Căprioară salvată de la moarte de un veterinar din Bacău
• animalul fusese descoperit ambele membre posterioare fracturate • deși colegii de breaslă erau sceptici privind șansele de supraviețuire, medicul Gabriel Axinte a riscat o operație pe care o consideră „o reușită” • medicul ar vrea să înființeze un centru de salvare a sălbăticiunilor
Un medic veterinar din municipiul nostru a salvat, duminică, viața unui pui de căprioară de la mini-grădina zoologică a parcului Cancicov. Animalul avea fracturate ambele picioare din spate, dar, prin efortul echipei de la clinica veterinară „Nas rece, inimă caldă”, are șansa de a alerga din nou în țarc sau, poate, în libertate.
Istoria a început sîmbătă, cînd Gabriel Axinte a fost sunat de urgență de un angajat al parcului. „Mi-au spus că un animal de la zoo este grav accidentat. Era un țap în vîrstă de un an, cu picioarele din spate fracturate, pe care l-am internat imediat la clinică. Fusese adus recent și se rănise deoarece, stresat de transport și de locul străin, încercase să evadeze”, ne-a povestit medicul. Deși nu se mai ocupase vreodată de un animal sălbatic, medicul s-a mobilizat pentru a-l salva. „I-am făcut radiografii, i-am pus perfuzii și am sunat repede doi colegi din Suceava și Bușteni ca să le cer părerea despre o eventuală intervenție chirurgicală. El mai operaseră căprioare, totuși în situația asta amîndoi mi-au sugerat eutanasia, știut fiind că anestezia și stress-ul pot fi fatale unui astfel de animal și că oricum nu putea supraviețui așa. Am hotărît însă să risc o operație, pentru că nu-l puteam lăsa să moară”, a continuat Gabriel Axinte.
Astfel că, duminică, la amiază, puiul de căprioară a fost operat timp de trei ore și jumătate, de doi medici și un asistent. „Am luat foarte în serios lucrurile. Ca să evit orice probleme, am aplicat animalului o anestezie sub formă de gaz, pe cale bucală. Din fericire, am avut aparatul necesar și cunoștințele, căpătate la un curs de instruire în Spania. De asemenea, i-am monitorizat pulsul și respirația”, a comentat veterinarul băcăuan. Intervenția, suportată financiar exclusiv de clinică, a constat din remedierea fracturilor prin tije și plăcuțe metalice asemănătoare celor folosite în ortopedia umană.
Duminică seara, Gabriel Axinte era optimist. „Din punctul meu de vedere, operația a reușit. Totuși, următoarele două săptămîni sînt esențiale, deoarece avem de-a face cu un animal sălbatic, lipsit de docilitate, și care necesită o atenție deosebită. Micul pacient va rămîne aici, sub observație, pentru un timp”, a mai spus doctorul Axinte.
Stimulat de reușita de săptămîna trecută, ca și de alte satisfacții profesionale, medicul de la „Nas rece, inimă caldă” ne-a mărturisit că se gîndește serios să înființeze un spațiu de intervenții special pentru cazurile de acest gen: „Aș vrea să pun la punct un centru pentru salvarea sălbăticiunilor rănite sau bolnave sau a animalelor de pripas, cîini ori pisici. Deocamdată, însă, mai am destule de făcut la clinică”, a încheiat el. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns