• după luni de zile în care presa a scris despre ilegalitățile comise de Corneliu Iacobov acesta a intrat în sfîrșit în atenția PNA • procurorii au pornit demersul după ce fostul lui partener de afaceri a făcut declarații incendiare la București, într-o conferință de presă • între timp, sute de salariați ai Rafinăriei Dărmănești, unde patron a fost Corneliu Iacobov, așteaptă blocați în incinta rafinăriei să-și primească salariile restante de trei luni
Parchetul Național Anticorupție (PNA) a început să-i întocmească dosar fostului patron de rafinării, Corneliu Iacobov. Asta după ce, luni întreghi, presa a vuit de afacerile ilegale care au fost învîrtite de Iacobov și prietenii lui. Demersul PNA vine nu după ce presa a semnalat în zadar încrengăturile de firme care au dus la falimentarea unei rafinării și înglodarea în datorii a celeilalte, ci după ce fostul său partener de afaceri, Ion Vrînceanu, a organizat o conferință de presă în care a făcut public modul în care s-a fraudat statul de sume imense de bani. Procurorii PNA nu au mai avut de ales și au luat în seamă declarațiile lui Vrînceanu, care a nominalizat firme și fapte ilegale de notorietate. „În urma declarațiilor lui Ion Vrînceanu, se fac cercetări și se constiuie un dosar. Procurorul care lucrează la caz este pe teren, urmînd ca, în cursul săptămînii viitoare, să știm mai multe”, ne-a declarat un procuror al PNA. Gestul vine însă destul de tîrziu, pentru că, din cîte se zvonește, Corneliu Iacobov este plecat din țară și nici nu are de gînd să se întoracă prea curînd. Iar pe numele lui nu a fost emisă nici o interdicție de a părăsi România.
Prefectul a făcut lobby pentru șapte miliarde de lei
Între timp, sute de salariați care au muncit pentru prosperitatea lui Iacobov s-au blocat în incinta Rafinăriei Dărmănești, deciși să nu mai părăsească societatea pînă nu-și vor primi salariile restante pe trei luni. Încă nu se știe care va fi cursul evenimenteleor după ziua de ieri, cînd a expirat preavizul dat de lichidator salariaților. Practic, prezența lor în incinta rafinăriei devine ilegală începînd de azi și depinde de lichidator dacă îi va mai îngădui acolo sau nu.
Prefectul județului, Radu Cătălin Mardare, pus într-o situație aproape imposibilă de colegul său de partid, Corneliu Iacobov, pentru a preveni tensiunile sociale care ar putea scăpa de sub control, le-a promis salariaților că, în cursul zilei de ieri, în contul rafinăriei, urmau să intre șapte miliarde de lei, pentru plata parțială a salariilor restante.
„Știm că este ultima zi de preaviz, cînd încă mai stăm legal în întreprindere, dar sîntem deciși să nu plecăm pînă cînd nu ne vom primi toți banii. Domnul prefect ne-a promis că astăzi (ieri, n.r.), pînă la ora 15,00, vor intra în contul rafinăriei șapte miliarde de lei, cît să acopere salariile noastre. S-au făcut deja statele de plată, iar mîine s-ar putea face plăți și plecăm liniștiția acasă. Sîntem nedormiți de două nopți, flămînzi și obosiți, dar nu cedăm. Nu plecăm acasă pînă nu ne primim drepturile”, ne-a spus Constatin Ardeleanu, liderul de sindicat de la Rafinăria Dărmănești. Lichidatorul Alexandru Tabarcea ne-a declarat că nu știe nimic despre aceste demersuri făcute de prefectul Mardare. „Eu, cum primesc banii în cont, cum încep să fac plățile către oameni”, a precizat Alexandru Tabarcea. Prefectul Cătălin Mardare ne-a declarat că, în ceea ce-l privește, nu a promis nimic salariaților, ci doar a spus că va face demersuri la Ministerul Economiei și Comerțului. „Am dat cîteva telefoane, să văd dacă printre datornicii Rafinăriei Dărmănești nu se află și societăți subordonate acestui minister. Eu știu că Legea falimentului permite ca, în condițiile în care o societate are și datorii, dar și de recuperat bani de la o societate aflată în faliment, poate, legal, să plătească întîi datoria sa către societatea faliemntară, urmînd să-și recupereze debitele de la masa credală. În această idee am dat telefoane, pentru că știu că Electrica și SNP Petrom au și ele la rîndul lor datorii către Rafinăria Dărmănești, nu au numai de recuperat bani de la aceasta”, ne-a spus prefectul.
Cătălin Mardare a mai precizat că se pare că de la cele două societăți s-ar aduna cei șapte miliarde de lei necesari plății salariilor către foștii angajați ai lui Iacobov. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns