Membrii Consiliului Director si ceilalti presedinti ai asociatiilor judetene ale producatorilor agricoli afiliate Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR (din care face parte si Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli – AJPA Bacau) au hotarit participarea la actiunile de protest organizate astazi, 3 septembrie, de mai multe organizatii sindicale sau profesionale ale producatorilor agricoli din toata tara.
LAPAR a anuntat inca de saptamina trecuta ca isi rezerva dreptul de a declansa, in colaborare cu celelalte structuri profesionale si sindicale din agricultura, manifestari menite sa atraga atentia Guvernului Romaniei asupra multiplelor probleme care persista in acest domeniu. La mijlocul saptaminii, presedintele LAPAR, Marcel Cucu, a ajuns si in Bacau, unde s-a intilnit cu Daniel Ciobanu, presedintele AJPA si cu alti membri ai asociatiei. „Am ajuns la concluzia ca trebuie sa ne unim fortele – ne-a declarat, in exclusivitate Marcel Cucu – si de aceea mergem la aceasta actiune de protest impreuna cu cei de la Agrostar. La Bacau avem o asociatie foarte buna, activa, si ne bazam pe ea”. „Agricultori, va chemam sa protestati in strada, alaturi de noi, in orasele resedinta de judet si in Bucuresti, pe 3 septembrie, incepind cu ora 11,00, cu tractoare si utilaje agricole, pentru scaderea pretului la motorina cu 50% la pompa, subventii pentru campania agricola de toamna, subventii pentru pomicultori si legumicultori, intr-un cuvint pentru salvarea agriculturii romanesti” – suna un apel al Agrostar, publicat de citeva zile pe saitul federatiei.
Una se promite…
Reprezentantii LAPAR s-au intilnit, pe 19 august, cu ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. „Au fost abordate – ne-a informat presedintele Ligii, Marcel Cucu – unele teme mai importante, care sint de actualitate in agricultura, si s-a pus accent pe masurile de aplicare a hotaririlor de guvern, privitoare la reducerea pretului la motorina. Referitor la aplicarea celor doua acte normative – HG 277/2008 si HG 804/2008, datorita faptului ca aplicarea lor a fost diferit perceputa in teritoriu, s-a convenit ca o continuare a procedurilor, asa cum au fost ele incepute in majoritatea judetelor, ar crea inechitate sau ar diminua, intr-un mod inacceptabil, nivelul sprijinului, stabilit prin actele normative. De asemenea, acordarea, prin aceste proceduri, a reducerilor de pret la motorina pentru agricultura va putea duce la neutilizarea in totalitate, a plafoanelor stabilite”. Ca urmare, s-a stabilit ca atribuirea adeverintelor pentru motorina sa continue fara diminuarea proportionala sau dupa principiul „primul venit – primul servit” si eliberarea acestora sa se faca numai dupa semnarea unei declaratii pe proprie raspundere, privind realizarea suprafetelor insamintate, urmind ca, prin monitorizarea decontarilor, sa se faca o redistribuire a fondurilor intre judete, pina la limita acoperirii sumei disponibile.
… Alta se aplica
„In cursul teleconferintei care a avut loc miercuri, 20 august, cind era programata transmiterea in teritoriu a acestei proceduri, nu a mai fost respectata conventia stabilita, consecinta fiind ca leul promis pentru motorina a devenit 44 de bani, iar acciza de 0,65 lei a devenit 0,43 lei sau, in unele judete, unde s-au eliberat adeverintele, doar 44% din suprafata beneficiaza o reducere de un leu pe litrul de motorina si 66% de 0,65 de lei” – a mai spus Marcel Cucu. Agricultorii protesteaza, astfel, fata de masurile dispuse, prin care se creaza diminuarea sprijinului, prevazut de actele normative sau, in unele cazuri, inechitate in rindul producatorilor agricoli.
Lasă un răspuns