• țăranii vor primi cei mai puțini bani pentru lemne de foc • deși erau numeroase probleme de discutat, primarii au trecut nepăsători peste acest subiect • Teodor Agachi, directorul Direcției de Dialog, a recunoscut că a cerut personal de la Inspectoratul de Muncă, fiindcă nu mai face față avalanșei de cereri pentru ajutoarele de încălzire
Problema ajutoarelor pentru încălzire nu a suscitat prea mult interesul primarilor din județ care au particpat la ultima ședință a Comisiei Consultative. Cel puțin așa a reieșit din lipsa generală de reacție la prezentarea făcută de Teodor Agachi, directorul Direcției pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Bacău (DDFSS). Acesta a explicat că primarii au obligația ca, pînă la 30 septembrie, să întocmească listele cu beneficiarii venitului minim garantat. Pe baza acestor liste, între 30 septembrie și 15 octombrie, edilii trebuie să emită dispozițiile necesare pentru acordarea ajutoarelor de încălzire.
„Pentru a veni în sprijinul a cît mai multe persoane au fost majorate cu 13% limitele de venituri medii lunare pe membru de familie. Au crescut cu 12 procente și cuantumurile ajutoarelor pentru încălzirea locuințelor cu energie termică furnizată în sistem centralizat”, a declarat Teodor Agachi. De exemplu, o persoană care are un venit lunar de pînă la 1.000.000 lei, va primi în fiecare lună, din noiembrie pînă în martie anul viitor, 1.855.000 lei. Trebuie făcută mențiunea că pentru familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi mai mare cu 20%. Această situație este valabilă doar în cazul municipiilor și orașelor din județ în care mai funcționează sistemul de încălzire centralizat.
Pe băcăuanii care locuiesc la țară sau în orașe mai mici, precum Slănic Moldova, care au fost debranșate în totalitate de la încălzirea centralizată, îi așteaptă însă o iarnă grea. Ei vor trebui să se descurce, în cazul locuințelor încălzite cu gaze naturale, cu sume pentru care a fost prevăzută o creștere cu 17% pentru lunile noiembrie – decembrie 2004, și cu 39% pentru perioada ianuarie – martie 2005. Luînd același exemplu, o persoană care cîștigă pînă la un milion de lei pe lună, va primi în noiembrie și decembrie 1.010.000 lei, iar din ianuarie pînă în martie anul următor i se vor acorda 1.200.000 lei.
Ca de obicei, țăranii sînt ultimii pe lista preocupărilor guvernanților. Cei ce vor depune cereri de acordare a ajutoarelor pentru încălzire vor primi 430.000 lei pe lună, o sumă total insuficientă pentru cumpărarea lemnelor sau cărbunilor.
Oamenii se înghesuie deja să depună cererile și declarațiile pe proprie răspundere, astfel încît personalul de la Direcția pentru Dialog abia mai face față. „A fost nevoie să detașăm cîte două persoane de la Inspectoratul Teritorial de Muncă și de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Pînă acum am introdus în baza noastră de date aproximativ 34.000 de cereri de alocații complementare și mai sînt cam 7.000. Sperăm să facem față în timpul scurt care ne-a mai rămas la dispoziție”, a precizat directorul DDFSS Bacău.
Spre deosebire de alte dăți, primarii aflați în sală nu i-au pus nici o întrebare lui Teodor Agachi, deși acesta a spus că așteaptă să le audă nelămuririle. Șeful DDFSS a precizat la final că toate persoanele îndreptățite să ceară ajutoarele pentru încălzire își vor primi banii, chiar dacă ar putea să apară unele întîrzieri. (Oana ALBU)
Lasă un răspuns