Pretul actual al porumbului ii nemultumeste pe producatorii agricoli, care acuza cheltuielile in crestere pentru infiintarea si intretinerea culturilor in anul agricol 2007 – 2008. Toamna acestui an le aduce, insa, venituri sub cele asteptate, pentru ca pretul intretinut pe piata este sub nivelul costurilor generale.
„Este o stuatie delicata – ne-a declarat directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau, Mihai Banu. Pentru ca de citeva zile pretul porumbului a scazut si mai mult. De la 0,42, la 0,32 de bani kilogramul. Ceea ce este foarte mult. Este o veste foarte trista pentru producatorul agricol, dar cred ca situatia poate fi remediata daca vom reusi sa mobilizam Ministerul Agriculturii, care sa intervina si sa introduca pe piata pretul de interventie”. Agricultorii – a precizat Mihai Banu – nu vad, insa, acest pret de interventie unul asigurator pentru asteptarile lor. Nivelul de 101,5 de euro pe tona, la cit a ajuns acest pret, fiind mai mult decit echivalentul in lei al kilogramului de porumb din acest moment, avind in vedere paritatea euro-leu. „Trebuie reglat raportul dintre pretul de pe bursa cerealelor si pretul minim garantat – a opinat directorul executiv al Directiei Agricole. Cind s-a stabilit acest pret, de 101,5 euro pe tona, pretul la bursa era 120 de euro, dar acum pretul pe bursa este 180 de euro si ar trebui ca intervalul 101 – 120 de euro sa se pastreze in continuare. In conditiile in care s-ar face modificarile rapide pretul de interventie ar trebui sa se duca la 140 de euro pe tona si astfel toata lumea ar fi foarte multumita. Trebuie urgent rezolvat, pentru ca altfel descurajeaza foarte mult producatorul agricol”. Pretul minim la care a fost tranzactionat porumbul, la inceputul saptaminii, pe Bursa din Chicago, a fost de 394,4 centi pe bushel (155,26 de dolari tona), valoare inregistrata de porumbul cu livrare in decembrie 2008. Pretul maxim a fost 473 de centi pe bushel (186,20 de dolari tona), la porumbul cu scadenta in martie 2010.
Agricultorii nu renunta la culturi
Ajutoarele din partea statului catre producatorul agricol pot fi o solutie si in cazul in care piata nu ofera pretuyl cerut de acesta. In aceasta categorie intra si subventiile pentru infiintarea culturilor de toamna ale anului agricol 2008 – 2009. Fermierii au reclamat, insa, si in acest caz nivelul mic al subventiilor. „Agricultor multumit nu este nicaieri in lume – a spus Mihai Banu. Daca este sa fac o analiza asupra impactului interventiilor statului in agricultura, as spune ca, intr-adevar, nu sint foarte mari, dar n-au determinat o scadere a interesului agricultorilor pentru infiintarea culturilor de toamna”. Astfel, in judetul Bacau suprafetele infiintate in aceasta toamna sint aproape egale cu cele de anul trecut, iar ritmul de insamintare este si el aproape egal cu cel din toamna precedenta. Suprafata este chiar mai mare la rapita, cu vreo 800 de hectare. Deci, tendinta este de crestere. „Nu e chiar de ici-colea 670 de lei subventia pe hectar oferita in aceasta toamna, in total – a mai spus Mihai Banu. E mai mult decit s-a dat oricind, pina acum. Cu exceptia anului 2007 – 2008, care a fost un an foarte dificil si care a beneficiat de o interventie mult mai buna”. Platile la nivelul judetului Bacau, pentru culturile de toamna se apropie de 70 de milioane de euro. O buna parte dintre aceste plati au avut in vedere fermele de semisubzistenta, care trebuie incurajate in toate cele 86 de comune ale judetului Bacau.
Lasă un răspuns