• doar un sfert din capacitatea de cazare în pensiuni rurale și agroturistice a fost ocupat anul trecut • explicația ar fi că Fiscul ajunge mai greu în creierii munților, ceea ce ar putea favoriza evaziunea
Rapsozii de pe la așa-numitele ansambluri populare laudă în cîntecele lor frumusețile județului și nu uită niciodată de clișeele despre ospitalitate, hărnicie, cinste, bla, bla, bla. Datele economice arată însă că băcăuanii nu sînt nici pe departe ospitalieri și harnici pe cît ar părea după frazeologia de lemn a pseudo iubitorilor de folclor, natură etc. Frumos ar fi județul Bacău, în special în zona sa montană, dar gospodarii locurilor s-au priceput mai mult să lase pîrloagă terenurile pe care le au la dispoziție și care, altfel, ar fi meritat o soartă mai bună. Nimic nu pare să clintească din degradare, lîncezeală și nesimțire falșii oameni din turismul și agroturismul nostru. Pentru că, dincolo de mese rotunde, seminarii sau alte „petreceri în pijamale” bugetare, autoritățile care ar trebui să promoveze agroturismul au preferat mai mereu să plece spre alte zări, în special în județele din nordul Moldovei, acolo unde serviciile sînt „prima-ntîia”. Dezastrul se vede și pe Internet, unde firmele din agroturism ar trebui să-și facă publicitate. Mai întîi, la capitolul Agroturism, pe site-uri performanțele Bacăului tind vesel către zero, asta în timp ce vorbele frumoase despre Neamț, Suceava etc îți sar în ochi de unde nu te-aștepți. Vorba aia, locuri frumoase, păcat că-s locuite…
Cineva are, totuși, menirea asumată de a promova agroturismul. Agenția Națională pentru Turism Rural și Ecologic (ANTREC). Vorbă mare, numele agenției! Pe site-ul lor, pentru Bacău, apar doar cîteva pensiuni, cu mențiuni anemice, fără consistență. S-ar putea spune, în concluzie, că, la așa față, așa rezultate are agroturismul băcăuan. Și cifrele o dovedesc. Statisticienii băcăuani au publicat un raport conform căruia, anul trecut, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare pe tipuri de structuri de primire turistică a fost pe total de 44,1 la sută. Peste acest indice se situează hotelurile și vilele, cu peste 50 la sută, în timp ce celelalte structuri de cazare turistică au înregistrat valori mai mici. Astfel, în taberele de elevi s-a înregistrat un indice de utilizare de 33 la sută, în pensiuni turistice rurale, de 25,8 la sută, în pensiuni agroturistice, de 20,4 la sută, în moteluri, de 19,8 la sută etc. În anul 2003, în județul Bacău au fost cazați aproape 109.000 turiști, din care 86 la sută, români, iar restul de 14 la sută, străini. În pensiunile turistice rurale au fost cazați doar 3.500 de turiști, adică 3,2 procente din total. La nivelul județului Bacău, s-au înregistrat în 2003 un număr de 411.000 de înnoptări. Numărul cel mai mare se înnoptări s-a înregistrat în hoteluri, peste 77 la sută. Pe primele locuri, se situează stațiunea Slănic Moldova, cu 44,5 la sută, urmată de Bacău (18,2 la sută), Tîrgu Ocna (15,4 procente). Urmează în clasament Dărmănești, Onești, Oituz, Mărgineni, Comănești, Hemeiuși, Măgura, Tescani, Asău, Ghimeș-Făget, Sănduleni. Anul trecut, media unui sejur a fost de 3,78 de înnoptări de persoană. Pe tipuri de unități de cazare, în 2003 s-au înregistrat în taberele pentru copii 6,05 înnoptări/persoană, apoi în vile turistice 4,18 înnoptări/persoană, în pensiuni agroturistice 4,17 înnoptări/persoană. Sejur mai mic decît media pe județ s-au înregistrat în următoarele unități de cazare: pensiuni turistice urbane, căsuțe turistice, pensiuni turistice rurale, campinguri ș.a.
Statisticienii informează că, anul trecut, în pensiunile turistice rurale s-au cazat 3.510 persoane, dintre care 140, turiști străini. La pensiunile agroturistice, au înnoptat aproape 1.800 de persoane, dintre care 250 de străini. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns