• venite pe lume în ziua sfîntă a Nașterii Domnului, două surori gemene și-au trăit întrega viață printre străini • în vîrstă de numai un an, fetițele nu cunosc dragostea părintească și nici bucuria sărbătorii de Crăciun petrecute în jurul bradului împodobit
Nici măcar în preajma sărbătorii de Crăciun, inima unor părinți nu se înduioșează atunci cînd vine vorba despre soarta propriilor copii. Ce uneori pare doar un crud efect al sărăciei se dovedește de cele mai multe ori a fi mărturia că unii dintre ei nici nu-și merită numele de părinți. Copiii abandonați prin maternități, secții de Pediatrie, pubele de gunoi, prin vagoane de tren sau scări de bloc au ajuns fapte care se petrec frecvent. Odată abandonați, acești copii nu mai sînt o povară pentru cei care le-au dat viață, dar ajung o piatră de moară pentru cei care s-au trezit în brațe cu prunci ai nimănui. O astfel de poveste se petrece la secția de Recuperare Nutrițională din Spitalul Județean, loc în care două surori gemene părăsite de părinți sînt găzduite de zece luni și de soarta cărora nu se mai interesează nici măcar Direcția de Protecție a Copilului.
Venirea pe lume a micuțelor Georgiana și Elena Tudorache s-a desfășurat sub auspicii dintre cele mai bune. Micuțele făpturi au văzut lumina zilei în noaptea sfîntă de Crăciun a anului trecut, dar ce pentru o altă femeie ar fi trecut drept semnul unei minuni, a fost pentru Olga Tudorache, în vîrstă de 23 de ani, din Poiana Negustorului, un fapt banal de viață. Pe motiv că au greutate mai mică decît cea normală, femeia și-a lăsat fetițele în spital și dusă a fost. „Surorile Tudorache au venit în secția noastră în februarie 2001, la vîrsta de două luni. Între timp ele au fost îngrijite și chiar botezate de două dintre angajatele secției, dar părinții lor nu le-au căutat niciodată. Din vară ele puteau să plece acasă pentru că recuperaseră deficitul de greutate, dar nu am avut cui să le încredințăm”, spune dr. Aurelia Țaga, șefa secției de Recuperare Nutrițională. Surorile gemene au împlinit în prima zi de Crăciun un an, dar nici atunci nu le-a căutat nimeni. Ele au avut parte însă de atenție și cadouri de ziua lor din partea cadrelor medicale. „Este greu de înțeles cum mama respectivă nu se interesează măcar să afle dacă fetele mai trăiesc. Am încercat tot noi să dăm de ea, dar nu am avut nici un spor. Situația lor este cunoscută la Protecția Copilului, care din vară însă nu a mai rezolvat nici un caz al vreunui copil abandonat din secția noastră. Am trimis adrese și la Primăria din Buhuși, și la Poliție, dar nimeni nu ne-a trimis vreun răspuns”, continuă doctorița Țaga. Cu părinți doar pe hîrtie și cu drepturi apărate tot pe hîrtie, micuțele Georgiana și Elena și-au găsit o casă în spital. Hrana și îngrijirea lor costă zilnic unitatea medicală 300.000 de lei, iar celor două surori ținute de nevoie în secție li se mai adaugă încă alți 13 copii în aceeași situație. „Acești copii nu mai au motive să stea la noi. Trebuiau să părăsească secția de mai multe luni și în acest timp alți copii, a căror stare de sănătate este precară, ar fi avut nevoie de îngrijirile noastre. Pentru că secția este ocupată la întreaga capacitate, iar 15 dintre aceștia nu-i putem externa întrucît sînt abandonați, pe alții nu mai avem cum să-i internăm”, mai spune șefa secției Recuperare Nutrițională.
Cum părinții gemenelor nu au dat semne de viață de aproape un an, cele două fetițe își vor petrece și Revelionul tot în spital. Cît de mult se vor ocupa de ele autoritățile la anul vom vedea, dar mai avem de așteptat, pentru că vacanța de sărbători a funcționarilor se va sfîrși abia pe 6 ianuarie. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns