vreme decojită. Cîțiva muncitori au venit și au dat repede cu o pensulă de vopsea, așa că acum nu îți mai dai prea bine seama unde este locul în care s-a întîmplat povestea cu pricina.
Surprinși și ei de o asemenea poveste, reprezentanții Primăriei Bacău și-au declinat orice răspundere. „Noi aveam încheiate doar niște contracte de prestări servicii cu societățile care au cîștigat dreptul să execute astfel de lucrări. Obligația constructorilor este de a executa lucrările în parametrii tehnici în care au fost contractați, astfel încît să prezinte o garanție de minim un an de la terminarea lucrării. Nu putem fi făcuți răspunzători de posibilele ilegalități care pot fi făcute de salariații societăților cu care avem contract”, ne-a declarat Gabi Ioniță, purtătorul de cuvînt al Primăriei Bacău. El a mai dat, totuși, garanții că, după ce vor fi demarate cercetări în acest caz nu vor rămîne nepedepsiți salariații care vor fi găsiți că s-au implicat în asemenea afaceri pe cont propriu.
Rămîne de văzut, în aceste condiții, cine va verifica la cîte apartamente din blocul în care locuiește Viorel Ursache au fost făcute astfel de lucrări și dacă prețul prevăzut în contract pentru renovarea fațadei blocului va fi achitat integral de administrația publică băcăuană. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns