• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

Cotidian de știri și investigații

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / ANALIZĂ: Șefii „de import”, noul trend în Bacău. Mai multe instituții importante sunt conduse de „executivi” din alte județe

ANALIZĂ: Șefii „de import”, noul trend în Bacău. Mai multe instituții importante sunt conduse de „executivi” din alte județe

Ziarul de Bacău 10 februarie 2023 19 comentarii

LikeShare

În ultima perioadă, din ce în ce mai multe instituții sau companii din Bacău, aflate sub tutela autorităților locale, au ajuns să fie conduse de manageri din alte județe. În lipsa unei pepiniere locale de oameni care să fie nu doar bine pregătiți, ci și dornici să ocupe posturi executive complicate și expuse public, entități precum Aeroportul, Compania Regională de Apă, Direcția Generală de Protecție a Copilului sau Spitalul Județean de Urgență au acum șefi „de import”. 

O analiză publicată de Ziarul de Iași scoate în evidență problemele cu care se confruntă județele din Moldova, pe care simpla construire a Autostrăzii A7 nu le poate rezolva. „Doar cu A7 la dispoziţie, Moldova nu va avea nici un fel de şansă. Companiile nu pot fi convinse să-şi plimbe tirurile din nordul Moldovei, să coboare pe A7 până la Ploieşti-Piteşti, ca să treacă munţii spre Sibiu. Vom avea câţiva ani în care A7 va fi decor. Probabil ieşenilor, băcăuanilor li se vor scoate ochii că au o autostradă, dar ea rămâne în esenţă un ciot şi nu conexiunea dorită cu Europa”, notează publicația ieșeană, într-un articol care poate fi citit aici.

În acest moment, proiectele strategice ale Bacăului sunt legătura pe autostradă cu Ardealul, prin Autostrada A13 spre Brașov, investițiile de aproape jumătate de miliard de euro în rețelele de apă și canalizare ale Companiei Regionale de Apă, finalizarea Spitalului Municipal, care a fost salvat de o ruină definitivă în ultimul moment, și reconectarea Aeroportului Internațional Bacău cu principalele destinații europene.

Spre deosebire de Iași, Bacăul nu are o societate civilă care să susțină fie și din patriotism local vreunul dintre proiectele amintite mai sus. Autostrada A13 Bacău – Brașov suferă, din acest punct de vedere, de indiferență. Liderii de opinie locali, unii școliți în Capitala Moldovei, nu îndrăznesc măcar să viseze la o investiție care să știrbească ambițiile Iașiului. Odată anunțată ca prioritate politică a PSD, Autostrada A13 a rămas orfană de susținerea generală, fiecare eșec de etapă stârnind chiar aplauze din unele tabere politice. Și avariile la rețeaua de apă provoacă mici bucurii, fiind speculate politic. Să ne amintim și asediul de la Spitalul Județean de Urgență, pe care partidele l-au făcut în timpul pandemiei.

În fruntea entităților strategice ale Bacăului vin, acum, „navetiști” mai noi sau mai vechi. Vom vedea, în timp, dacă, fără susținerea partidelor și a societății civile, acești oameni vor putea, doar cu un laptop și o diplomă, să „înfieze” și să ducă mai departe aeroportul, CRAB, spitalul sau Protecția Copilului.

Moldovean la Aeroport

FOTO: Radu Bezniuc

Cel mai proaspăt caz este cel al Aeroportului Internațional „George Enescu” din Bacău, unde, în locul Oanei Chelaru, a fost numit, interimar, Radu Bezniuc. Acesta este născut în Republica Moldova, are naționalitate română și 48 de ani. Cu un CV promițător, Bezniuc vine într-un moment extrem de dificil pentru Aeroportul din Bacău, care a pierdut aproape toți operatorii aerieni, rămânând cu doar două curse operate de Wizz Air. 

Apa băcăuanilor, pe mâna unui vâlcean

FOTO: Doru Constantin

Nu cu multă vreme în urmă, a fost numită o nouă conducere și la Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), acolo unde în locul Ninei Chiper a venit Doru Constantin, originar din din Vâlcea. Acesta a lucrat între 2003 și 2015 pe mai multe posturi la CET Govora, de la consilier juridic și până la director interimar, pentru o scurtă perioadă. După aceea a lucrat în mediul privat, revenind în atenția publică în 2017, când a fost numit în consiliul de administrație al Modern Calor, societatea de termoficare din Botoșani, unde a fost și președinte al CA-ului. Apoi, a făcut trecerea la compania de apă din același județ, Nova Apaserv, unde este președinte CA și director general adjunct. La CRAB situația este de-asemenea complicată, compania având de implementat proiecte de sute de milioane de euro. 

