• după mai bine de opt ore de audieri, judecătorii Tribunalului Bacău au decis ca 15 din cei 25 de inculpați arestați preventiv să fie eliberați • anunțul a fost făcut de președintele completului de judecată fără să se mai retragă pentru deliberări • decizia a fost primită cu o explozie de bucurie din partea celor eliberați și a rudelor lor și cu lacrimi pentru cei care au rămas în penitenciar • inculpații vor rămîne în penitenciar cel puțin trei zile, termenul legal pînă cînd procurorii de la PNA se vor decide dacă înaintează sau nu recurs împotriva acestei decizii • în funcție de această decizie cei 15 vor fi eliberați sau vor mai rămîne în penitenciar cel puțin pînă la judecarea recursului.
Judecătorii de la Tribunalul Bacău au decis eliberarea lui Irinel Popa, fratele lui Dorinel Popa, Vasile Munteanu, șeful Agenției Bacău a Societății de Asigurare Reasigurare Transilvania SA Cluj, Liviu Florin Dorneanu, administratorul societății Neomedian SRL, Marcel Petru Rusu, administratorul societății Montvin SRL, Virgil Cătălin Berzunțanu, administratorul societății Arcovin SRL, Mirel Ionel Anghel, administratorul societății Diram Com SRL Bacău, Gheorghe Sîrbu, administratorul societății SC Novimar SRL, Vasile Istrate, patronul a șapte firme băcăuane, Dan Ion Lăscan, administrator al societății Pencip Com SRL Săvinești, Constatin Chirilă, administrator la Euroinvest SA Bacău, Codrin Polac, administrator la firma SC Sagest SRL Bacău, Costache Renato, administrator la SC Bross SRLBacău, Ovidiu Cătălin Petrescu în calitate de administrator al firmei Caloripet din Faraoani, Niculina Șerban, administrator la firma Natricom din Onești, și Ioan Roșca, administrator la firma Rossi Bac din Bacău. Judecătorii au decis revocarea măsurii de arestare și înolcuirea cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea pînă la soluționarea cauzei. în timpul ședinței de ieri, procurorul de ședință, care a fost, în premieră un procuror al Parchetului Național Anticorupție (PNA) nu a anunțat dacă va face sau nu recurs împortriva acestei decizii. În aceste condiții cei 15 vor mai rămîne în penitenciar cel puțin trei zile, atît cît are la dispoziție procurorul pentru efectuarea acestui demers. În condițiile în care procurorii PNA vor înainta recurs, cei 15 vor sta tot în penitenciar pînă la judecarea recursului.
Carmen Negoiță, fosta directoare a sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania, Ciprian Stanciu, fostul șef al serviciului de credite, Timona Cioinea fost contabil șef, Simona Moroca, fostul jurist, Eduard Colos, Cristina Hermeziu și Georgeta Pricopoaea, toți foști moderatori de credite ai Băncii Transilvania Bacău, precum și Benoni Beca, administratorul societății Amapolla, considerat drept lierul grupului „alcool”, Daniela Vascan, contabil șef al societății Amapolla, și Dorinel Popa, administratorul societății Tandem Road SRL, catalogat inițial de procurori drept liderul grupului „lemn”, au rămas în Penitenciarul Bacău. Lor le-a fost prelungit mandatul de arestare pînă pe data de 11 februarie, dată la care a fost fixat următorul termen de judecată. Ce-a de-a 26- a persoană care ar trebui să se afle după gratii și care a fost judecată astăzi în lipsă, este Constantin Doru Adam, fiul vitreg al lui Dorinel Popa, care a gestionat direct sau indirect activitatea financiar bancară în cîteva zeci de firme din grupul „lemn” și pe numele căruia a fost emis mandat de arestare în lipsă. În vîltoarea evenimentelor, judecătorii de la Tribunalul Bacău l-au uitat și încă nu se știe care a fost decizia în privința lui. Deși, fugit din țară, parcă nici nu mai are importanță o decizie de eliberare sau de prelungire a unei măsuri de arestare oricum neoperate la propriu. Cu aceeași ocazie, președintele completului de judecată a anunțat că termenele între două ședințe de judecată nu vor depăși o săptămînă, tocmai pentru finalizarea operativă a dosarului.
