• au fost sancționate 47 de societăți care nu au trimis la timp raportările financiare pentru anul 2003
Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a sancționat în luna august 47 de societăți comerciale din județul Bacău care au fost listate la Bursa de Valori București sau pe piața electronică Rasdaq pentru că nu au trimis în termenele legale raportările anuale aferente anului financiar 2003, situațiile financiar-contabile și rapoartele auditorilor și cenzorilor externi pentru exercițiul financiar al anului trecut. Aceste raportări sînt necesare jucătorilor pe piața de capital, care nu pot face mișcările pe care le doresc fără transparența emitenților de acțiuni. Pentru protecția piețelor de capital, au fost emise acte normative care prevăd în clar obligația emitenților de acțiuni să raporteze orice modificare care apare în structura capitalului social, în structura acționarilor, dar și date referitoare la starea societăților din punct de vedere economico-financiar. Aceste modificări pot sensibiliza jocurile în piața de capital și pot atrage sau pot respinge investițiile în acțiunile societăților comerciale.
Cei mai mulți amendați există doar cu numele
Abaterea de la aceste norme legale a fost sancționată în luna august de CNVM prin emiterea a două ordonanțe prin care s-au prevăzut amenzi egale cu valoarea a 1% din capitalul social vărsat al fiecărei societăți comerciale care a omis rapoartele de activitate, respectiv 0,5% din capitalul social vărsat pentru societățile listate pe pe piața valorilor mobiliare necotate. Primul grup de societăți a primit o amendă mai mare pentru că nu au trimis nici un fel de raportare, în timp ce grupul al doilea, mult mai mic, au trimis raportări incomplete. Tot CNVM a stabilit ca aceste raportări să fie făcute în 30 de zile de la primirea amenzilor.
Totalul sancțiunilor date de CNVM pentru toate societățile listate pe piețele de capital în România este de 320,2 miliarde de lei, din care numai pentru cele 47 de societăți băcăuane aproape 23,6 miliarde de lei. Multe dintre acestea sînt societăți care au intrat în faliment, care nu mai funcționează de cîțiva ani, dar care sînt încă înregistrate în Registruil comerțului și pe piața de capital. Printre ele se regăsesc, de exemplu, multe dintre fostele agromecuri, dar și societăți precum Vinalcool Bacău, Zahărul Sascut, societăți din agricultură – foste IAS-uri etc. O bună parte dintre aceste societăți nu mai nici o activitate pe piața de capital, de ani întregi.
Emitenții sînt amenințați cu executarea silită
Cu 1% din capitalul social vărsat au fost amendate 37 de societăți, între care cea mai mare sancțiune, de 18,7 miliarde de lei, revine Chimcomplex Borzești. Cu 1,3 miliarde de lei a fost amendată Suinprod Bacău – crescătoria de porci a Agricolei Internațional. Semrom Moldova Bacău a primit somație pentru 845 de milioane de lei, iar Comprel Comănești – combinatul de prelucrare a lemnului dezmembrat prin privatizare, 393,5 milioane de lei. Amenzi de la 100 de milioane în sus au mai primit Gospomas Onești, Prolabac Bacău și Foraj Sonde Comănești. Totalul amenzilor a ajuns la peste 22 de miliarde de lei.
În celaltă categorie, zece societăți au încasat amenzi de peste 1,5 miliarde de lei. Între acestea, Avicola Bacău (peste 793 de milioane de lei) s-a și conformat și a raportat deja pe piața Rasdaq datele cerute. Cu sume mari au mai fost amendate Stofe Buhuși (peste 248 de milioane de lei) și Trotușul Onești – proprietara Hotelului Trotuș (aproape 212 milioane de lei). Practic închisă, Vinalcool Bacău este acum bună de plată cu 76 de milioane de lei, iar cu sume de ordinul zecilor de milioane mai sînt sancționate Legume Fructe Bacău 43,5 milioane), Mecon Onești (26,5 milioane), Petroconstruct Moinești, Sincorex Onești și Subex Bacău (36 de milioane de lei). Multe dinte societăți nu vor putea plăti amenzile, nici nu vor mai trimite raportări, iar statul se va îndrepta asupra lor prin executări silite, la activele care au mai rămas – dacă a mai rămas ceva bun de vînzare în curțile acestor societăți. CNVM a precizat, însă, că se va îndrepta cu sancțiuni asupra conducerii fiecărei societăți în parte – sub forma amenzilor pentru persoane fizice, dacă nici așa nu vor fi făcute raportările cerute. (Petru DONE)
Lasă un răspuns