Cum poți ajunge să studiezi în Statele Unite ale Americii
Că tot sîntem în plină vară și unii dintre noi se gîndesc ce cale să aleagă după ce termină liceul, dorim să vă oferim cîteva amănunte despre cum poți ajunge să studiezi în Statele Unite ale Americii. O oportunitate mai puțin cunoscută liceenilor din Bacău, deși unii au aflat deja pașii care trebuie urmați. Pînă acum, majoritatea celor care au plecat la studii în SUA au fost olimpicii și sportivii cu rezultate deosebite. Cu timpul au fost acceptați și elevii fără rezultate extraordinare. Majoritatea liceenilor care au plecat peste ocean este din vestul țării: Arad, Timișoara, Cluj. Acolo a existat o deschidere mai mare spre Occident și tinerii au putut să afle informații mult mai repede. În județele din Moldova, abia dacă se știe că se poate pleca.
La ce universități să aplici?
Problema cea mai mare este că învățămîntul în Statele Unite nu este gratuit. Un an universitar costă 37.000 – 40.000 USD, iar la noi, știm prea bine, salariile sînt incomparabile cu cele din America. Cazul ideal este atunci cînd o universitate te acceptă și îți acordă și bursă. Însă nu toate procedează așa, din simplul motiv că nu toate au bani. Așa că nu are sens să irosești timp, energie și bani să aplici la o universitate care nu acordă sprijin financiar studenților internaționali. Cea mai bună clasificare a universităților din SUA o poți găsi pe site-ul www.usnews.com. De aici intri în Rankings, unde poți merge fie în National Universities, fie în Liberal Arts Colleges. Diferența dintre ele este că universitățile oferă și studii postuniversitare (master, doctorat), pe cînd colegiile sînt doar Liberal Arts. Un Liberal Arts education este menită să te expună unor domenii cît mai variate și să îți formeze astfel o cultură generală cît mai bogată și o perspectivă asupra lumii cît mai largă. În principiu, ori la colegiu ori la universitate, experiența de student internațional este cam aceeași, oricum una foarte diferită de cea din România.
Odată intrat pe site-ul menționat mai sus, poți afla informații despre fiecare universitate în parte, mai ales dacă acordă burse și ajutor financiar. Cele mai căutate universități sunt Princeton University, Harvard University, Yale University, Cornell University, Tufts University, Stanford University, Massachusetes Institute of Technology, Darmouth University, Brown University, iar dintre colegii: Williams College, Amherst College, Saint Lawrence College, Illinois Wesleyan College, Vassar College, Union College, Lafayette College și Middlebury College.
Pașii care trebuie făcuți:
Mai întîi trebuie să scrii universităților (de obicei se utilizează e-mailurile) și să le spui că intenționezi să aplici ca student internațional. Ei îți vor trimite toate materialele necesare. Iată un model de e-mail:
Dear Sirs,
My name is
Best,
După ce primești aplicația vei vedea că, pe lîngă informațiile generale despre tine, vei avea nevoie de: toate notele din cei patru ani de liceu, recomandări de la doi sau mai mulți profesori din liceu, rezultatele obținute la testele standardizate SAT ( Scholastic Apptitude Test ) și Toefl.
Mai multe despre teste…
SAT I și SAT II sînt testele pe care le dau și americanii cînd termina liceul și care cîntaresc destul de mult în aplicație. SAT I este un test la matematică și la engleză (acesta este un test dificil, întrucît sînt testate cunoștințele de vocabular în limba engleză, iar pentru pregătirea lui, elevul trenuie să învețe liste interminabile de cuvinte, în special neologisme ). Cărțile pentru pregătirea acestui test se găsesc la Fundația Fulbright din București. SAT II este cerut doar de cîteva universități și constă într-un test la trei obiecte la alegere (matematică, fizică, chimie, engleză, altă limbă străină etc.).
Pentru a susține aceste teste trebuie să te inscrii on-line pe site-ul www. collegeboard.com. Centrele de testare în România se află în Iași, București, Arad, Cluj.
Toefel-ul este un test de engleză care se poate susține tot la Iași, București, Arad, Cluj și care testează capacitatea studenților internaționali de a se exprima în limba engleză. Formularele de înscriere le găsești tot la Centrele Fulbright.
Aplicația conține și un eseu pe diferite teme, care este menit să arate modul de a gîndi, aspirațiile și capacitatea elevului de a se exprima coerent și logic. Majoritatea universităților vor cere să scrii despre tine, despre experiențele tale, despre felul în care te-ai dezvoltat ca om, ce vrei să studiezi și de ce. Un eseu bun este acela care este creativ și ingenios. Pe lînga toate acestea, contează foarte mult și activitățile extra-curriculare, experiența de muncă și, dacă e cazul, rezultatele la olimpiade.
Trebuie menționat că perioada de aplicare este decembrie – februarie a fiecărui an, iar rezultatele le primești în martie- aprilie. Este foarte posibil ca unele universități să te accepte și să nu îți ofere bursă, caz în care nu poți pleca, decît dacă îți permiți să plătești 35.000 de dolari pe an.
Printre studenții din Bacău plecați la studii în SUA este Raluca Drăgușanu. Ea a fost acceptată cu bursă integrală, în valoare de 40.000 de dolari, acum un an, la Colegiul Saint Lawrence din statul New York. „Plecarea la studii în SUA mi-a schimbat viața și modul de a gîndi și, în același timp, mi-a oferit mai multe opțiuni pentru viitor. Mai mult, această experientă nu înseamnă doar împlinire personală, ci și o oportunitate de a-mi ajuta țara”, ne-a declarat raluca. Ea intenționează ca, după absolvire, să revină și să lucreze în România, avînd experiența americană în spate.
Ștefan Filip, fiul lui Grigore Filip, director la Aerostar Bacău, a plecat de cîteva zile în America, unde a fost acceptat, cu bursă, la Universitatea Illinois. „A fost o provocare pentru mine, un pas înainte. Sper să pot să mă acomodez, avînd în vedere că voi avea un coleg de cameră din Ukraina. Cît despre familie, pot să spun că a fost puțin suparată la aflarea veștii în legătură cu acceptarea mea la Universitatea Illinois Wesleyan”, ne-a mărturisit Ștefan, cu cîteva ore înainte de a se urca în avion.
Experiența Ralucăi și a lui Ștefan demonstrează că, dacă știi cu adevărat ce vrei, se poate. Totul este să fii hotărît, să înveți pe brînci la engleză, și nu numai, și să ai informațiile necesare. (Alina MUNTEANU)
Lasă un răspuns