• încă patru oameni de afaceri au fost arestați • numai unul singur este din Bacău, restul fiind din Săvinești, Onești și Faraoani • ei fac parte din grupul „alcool” • unul dintre ei este fost ofițer la Serviciul de Crimă Organizată • un altul deține în contract de franciză stația Shell de pe 9 Mai • pînă în prezent au fost arestate 19 persoane • între timp Banca Transilvania emite comunicate prin care arată că economiile clienților nu sînt afectate • cercetările continuă peste 50 de persoane fiind audiate
Procurorii de la Parchetul Național Anticorupție au mai emis în cursul zilei de ieri încă patru mandate de arestare preventivă. Cei trimiși după gratii sînt Niculina Șerban, administrator la firma Natricom din Onești, Dumitru Chele, administratorul firmei Tewis Industry din Săvinești, Ovidiu Cătălin Petrescu, administrator al firmei Caloripet din Fărăoani și Ioan Roșca, administrator la firma Rossi Bac din Bacău. Ei sunt reținuți pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune bancară, fals intelectual, uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri și spălare de bani. Toți cei patru noi reținuți în dosarul Banca Transilvania fac parte din grupul „alcool”, care a prejudiciat banca, cel puțin pînă în prezent, de cele mai mari sume. Conform datelor deținute de procurorii și polițiștii care au instrumentat cazul, numai prejudiciul din afacerile ilegale cu alcool se cifrează la 86,484 miliarde de lei.
Deși numele celor arestați ieri nu spun mare lucru, cel puțin doi dintre ei au legături cu nume sonore din Bacău
Cătălin Ovidiu Petrescu este deținătorul mai multor firme din Bacău. El a fost reținut pentru infracțiunile bancare comise în numele societății Caloripet cu sediul în Fărăoani. El mai este și administratorul firmei Bubu SRL, care apreluat în contract de franciză exploatarea stației de benzină Shell de pe 9 Mai. Lucrurile sînt puțin mai complicate cu Ioan Roșca. Acesta a fost subofițer la Servicul de Crimă Organizată a Poliției județului Bacău pînă în anul 1995, cînd și-a depus demisia din motive personale. În aceeași perioadă, el s-a angajat ca șofer al lui Corneliu Iacobov, iar mai tîrziu, ca șofer al lui Eugen Poenaru, unul dintre oamenii de încredere ai lui Iacobov. Eugen Poenaru a fost administratorul societății M-Invest, care în timp a fost înglobată în trustul profilat pe afaceri cu petrol, pe care Corneliu Iacobov îl conduce după preluarea Rafo Onești. Că Eugen Poenaru este unul dintre oamenii cei mai apropiați ai lui Corneliu Iacobov o dovedește faptul că, pe 26 octombrie 2001, el a semnat în numele lui Corneliu Iacobov preluarea de la APAPS a societății Rafo Onești. Șoferul lui, Ioan Roșca, a fost arestat acum în calitate de administrator al firmei Rossi Bac din Bacău, pentru afaceri necurate cu alcool și credite dubioase derulate prin Banca Transilvania.
Un alt nume care nu spune mai nimic, cel puțin băcăuanilor, este cel al lui Dumitru Chele, administratorul SC Tewis Industry din Săvinești. Cu toate acestea, Chele a ajuns după gratii în calitate de partener de afaceri al lui Benone Beca, arestat în cursul zilei de marți. Beca a adunat atît de multe datorii în bănci, încît nu mai putea solicita nici un împrumut în numele firmei sale. Așa că el a apelat la toate cunoștințele sale dispuse să facă împrumuturi în bănci prin firmele lor, pentru a-l ajuta cu bani. Dintre cunoștințele lui Beca s-a găsit săritor la nevoie Dumitru Chele din Săvinești. Acesta a solicitat un împrumut la sucursala Bacău a Băncii Transilvania, împrumut care i-a și fost acordat. El și-a girat împrumutul cu un stoc de vin din depozitul firmei sale. Ulterior, în urma unui control intern al băncii, s-a constat că bunurile depuse drept gaj nu valorează nici doi bani. Asta pentru simplul motiv că întreaga cantitate de vin avea termenul de valabilitate expirat de multă vreme.
Girarea cu bunuri inexistente sau care nu le aparțineau solicitanților de credite era o practică uzuală
Unul dintre împrumuturile lui Benone Beca a fost girat la un moment dat cu un imobil aflat pe Calea Romanului, la numărul 208 A. O vilă impozantă, care a răsărit în oraș acum aproape un an. Beca a obținut împrumutul pe baza acestui gaj. Cînd a sosit clipa ca banca să-și recupereze banii prin fructificarea bunurilor depuse drept gir, funcționarii au constatat că vila nici măcar nu-i aparținea lui Benone, ci socrului său, Mihai Lichi. Lucru confirmat de altfel în urma unei vizite efectuate de noi, ieri, la adresa cu pricina. După ce am sunat îndelung la interfonul de la poartă, cineva care părea un îngrijitor a venit și ne-a spus că „pe cine căutați dumneavoastră nu stă aici. Aici este o locuință privată și-i aparține lui Mihai Lichi. Benone stă în Bacău, pe strada Livezilor, doar știe toată lumea”.
O altă practică, care a dus la prejudicierea cu 160 de miliarde de lei a Băncii Transilvania. Un alt truc folosit de cei care au dat și au luat bani din bancă a fost utilizarea drept gaj a unor facturi false, prin intermediul cărora solicitanții de credite încercau să-și demonstreze bonitatea. Cînd s-a văzut cu cîtă ușurință s-au dat creditele, șapte funcționari de la Banca Transilvania sucursala Bacău au fost dați afară. Marți, cei șapte, în frunte cu fosta directoare Carmen Negoiță, au fost arestați Ei sînt cercetați pentru fals, uz de fals, înșelăciune în dauna băncii. Carmen Negoiță este învinuită și de luare de mită. Dar cea mai gravă acuzație care se pune în cîrca celor șapte rămîne spălarea de bani. Primul lot de arestați a cuprins și opt patroni, dintre cei care au beneficiat de credite. Cel mai greu nume a fost cel al lui Benoni Beca, patronul de la Amapolla SRL, care a fost prins pe aeroportul Otopeni, în timp ce încerca să părăsească țara, cu destinația Italia.
De la izbucnirea scandalului, Banca Transilvania emite comunicate de presă menite să liniștească deponenții. „Prejudiciul cifrat la nivelul de aproape 160 de miliarde de lei a fost recuperat în proporție de peste 50 la sută, iar valoarea rămasă, reprezentînd credite în suferință și dobînzi neîncasate, a fost provizionată în totalitate, în conformitate cu procedurile legale, clienții băncii nefiind afectați în nici un fel de situația creată în Bacău”. Aceste afirmații sînt însă contrazise de comunicatul PNA, care spune că „prejudiciul total provenit numai pe grupul alcool, din care fac parte și ultimii patru arestați, este de 86,484 miliarde de lei, nerecuperat”.
Procurorii PNA continuă ancheta în dosarul Băncii Transilvania. În cauză mai sînt audiate peste 50 de persoane. Se pare că nici șirul arestărilor nu s-a sfîrșit. (Mirela ROMANEȚ, Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns