Piata bursiera de la Bucuresti a înclinat spre rosu în ultima sedinta a saptaminii 15 – 19 decembrie. Cu exceptia sif-urilor, care au saltat usor pe plus în finalul sedintei, ceilalti indici bursieri au înregistrat pierderi, care au depasi chiar doua procente în cazul indicelui general. SIF Moldova a ramas cu o pierdere de 2,6%, la 55,5 bani pe unitate. Desi mai sint doua sedinte bursiere din 2008, investitorii nu se grabesc sa intre în piata. Lichiditatea pe piata actiunilor la Bursa de Valori abia a depasit un milion de euro, fiind din nou depasita de obligatiuni. Totusi – au observat analistii de la Intercapital Invest -, valoarea tranzactionata saptamina trecuta a fost in crestere cu 24,92% fata de saptamina precedenta. Lichiditatea a fost ajutata de titlurile BRD-GSG si SIF Oltenia. Cele mai mari aprecieri au fost la Rompetrol Well Services (26,43%), Siretul Pascani (13,65%) si Policolor (10,24%), iar cele mai mari scaderi la Contor Group (54,50%), Alumil (34,78%) si Alro Slatina (33,94%). „In saptamina analizata – au mai notat analistii de la Intercapital Invest – bursa romaneasca s-a desprins de evolutia pietelor de capital externe, fiind influentata mai mult de evenimentele care au avut loc pe plan intern. Perioada curentaa a fost caracterizata de instabilitate venita din zona politicului, in conditiile in care asteptarile de la oficiali sint foarte ridicate, ca urmare a problemelor care ameninta economia”. Aceiasi analisti mai apreciaza ca evolutia bursei pentru inceputul anului viitor ramine sub semnul incertitudinii. „Este greu de estimat daca inceputul anului 2009 va mai aduce scaderi de amploare sau daca vom avea o perioada mai lunga de evolutii in range (de reglare a «tirului»)” – au precizat cei de la Intercapital.
In sectorul SIF-urilor – au apreciat analistii de la Prime Transaction – au fost scaderi „fara respiro”, dar o lichiditate mai buna ca in saptamina anterioara. „Sectorul SIF se mentine inca intr-o zona fragila, in care persista momentele de spread mare, volume mici afisate in piata, in general o stare de apatie. Mai mult, a inceput sa se discute de probabilitatea ca dividendele de la banci sa scada semnificativ in 2009, ceea ce ar avea o influenta negativa importanta asupra rezultatelor” – spun analistii.
In aceste conditii, bursa nu mai poate detine, ca pina acum, 30% din investitiile recomandate in portofoliul unui investitor, obligatiunile si titlurile de stat fiind principala tinta, dar nici dobinzile bancare, in crestere, nu sint de ocolit. (Petru DONE)
Lasă un răspuns