Șefa Spitalului Județean, din Râmnicu Vâlcea

foto: Dana Călțaru

Și în cazul Spitalului Județean de Urgență Bacău, șefia interimară este asigurată, de circa o lună de zile, de dr. Dana Cristina Călțaru, medic oftalmolog. Postul de manager a SJU Bacău a rămas neocupat, odată cu plecarea lui Adrian Popa în funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Dr. Călțaru s-a născut pe 5 iulie 1963, la Râmnicu Vâlcea. A absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti, cu rezidenţiat în Oftalmologie.

Vasluian la DGASPC

foto: Cristian Codreanu

O altă instituție condusă, de data aceasta de mai multă vreme, de un șef „de import” este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Bacău. După o lungă perioadă marcată de complicitățile interne ale fostei conduceri, managementul este asigurat de Cristian Codreanu, originar din Bârlad, județul Vaslui. Codreanu a fost șef al Serviciului Public Administrarea Fondului Locativ și Încasare Taxă Salubritate din cadrul Primăriei Bârlad, înainte să fie numit la Protecția Copilului. Mandatul său din fruntea DGASPC a fost marcat de incidente, Codreanu fiind amenințat cu moartea de către un lider de sindicat din cadrul instituției, care este cercetat și pentru incendierea mașinilor DGASPC. 

Șef de poliție din Suceava și primar din Brăila

Acestea nu sunt singurele instituții care au sau au avut de-a face cu șefi de pe alte meleaguri. Inspectoratul Județean de Poliție a fost condus o perioadă îndelungată de suceveanul Toader Buliga, venit în locul chestorului Vasile Oprișan după scandalul de la Onești. Mandatul lui Buliga a fost marcat de nemulțumiri ale angajaților și cazuri importante rămase fără rezolvare. Acum, IPJ Bacău nu are un șef propriu-zis, conducerea fiind asigurată de adjunctul Emil Voicu. 

Și poate cel mai răsunător caz în cadrul șefilor de import este chiar primarul Bacăului, Lucian Stanciu-Viziteu, originar din Brăila. După ce și-a terminat studiile, Viziteu a ales să schimbe Brăila pe Bacău, angajându-se la SIF Moldova. De aici, în scurt timp, a fost lansat în politică, ajungând parlamentar USR, iar mai apoi primarul municipiului. 

LikeShare

Din categoria: Economie, Top Story Etichete: directori Bacau

Reader Interactions

Comentarii

  1. Protestaru' a zis

    10 februarie 2023 la ora 8:25 am

    Doamna Doctor Călțaru,
    Este născută în Râmnicu Vâlcea, dar trăiește în Onești de mai mulți ani. Deci, povestea dvs. cu șefii din alte județe nu este valabilă pentru toate persoanele. Doamna este medic al Spitalului Județean Bacău de mai mulți ani, fiind șefa Secției Oftalmologie. Data viitoare, făceți-vă lecțiile mai bine, nu căutați doar senzaționalul!

    Răspunde
  2. Ardei originalul a zis

    10 februarie 2023 la ora 9:01 am

    Nu este un secret ca bacauanii sint cam rasisti si xenofobi. Vad in orice strain o amenintare, o persoana rea care vine cu ganduri necurate si ii submineaza lui linistea si confortul. Gandire de pestera, cultura de Neanderthal. Hotii, smecherii, marlanii si golanii nascuti si crescuti in Bacau sunt buni si minunati. Pe multi iivedem zilnic prin Bacau. Pe aia rozalii nu-i vedem dat vedem in ce hal a ajuns orasul si judetul.
    Le doresc celor xenofobi sa fie primiti la fel pe alte meleaguri, romanesti sau nu, pe unde vor calatori sau munci.

    Răspunde
    • Daniel a zis

      10 februarie 2023 la ora 11:30 am

      Criteriul care ar trebui să primeze este cel al competenței, al experienței și calificării în domeniu. Nu contează de unde este. Ce folos că fostul primar pesedist este din Bacău dacă în patru ani de mandat a fost 0. Administratorul Chelaru a fost din Bacău și nu a făcut nimic. Cu ce ne a ajutat că e din Bacău?

      Răspunde
  3. Nicu a zis

    10 februarie 2023 la ora 9:22 am

    Acest ,,import” de manageri nu ar fi supărător dacă Consiliul Județean ar fi avut în vedere să selecteze managerii cei mai valoroși din Romania. În realitate lucrurile nu stau așa, urmăriți cv-le celor ,,selectați” (toți cei aduși sunt de duzină, fară rezultate spectaculoase; în Bacău găsea oameni mult mai buni). Așa că, pe bună dreptate, băcăoanii se simt frustrați, fiind priviți disprețuitor de către președintele Consiliului Județean. Dar orice acțiune are și reacțiune care probabil se va vedea la vot.

