• pacienții internați în secția de Interne a Spitalului Județean se plîng că stau ca sardelele • nemulțumirile lor au degenerat și în certuri • bolnavii noi au ajuns să stea pe bagaje prin saloane, așteptînd să se elibereze un pat • doctorii din această secție spun că au prezentat situația de mai multe ori, dar sesizările lor au rămas fără răspuns • toată lumea îi învinuiește pe cei care au redus paturile din spital
Secția de Interne a Spitalului Județean Bacău s-a transformat de ceva vreme într-o bombă cu ceas. Pacienții internați aici sînt tot mai nemulțumiți că trebuie să doarmă cîte doi în pat. Oamenii nu mai rezistă și, tot mai des în ultima vreme, nemulțumirea lor duce la ceartă, fie între bolnavi, fie cu medicii, asistentele și infirmierele. Oamenii au și motive să facă scandal: stau cîte doi în pat, noapte nu se pot odihni, ba, mai nou, stau pe bagaje cînd sînt internați, pînă se eliberează un pat.
Secția de Interne are o capacitate de 90 de paturi, în care stau acum 155 de bolnavi. „Am venit aici fiindcă sîntem grav bolnavi. Nu putem sta cîte doi în pat. Nici nu ne putem odihni, că trebuie să stăm pe o rînă. Am ajuns să dormim cu schimbul, ca să fie bine”, ne-a spus Constantin Găbureanu, de 66 de ani. El împarte același pat cu Panaite Bortă, un bătrîn de 72 de ani, grav bolnav, suspect de maladia Hodkins. „Nici nu pot să dorm ca lumea. Trebuie să stau toată noaptea țeapăn în pat, că nu avem cum să ne întoarcem”, ni s-a plîns omul.
Eugen Stanciu, de 69 de ani, este bolnav de plămîni și a fost adus la Interne. Are pneumonie și pleurizie, boli ce au dus la o insuficiență respiratorie. Omul este mai plinuț și, cu toate acestea, e obligat să stea în pat cu alt pacient. „E revoltător, dar medicii nu sînt vinovați. Sistemul e de vină și puținele paturi față de numărul mare de bolnavi. Omul de rînd nu are bani și se îmbolnăvește tot mai des. Medicii ne internează, că nu ne pot lăsa bolnavi în stradă. Aici ne descurcăm și noi cum o fi”, ne-a spus Eugen Stanciu.
Pe ce bază s-a redus numărul de paturi?
În secția de Interne s-a ajuns în această situație deoarece a fost redus numărul de paturi. Înainte erau 150 de paturi, iar acum s-a ajuns doar la 90. În 65 de paturi stau cîte doi oameni, zi și noapte. Dacă n-ar fi avut loc restructurarea ar fi fost doar cinci paturi în care să stea cîte doi bolnavi. „Secția are o capacitate de 90 de paturi și avem 155 de internări. Numai în garda de noaptea trecută s-au internat 15 persoane. De la înființarea spitalului au fost două secții de Interne, dar anul trecut ne-au restructurat, și din cele 150 de paturi am pierdut 60. În medie, zilnic se internează minim zece și maxim 20, iar numărul externărilor este mult mai mic. De obicei, externări mai multe se fac la sfîrșit de săptămînă, dar paturile rămase libere nu fac față noilor veniți”, ne-a declarat medicul Radu Mihailov.
Așa s-a ajuns în situația ca noaptea, cînd se prezintă noii pacienți pentru internare, bolnavii „cu vechime” în secție nu vor să își împartă patul cu ei. Sînt și cazuri în care bolnavii internați de mai mult timp și care se cunosc între ei se mută în același pat, ca să le facă loc bolnavilor aduși de curînd și în stare gravă.
Stătea pe bagaj și aștepta un pat liber
Într-un salon am găsit chiar opt bărbați internați pe trei paturi, iar altul aștepta la ușă cu bagajul, să i se facă loc. Ionel Ceanu a ajuns la spital ieri dimineață. A venit să se interneze din cauza astmului care îl macină. „Stau cu bagajul la ușă pentru că domnu’ doctor nu are nici măcar un loc liber lîngă alt pacient. Am ajuns să așteptăm să moară unul dintre noi să îi luăm locul în pat”, ne-a spus amărît bărbatul.
Lucrurile sînt și mai grave în saloanele în care sînt internate femei. Pe lîngă problema cazării aici apare și cea a hranei. „Am lucrat în spitalul ăsta 20 de ani și acum am ajuns ca pacientă. Domnule, mîncarea asta e o zoaie față de ceea ce primeau bolnavii cînd eram eu aici. Mîncarea, după ce e de regim, nu are mai nimic în ea. Ar putea și ei să arunce o mînă de orez, un morcov în plus acolo și nu să ne dea zoaia asta”, ne-a spus bătrîna nemulțumită. Femeia urmează să fie transferată la o clinică din București și ne-a mărturisit că de-abia așteaptă, fiindcă știe că acolo va avea patul ei și mîncarea este infinit mai bună.
Medicii recunosc că singura soluție pentru rezolvarea acestui neajuns este suplimentarea numărului de paturi. Ei susțin că au cerut de nenumărate ori acest lucru, dar din moment ce anul trecut s-au luptat în zadar pentru a împiedica reducerea numărului de paturi, demersul lor actual nu a avut succes. Așa că pacienților nu le rămîne decît să strîngă din dinți și să numere zilele pe care le mai au pînă la externare. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns