La asa sistem de vot, asa rezultate! Am batut recordul postrevolutionar la absenteism, ceea ce arata ca alegatorii nu mai pot fi pacaliti doar cu forme poleite, numite „uninominale”, si nici cu lideri de la centru plimbati prin tara precum paparuda la vreme de seceta. Dezinteresul romanilor fata de actul electoral este direct proportional cu demagogia si incompetenta candidatilor care au defilat, in aceasta campanie, prin pietele publice. In final, Biroul Electoral Central consemneaza o realitate previzibila inca de-acum doua-trei saptamini: PSD si PD-L (din motive absolut diferite) au obtinut cele mai bune rezultate, fiind foarte greu sa spui cine a cistigat si cine a pierdut. Pe locul trei, liberalii par la fel de victoriosi dupa ce au demonstrat ca numai o guvernare ferma in vremuri grele i-a readus in topul preferintelor votantilor.
In acest moment, PNL are cea mai convenabila pozitie de negociere. Poate fi tot ce isi doreste! Cele 20 de procente (pe care le va depasi prin redistribuire) devin indispensabile oricarei formule executive. De aceea, eu nu consider a fi o exagerare solicitarea lui Bogdan Olteanu de a se permite liberalilor formarea noului Guvern. Acest partid are toate atuurile pentru a prezenta asemenea pretentii. De fapt, cea mai buna varianta pentru echipa Tariceanu ar fi retragerea in zona „opozitiei active”. Adica sa-si negocieze sustinerea parlamentara cu PSD sau PD-L si sa-i lase pe ceilalti sa se arunce in capcana administrarii Romaniei in vreme de criza. Orice formatiune ar veni la putere, pentru urmatoarele 12 – 18 luni, va fi sacrificata. In 2009, avem doua scrutinuri. Prin mai votam europarlamentarii, iar prin noiembrie ne alegem un presedinte. Altfel spus, este o continua perioada electorala si cel mai bine – din punct de vedere politic – vor iesi cei care stau pe margine si critica. Exemplul cel mai bun este chiar PSD care, in ultimul an si jumatate, a tinut Guvernul intr-un santaj continuu, a promovat toate legile socialiste pe care le-a promis si nu s-a minjit cu esecurile inerente ale administrarii de zi cu zi a tarii. In final, a urcat pe podiumul cistigatorilor si le-a ris in nas celor care ii cintau prohodul. Este o lectie ce trebuie invatata si de altii…
Remarcabila performanta a liberalilor de a nu se eroda la guvernare – ba chiar sa-si sporeasca zestrea de voturi! – arata potentialul electoral al acestei formatiuni. Alegatorii din zona PNL au transmis un mesaj clar: doresc o actiune limpede din punct de vedere doctrinar, ceea ce face foarte dificila orice alianta. „Virarea” catre stinga doar pentru citeva posturi de ministri ar fi fatala. O sustinere discreta (si siciitoare) din Parlament ar aduce mai multa incredere din partea electoratului.
Cit despre refacerea Aliantei D.A., nu putini sint romanii care se cutremura la un asemenea gind. Ar reincepe presiunile cotroceniste pentru desfiintarea ultimului partid istoric, iar scandalurile n-ar fi oprite nici macar de criza mondiala. Si in aceasta varianta, mai lucrativa pare a fi sustinerea parlamentara conditionata pentru un Cabinet realizat dupa chipul si dorinta sefului de la Cotroceni. Poate a venit vremea ca politicienii galagiosi sa treaca la munca. Sa arate cit de geniali sint in administrarea tarii in vremuri grele. Macar asa vom sti pe cine sa votam la viitoarele scrutinuri…
Lasă un răspuns