    Răspunde
    • Benica a zis

      10 februarie 2023 la ora 4:33 pm

      Is curios pe cine și de unde o să aducă la muzeu in locul managerei ăleia ce isi da spor de stat in fund!

      Răspunde
      • Lili a zis

        13 februarie 2023 la ora 12:08 pm

        La muzeu de istorie o să fie pusă Anton Maria fosta contabilă sefă care stă cu pensie și salar de 5 ani fiindcă e foarte performantă. Dacă nu o pune pe ea atunci o să fie pus un intermar care poate sta mulții ani așa cum e interimar de 5 ani actuala contabilă sefă.

        Răspunde
  4. Votantul a zis

    10 februarie 2023 la ora 9:41 am

    Nu este un imporț de manageri. Este o rotire de cadre. Sa nu se afle care și cum xxx. Brașoveanu a fost mutat în Neamt. La DGASP a venit unul din Vaslui. O sa vedem în ce județ ajung sinecuristii ( marii specialisti) schimbați.

    – comentariu cenzurat

    Răspunde
  5. Alamicu a zis

    10 februarie 2023 la ora 10:06 am

    Pentru mine ate oarecum sens sa aduci oameni din afara doar faca ai vrea, sa zicem, sa eviti ‘combinatiile locale’ intre greii administratiei locale (gen x care a trecut prin multe servicii ca sef, sefut etc si ii cunoaste pe toti ar putea invarti banii altfel decat y care vine din alta parte si, teoretic, nu cunoaste pe nineni).. realitatea, insa, e mai trista si mai putin utopica… Am mai spus-o si o mai spun: avem prea multi sefi si directori si prea putini manageri.

    Răspunde
  6. Kross a zis

    10 februarie 2023 la ora 10:15 am

    Bacaul,un vechi sat,este construit cu oameni ,,de import”.Va convine ori nu,asta este realitatea si nu este nimic rau in asta.Va mandriti cu anumite companii care platesc impozite cu carul in Bacau dar care au origini de ,,import,dar nu va convine ca anumite posturi”in administratie sunt ocupate de oameni de ,,import”.

    Răspunde
  7. Ionut36 a zis

    10 februarie 2023 la ora 10:29 am

    Da, toate rudele securiștilor și turnătorilor sunt puși pe funcții de conducere. Mare surpriza. Cine ar fi ghicit? Oricine sta la discuție cu unul dintre indivizii ăștia își da seama in 5 minute ca sunt 0, de la vocabular, experiența de viața, dicție, logica etc. Toți sunt peste 40 de ani. Super misto.

    Răspunde
  8. Veteranul a zis

    10 februarie 2023 la ora 11:06 am

    Cei care s-au nascut in alte parti si traiesc de ani buni in Bacau si au confirmat ca sunt capabili, foarte bine, sa fie primiti cu bratele largi. Sunt o multime de oameni de isprava care au venit in Bacau din varii motive, au trait aici, au performat, etc. Ca mai vin si azi unii, foarte bine, dar acestia sunt de regula „mercenari”. Vin, „marcheaza” banul, fac ce fac, pleaca. Macar de ar lasa ceva in urma lor. Un caz aparte e primarica pe care sincer nu stiu unde sa-l „pun”, la mercenari, la sedentari, greu de zis.

    Răspunde
  9. Ionut a zis

    10 februarie 2023 la ora 5:05 pm

    Nu puteți aduce și un președinte CJ, un prefect și sigur lucrurile vor merge bine.

    Răspunde
  10. contribuabil a zis

    10 februarie 2023 la ora 5:13 pm

    nu era nevoie de o scoala de gandire ca sa aflam ca a7 este o sosea de concedii si de legatura sud-nord iar cine crede ca dezvoltarea si modernizarea inseamna bune intentii si fratie intre judete este mai naiv decat un copil de gradi.totul fonduri,interese si dominare.
    marea debirocrtizare si descentralizare va veni cu surprize neplacute pentru judetele din provincie care scapate de sub ordinul capitalei vor intra sub tutela polilor regionali ca iasi,cluj,brasov,etc. care vor vamui la sange fondurile si nu vor avea nici un interes sa creasca si judetele din jur.
    un judet de provincie are de facut o munca colosala pentru a creste si a se dezvolta pe cand foste capitala de provincie ca iasi,craiova,etc. pleaca din start cu avantaje substantiale ca istorie-expunere-invatamant-lobby-pozitie.
    acesti poli regionali vor creste accelerat datorita inputului financiar pe cand restul judetelor vor creste in pasi de melc si mai mult datorita inertiei zonale si a climatului economic national.
    asta e realitatea si nu are nimic de-a face cu iubire-antipatie sau altceva,este strict pe bani si daca alesii locali si judeteni nu inteleg ce se intampla situatia o va lua si mai mult la vale.

