• fiscul scote succesiv la vînzare loturi de garsoniere locuite de angajații întreprinderii preluată cu ani în urmă de Corneliu Iacobov, în contul datoriilor la stat
Campania de vînzare a activelor care au mai rămas din societatea Tehnocin Onești continuă în această lună cu alte două licitații organizate de Administrația Finanțelor Publice. Prima dintre ele are loc mîine, 21 septembrie, cu un lot de zece garsoniere și camere de nefamiliști, pentru care se speră încasarea sumei minime de aproape 1,5 miliarde de lei. De asemenea, la sfîrșitul acestei luni se pun pe tarabă alte opt contracte pentru garsoniere și camere din căminele de nefamiliști ale Tehnocin, preluate odată cu societatea de firmele lui Corneliu Iacobov. Acestea, ca și alte active, au fost puse și în cont de garanții materiale pentru derularea unor credite bancare, dar societatea Tehnocin are și datorii la bugetul de stat neachitate de ani, pe care fiscul înceracă să le stingă măcar în parte prin licitații. În cea de a doua licitație din această lună, vînzările vor porni de la prețul total de aproape un miliard de lei. Licitațiile fac parte dintr-o campanie amplă de executare a datornicilor la la bugetul de stat din Onești. O listă impresionantă cuprinde și numele unor persoane fizice. Tot de persoane fizice este vorba și acum, dar în alt contest, pentru că la Tehnocin cel puțin o parte dintre garsoniere sînt locuite de salariații întreprinderii în falimet, debitoare cu vîrf și îndesat la stat. Pentru cele opt garsoniere, fiscul a cerut ca preț de pornire a licitațiilor aproape un miliarde de lei.
Statul execută societatea Tehnocin de la începutul acestui an. Pe rînd, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS, apoi Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău și Administrația financiară a municipiului Onești au scos la vînzare cămine de nefamiliști, o cantină socială sau participațiile Tehnocin într-o afacere cu o stație de benzină. Toate au fost fie puse garanție de cel care a preluat societatea de construcții din Onești, Corneliu Iacobov, fie au fost evaluate în contul datoriilor societății la bugetul de stat. Pentru că o parte dintre împrumuturile bancare ale controversatului om de afaceri au fost garantate și cu activele Tehnocin.
Societatea Tehnocin provine din Trustul de Construcții Industriale Onești – altădată unul dintre cei mai importanți constructori de pe platforma industrială Borzești, dar și pe șantierele lumii, și înființat în 1959. La începutul acestui an, tot statul anunța public indisponibilități financiare la întreprinderea oneșteană în valoare de aproape 12 miliarde de lei de la Tehnocin. (Petru DONE)
Lasă un răspuns