Ședință maraton
Judecarea pe fond a dosarului privind fraudele de la Banca Transilvania a început în cursul acestei dimineți cu o premieră în istoria justiției băcăuane. În fața judecătorilor de la Tribunalul Bacău au fost prezentați 42 de inculpați în stare de arest sau de libertate. Judecătorii nu au putut să se pronunțe în cursul acestei ședințe decît cu privire la prelungirea arestării celor 25 de inculpați aflați în Penitenciarul Bacău, pentru că pledoariile și luările de cuvînt ale procurorului s-au lungit pînă la 17,00. O poziție cel puțin ciudată a constituit-o cea a consilierului juridic al Băncii Transilvania, partea vătămată în acest proces, care a cerut termen pentru studierea dosarului. „Sînt Adrian Miculescu, consilierul juridic al Băncii Transilvania din Cluj și mă văd nevoit să cer un termen pentru studierea dosarului deoarece pînă acum n-am avut acces la el”, și-a susținut aiuritor cererea reprezentantul părții vătămate în proces.
De altfel, atitudinea lui nu a trecut nebăgată în seamă nici de apărătorii celor inculpați nici de procuror. Acesta din urmă a catalogat cererea reprezentatntului Băncii Transilvania drept un tertip avocățesc. „Nu sînt de acord cu domnul consilier juridic că nu știe despre ce-i vorba în dosar pentru că Banca Transilvania este cea care a formulat reclamații împotriva propriilor funcționari și ai oamenilor de afaceri. Dacă nu cunoaște amănunte, să se intereseze la sucursala băcăuană a băncii în ce stadiu se află cu recuperarea creditelor și ce documentație au înaintat la organele de urmărire penală”, a arătat procurorul Constatin Irimia.
Pentru consilierul juridic al Băncii Transilvania nu a contat prea mult ce i-a sugerat procurorul și, mulțumit cu termenul de 11 februarie pe care i l-a acordat judecătorul, acesta a ieșit repede din sală. Se grăbea să prindă un tren către Cluj.
Avocații vor ca dosarul să fie returnat la PNA
Apărătorii inculpaților, aproape mai numeroși decît aceștia, și-au axat pledoariile pe două teme: returnarea dosarului la PNA, pentru completarea urmăririi penale pe motiv că nu au fost individualizate faptele pentru care sînt trimiși în judecată inculpații și revocarea măsurii arestării, pe motiv că motivele pentru care s-a dispus aceasta inițial nu se justifică și că mandatul de arestare preventivă de 30 de zile oricum a expirat încă de la sfîrșitul lunii ianuarie.
După mai bine de opt ore de audieri, întrerupte doar de o pauză de jumătate de oră la prînz, completul de judecată, fără să mai delibereze, a anunțat punerea în libertate a nu mai puțin de 15 din cei 25 de inculpați arestați.
Anunțul judecătorului a fost primit cu o explozie de bucurie din partea celor care urmau să fie puși în libertate și a rudelor lor. Femei care chiuiau de bucurie sau cărora încă nu le venea să creadă ce auziseră, bărbați care se strîngeau în brațe și soții care încercau să se repeadă peste gardieni să-și îmbrățișeze bărbații. În vacarmul care a urmat, președintele completului de judecată, Iulian Huiban, a motivat decizia sa aproape neauzit de cei prezenți. „Se menține starea de arest a celor zece inculpați pentru buna desfășurare și completa soluționare a cauzei și se revocă măsura arestării pentru ceilați 15 și se înlocuiește cu măsura obligației de a nu părăsi localitatea pînă la soluționarea cauzei”, a anunțat Iulian Huiban. Toți cei pentru care s-a prelungit arestarea au declarat recurs împotriva acestei deciziei, iar fosta directoare Carmen Negoiță a anunțat că își asumă totă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întîmplat la sucursala băcăuană a băncii, dar să fie eliberați colegii ei, foștii funcționari. De altfel, judecătiorul Huiban a mai menționat că, pe data de 11 februarie, cînd a fost stabilit următorul termen, se va pronunța cu privire la menținerea stării de arest și în privința celor trei moderatori de credite Georgeta Pricopoaea, Cristina Hermeziu și Eduard Colos. „În această ședință mi-au fost aduse indicii noi, asupra cărora trebuie să mai reflectez”, a spus președintele completului de judecată.
În următoarele trei zile, procurorii PNA trebuie să se decidă dacă vor înainta recurs împotriva deciziei de revocare a măsurii arestării pentru ceilalți 15 inculpați din dosar. Pe holul Tribunalului, rudele celor care au rămas în arest aveau șiroaie groase de lacrimi pe față. Două fetițe, cu fața scăldată de lacrimi, erau ținute în brațe de două femei. Erau fetele minore ale Timonei Cioinea, fosta contabilă șefă a Băncii Transilvania. În sala de judecată, una dintre soții încerca disperată să ajungă la soțul ei, să-i dea bani de taxi să ajungă acasă. Cu greu a înțeles că soțul ei trebuie să mai stea trei zile în penitenciar. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns