Inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) Bacău au desfășurat în ultima perioadă un control la unitățile de alimentație publică din județ, fiind vizat modul în care sînt expuse la comercializare alimentele și băuturile. În urma controlului, inspectorii au descoperit produse care nu erau însoțite de etichete și declarații de conformitate, fără să fie posibilă identificarea, producătorul, data fabricației și condițiile de depozitare. În ceea ce privește calitatea, au fost verificate caracteristicile alimentelor, fiind depistate la comercializare pastramă, salam, cașcaval cu suprafețe lipicioase, mîzguite și miros acru. Un alt aspect urmărit de inspectorii OJPC a vizat condițiile igienico-sanitare în care se comercializează alimentele și băuturile. În spațiile special destinate comercializării, plafoanele erau afumate, pavimentele și combinele frigorifice nespălate, iar lucrătorii nu aveau în dotare echipamente de protecție, halat, bonetă, mănuși, etc.
În ce provește legalitatea funcționării, s-a constatat că un număr de zece agenți economici controlați nu dețineau autorizații sanitare vizate la zi. „Acest control s-a finalizat prin încheierea de către inspectorii OJPC a 17 procese verbale de constatare a contravenției. S-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a 13 kg de alimente care au fost distruse și s-au oprit temporar de la comercializare mărfuri în valoare de 24 de milioane de lei. Pentru abaterile descoperite, agenților economici li s-au aplicat amenzi în valoare de 53 milioane de lei”, ne-a declarat Sorin Elisei, inspector șef la OJPC. (M.B.)
Lasă un răspuns