    Răspunde
    • CVoVnstantinV a zis

      12 februarie 2023 la ora 7:50 am

      A7 nu
      este
      Pentru
      concedii

      E85 este
      cir ulata de foarte multe
      Tiruri!!!

      Răspunde
  11. Mos ion a zis

    10 februarie 2023 la ora 5:28 pm

    Si alesul de D-sti a aplicat aceeași metoda

    Răspunde
  12. Ionut a zis

    10 februarie 2023 la ora 7:44 pm

    Ma bucur sa constat ca in orice localitate care are macat 1 semafor apar vinituri. Da, da, vinituri din alte provincii, vinite la mai civilizat sau aduse cel mai ades politic pentru a controla si diverta fluxul de bani de la buget.
    Niciunii, niciodata, nu au adus plusvaloare vreunui loc.
    Acu (felicitari, articolul e excelent) vad ca se discuta de viniturile din Bacau.
    Inchipuiti-va cate vinituri sunt in Iasi. Inclusiv DIN Bacau.
    Inchipuiti-va cate vinituri sunt in Cluj.
    Inclusiv DIN Bacau.
    Inchipuiti-va cate vinituri sunt in Bucuresti. Inclusiv DIN Bacau.
    Acu numiti macar 1 realizare cap coada a vreunei vinituri.
    Aud ?
    Nimeni ?
    Liniste ?
    Atunci sa zicem asa: dar de viniturile votate de bacauani care au pus botul la vrajeli cu parcari plutitoare, de aia cand comentam ?

    Răspunde
    • Ardei originalul a zis

      11 februarie 2023 la ora 5:01 pm

      Ioane fugi repede sa te cauti la vreun medic sau psiholog. Cat mai ai sanse de vindecare.
      Ai cercetat fiecare „vinitura” din Bacau sau din alt oras si a rezultat ca niciunul nu a adus nimic bun.
      Esti ingust la minte, prost crescut si marlan pe deasupra.
      Mars in pestera!

      Răspunde
  13. Vizit-eu a zis

    10 februarie 2023 la ora 8:17 pm

    Avem toate speranțele ca după ce termina de demolat garaje și face parcări terestre,le demolează și trece la parcări plutitoare ! Sa-i mai acordam o șansă acestui visator,măcar pentru următorii 10 ani.
    Chiar dacă nu a făcut nimic bun,măcar a visat frumos ! Haideti sa nu mai viseze pe banii nostri…….:(((

    Răspunde
  14. Johnny B a zis

    11 februarie 2023 la ora 11:26 am

    Omul sfinteste locul. Daca omul e bun, poate sa il aduca si de la cucuietii din deal sau din vale, daca vrea si poate, va face.
    Dar daca e pus doar ca sa urmeze instructiunile de partid… praful si pulberea se va alege de întreaga comunitate!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

S-a dublat numărul mașinilor electrice înmatriculate, în județ. Chiar și așa, băcăuanii nu se îngrămădesc să schimbe combustibilii fosili pe baterii

Perdele și draperii – Cum le alegi în funcție de cameră?

LICITAȚIE: Anunț selecție oferte CET S.A. Bacău

Cum să înțelegeți analiza tehnică: grafice și indicatori

O femeie din Bacău a vrut să dea mită, ca să treacă examenul auto. Vezi cum a reacționat polițistul de la Permise!

Locuri de muncă CONTAINERE FDC: sudor, lăcătuș confecții metalice, operator Abkant, electrician, instalator, vopsitor, tâmplar PVC, muncitor finisaje (parchet laminat, rigips), muncitor necalificat/semicalificat.

8 martie 2023

Locuri de muncă la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

23 februarie 2023

SOMA Bacău angajează mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

21 februarie 2023

Locuri de muncă disponibile la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

20 februarie 2023

Ultimele comentarii

  • condrea mihai la Primăria Bacău vrea să cheltuiască 300.000 de lei de Ziua Copilului. Festivalul va avea loc în perioada 1-4 iunie
  • Andrei la S-a dublat numărul mașinilor electrice înmatriculate, în județ. Chiar și așa, băcăuanii nu se îngrămădesc să schimbe combustibilii fosili pe baterii
  • Dorina la VIDEO-FOTO: Percheziții la traficanți de droguri din Bacău. Suspecții vindeau cannabis și amfetamine în școli
  • George la S-a dublat numărul mașinilor electrice înmatriculate, în județ. Chiar și așa, băcăuanii nu se îngrămădesc să schimbe combustibilii fosili pe baterii
  • daniel la FOTO: Acoperișul unui bloc din Bistrița-Lac a fost luat de rafalele de vânt

Cabinet parlamentar

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Mokka – Card de Cumparaturi
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale
  • Salon cosmetica

Cabinete parlamentare PNL

Trafic Ziarul de Bacău · Copyright © 2023 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău