Pentru Gabriel Lupu, directorul Direcției Sport din cadrul Primăriei și al CSM Bacău 2010, anul care s-a încheiat a fost unul bun, din nou cu performanțe notabile. Dar asta este ceva obișnuit pentru sportul de performanță băcăuan. În opinia acestui om deosebit de important prin funcțiile pe care le deține și care vor deveni și mai influente o dată cu punerea în fapt a descentralizării la nivel național, trendul și perspectiva pe termen lung sunt mai importante decât medaliile prezentului, Or, analizând tendințele actuale din societate – deoarece sportul nu poate fi desprins din contextul general al vieții sociale și economice -, Gabriel Lupu este alarmat și decis să inițieze o schimbare începând de la nivelul de jos și cel mai mare al piramidei sportive, cel al amatorilor desăvârșiți, de toate vârstele. De ce și cum, din interviul de mai jos.
– Cum a fost 2013 pentru CSM 2010 și, în general, pentru sportul sportul sprijinit de Consiliul Local?
– Așa cum s-a văzut la Gala Sportului Băacăuan, a fost foarte bine. Din nou am avut zeci de sportivi campioni naționali sau medaliați internaționali. Dacă este să-i amintesc doar pe Norbert Trandafir, Mihai Nistor sau Maria Vlad – de departe cei mai buni din România la sporturile lor și categoriile lor de vârsta -, și ar fi suficient. Dar câți alții apropiați de valoarea lor nu avem? Iar dacă este să cântărim activitatea direcției locale de sport aș aminti doar de îmbunățirile aduse multor baze sportive locale – Bazin, Stadionul și Ștrandul Letea -, și chiar de marile investiții ce au fost demarate de Primărie ori se află în faza imediat anterioară execuției, la Stadionul Municipal, la fostele unități militare sau PT-uri dezafectate din oraș.
– Cum anticipați că va fi 2014?
– Cu siguranță că va fi un an agitat, complicat din cauza evenimentelor politice, inclusiv pentru întreaga mișcare sportivă românească. Noi, în Bacău, vrem să păstrăm nivelul performanței sportive, dar nu numai atât. Eu, personal, fac parte dintre cei care m-am uitat peste umăr și sunt alarmat. Avem multe de schimbat în ceea ce privește bazele sportului, ca practicare și mentalitate. Trebuie neapărat să demarăm acest proces cât se poate de repede, pentru că este unul dificil, iar rezultatele vin greu. Anul 2014 să fie începutul renașterii sportului de masă în Bacău
– Cât de gravă credeți că este situația la nivelul maselor largi de cetățeni, desigur în privința activității lor sportive.
– Deși se spune mereu la televizor că trebuie să facem mișcare cel puțin 30 de minute zilnic pentru a fi sănătoși, extrem de puțini oameni acordă atenție acestei recomandări. Într-un oraș ca Bacăul, în afara sportivilor legitimați și a elevilor obligați să facă mișcare la orele de educație-fizică, cei care fac jogging îi poți număra pe degete. Mai există un număr mic de practicanți de înot, dans, aerobic, fitness, tai-chi sau culturism, dar o fac pe cheltuiala lor, de regulă deloc mică, și nu-i putem încadra la sport de masă. Și, o observație, cam toți aceștia sunt oameni de vârstă mijlocie. Din păcate, tocmai tineretul este cel mai departe de activitatea sportivă. Asta este, de fapt, marea problemă a sportului și una dintre marele carențe ale societății moderne. Calculatorul, alături de informație utilă și rezolvarea comodă a unor sarcini de serviciu, furnizează și mult „balast”. Poate că n-ar fi o problemă, dacă nu i-ar țintui pe copii în scaune și nu s-ar asocia cu sedentarismul, obezitatea și înstrăinarea de viața reală. Credeți că vorbim de copii care nu fac sport? Eu spun că este și mai grav, adică de tineri care nici nu știu să meargă nici pe stradă cum trebuie. Dar sunt convins că sportul și computerul pot conviețui.
– Și cum aveți de gând să atacați o problemă atât de mare?
– Avem câteva proiecte, câteva acțiuni care cred că vor izbuti să capteze interesul tinerilor și nu doar pentru o zi, ci permanent. Amănunte voi oferi cât de curând. Vor fi acțiuni de anvergură și precizez că va fi nevoie de efortul întregului activ din sport. Trebuie însă să fim pregătiți și pentru cazul în care rezultatele nu vor fi cele așteptate și să perseverăm, să învățăm din greșeli. Facem un lucru inedit, fără ca eu sau colegii mei din sport să avem experiența unei astfel de schimbări ample. Pe de altă parte, mai rău de-atât nu se poate, încât nu putem decât evolua. Dorim să schimbăm ceva ce se poate schimba, fiecare ins fiind perfectibil, dacă creăm condiții și ajutăm transformarea, dacă izbutim să oferim motivații mai bune și vom ști să le prezentăm. Orice om câștigat pentru sport va fi un câștig.
Peter KELMANN
eu a zis
Ma pufneste rasul cand citesc interviurile cu acest domn. Lupu n-are nicio treaba cu sportul! Sport de masa? Omule, sport de masa nu poti face fara baze sportive. Ori, in Bacau nu ai asa ceva! Poti sa mobilizezi tu toata miscarea sportiva din lume. Sport de masa e atuni cand mai multi se aduna sa faca un meci de baschet, de handbal, de volei, de fotbal, o alergare… Dar tu habar nu ai de aceste notiuni si, probabil, o sa faci un cros, pe bani multi din bugetul local, si gata, ai rezolvat-o cu sportul de masa! Dar discursul asta cu sportul de masa nu l-ai avut sin in 2012? Si ce-ai facut?
Dembrovschi a zis
Mai bine ar sponsoriza Primaria bazele sportive ale scolilor si liceelor, in sensul accesului neingradit al copiilor si tinerilor in weekend si in afara orelor de curs. Atunci putem vorbi de SPORT DE MASA, implicit de baza sanatoasa de selectie pt sportul de performanta.
eu a zis
Pt. Dembrovschi… Asta ar fi una dintre solutii si una corecta. In urma cu cativa ani cineva a facut o chestie in acest sens pe langa primarie. Atunci s-a rezolvat, acum nu mai e valabil. Dembrovschi, ce-ai zice daca in parcul Cancicov s-ar face o baza multifunctionala, cu doua terenuri de handbal/baschet/minifotbal si unul de tenis? Asa, pentru sportul de masa! Pun pariu ca ar costa mai putin decat sa pui, sa zicem, pavele pe 100 de metri patrati!
Dembrovschi catre sine (eu) a zis
ok! La o investitie asa mare nici nu indraznesc sa ma gandesc. Ma gandeam la Chiriches si Pantilimon care au pornit in fotbal jucand in curtea scolii 10; cati „soareci” bantuiau prin curtea scolii! Am scos si eu copilul la miscare acum vreo trei luni, intr-o sambata si am zis sa merg pe terenul unei scoli; ghinion – lacate, un paznic constipat… Intr-un tarziu am gasit o scoala cu acces liber, in sensul ca nu ne-a intrebat nimeni de sanatate.
eu a zis
Dembrovshi, sa stii ca nu e o investitie colosala. M-am uitat in Bucuresti, in parcul Carol, ca sunt zeci de terenuri din bitum, imprejmuite cu un gard de sarma, pe care se joaca fotbal, baschet, volei sau tenis. Si astea se fac si cu fonduri europene, numai sa aiba cine sa le cerea si sa nu vrea 50% comision din suma.