Fermierii bacauani au deschis, ieri, 2 septembrie, seria protestelor anuntata de Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA), membra a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Coloana manifestantilor, formata din reprezentanti ai celor mai importanti producatori agricoli din judet, dar si din fermieri care lucreaza numai citeva zeci de hectare de teren, a plecat, de la ora 10,00, din fata Stadionului Municipal si s-au indreptat (cu steaguri, cu pancarte pe care si-au scris revendicarile, dar pe care au desenat si caricaturi la adresa gvernantilor, in sunete de tiriace), spre Prefectura, unde va avea loc si un miting de protest. Pe 9 septembrie, fermierii vor participa la un mars si un miting de protest in Capitala.
Timp de doua ore, centrul Bacaul s-a aflat sub „asediul” fermierilor, care au organizat primua lor maniofestare de protest de o asemenea amploare. Ei si-au manifestat nemultumirea fata de politica agricola a Guvernului, fata de aminarile la care sint supusi, sistematis, atunci cind e vorba de ceea ce li s-a promis an de an. Iar prima lor problema este capitalizarea fermelor, fara de care nu mai pot face fata procesului economic degradat si degradant in care se zbate acum Romania. „Agricultura a devenit un domeniu de sacrificiu pentru guvernanti” – sustin fermierii, care spun ca ministrul Agriculturii nu are un obiectiv in folosul acestui domeniu. „Ministrul Agriculturii nu are nevoie de buget si cedeaza, de cite ori i se cere, din saracia pe care o are la dispozitie – se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa recent de LAPAR Guvernului si Presedintiei. La Ministerul Agriculturii se raspunde cu invariabilul «Nu sint bani» cind se solicita solutionarea unor probleme esentiale ale agriculturii”.
Politica subventionarii agriculturii este considerata total necorespunzatoare de fermieri. „Oamenii – spune presedintele AJPA Bacau, Daniel Ciobanu – nu mai pot vorbi de profit, in activitatea lor, ar fi multumiti macar sa-si scoata cheltuielile. Multi dintre noi sintem tineri si am vazut in agricultura o sansa de a trai. Guvernantii ne indeamna sa accesam fonduri euriopene, Dar birocratia este atit de mare, incit cei mai multi dintre noi s-au lasat pagubasi”. Ion Furdui, din Sarata, si Sorin Ghergheluca, din Traian, au accesat Masura 141 a Programului National de Dezvoltare Rurala (Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta), dar au abandonat. „Cind auzi de comision de 12% – spune Sorin Ghergheluca -, te descurajezi. Nici nu mai gasesti un agronom sa te indrume in asemenea lucrari, pentru ca au fost concediati. N-au infiintat camere agricole, cum se spunea, pentru ca, zicem noi, nu vor sa le finanteze”. „Ceea ce se urmareste, de fapt – a opinat Daniel Ciobanu – este ca prin masurile luate, prin atitudinea lor fata de agricultura, sa strice unitatea fermierilor, sa ne dezbine, sa ne slabeasca fortele reunite in sindicate patronale. Insa, nu ne lasam, vom continua”.
Asupra miscarilor de protest ale fermierilor vom reveni.
Lasă un răspuns