• apa potabilă va fi verificată minuțios, iar primăriile vor fi obligate să plătească examenele de laborator pentru apa din fîntîni și izvoare • primăriile sînt obligate să asigure apă potabilă sugarilor și copiilor pînă la trei ani • peste 2.600 de persoane din județ au suferit de diaree acută, boală posibil asociată calității îndoielnice a apei de băut
Apa potabilă din întreg județul, dar și furnizorii sau instituțiile care se ocupă cu furnizarea apei la robinetele băcăuanilor, intră într-un program de monitorizare foarte atentă. responsabilii din sistemul de sănătate publică vor monitoriza la sînge calitatea apei, astfel încît să nu mai apară cazuri de îmbolnăviri ca urmare a calităților îndoilenice ale apei potabile. Executivul a aprobat normele de supraveghere, inspecție sanitară și monitorizare a calității apei potabile și a procedurii de autorizare sanitară a producției și distribuției apei potabile. Aceste norme se vor aplica sistemelor publice sau private de aprovizionare cu apă potabilă a populației, instalațiilor de îmbuteliere a apei potabile, instalațiilor de fabricare a gheții pentru consum, surselor de apă potabilă folosite în industria alimentară și fîntînilor și instalațiilor din gospodăriile oamenilor. „Apa potabilă trebuie să fie sanogenă și curată, adică să fie lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care, prin număr sau concentrație, pot constitui un pericol potențial pentru sănătate”, ne-a declarat medicul Marin Buștiuc, director adjunct la Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău. Verificarea calității apei potabile se va face conform unor ample programe de monitorizare, de la ieșirea din stația de tratare și pînă la consumator, a apei îmbuteliate în sticle.
Monitorizarea apei de băut va fi efectuată de inspectorii de la DSP Bacău, care vor și preleva probele periodic pentru analize. Totodată, și distribuitorii sau firmele care îmbuteliază apă potabilă vor fi nevoiți să efectueze analize la apă. Aceștia vor trebui să pună la dispoziția DSP Bacău și a primăriilor rezultatele supravegherii calității apei potabile și sînt obligați să informeze orice incident care poate avea repercursiuni asupra sănătății populației. „În fiecare an, pentru zonele de aprovizionare cu mai mult de 3.500 de locuitori, producătorii de apă trebuie să prezinte DSP și primăriei un bilanț referitor la funcționarea sistemului, supravegherea calității apei potabile, lucrările realizate și planul de supraveghere pentru anul următor”, a precizat Marin Buștiuc.
Primăriile sînt obligate să plătească analiza apei
Primăriile din localitățile unde există instalații individuale de apă potabilă de folosință publică, fîntîni și izvoare vor trebui să plătească pentru examenul de laborator al apei. Acesta va trebui efectuat cel puțin odată pe an. În prezent, costul pentru testarea calităților apei este de peste 1,3 milioane de lei. Pentru examinarea fizico-chimică a apei trebuie achitată o taxă de 945.000 de lei, iar pentru analiza microbilogică, încă 375.000 de lei. Oamenii vor fi informați asupra calității apei prin publicarea în Buletinul Informativ al DSP Bacău a rezultatelor analizelor prelevate. Primăriile au obligația de a avertiza populația în privința calității apei potabile, prin afișarea înscrisurilor „apa este bună de băut”, „apa nu este bună de băut”, „apa nu este bună de folosit pentru sugari și copiii mici”. Medicii de familie vor trebui să informeze populația satelor dacă apa este improprie consumului uman și asupra măsurilor pe care aceștia trebuie să le ia pentru a-și proteja sănătatea. O altă noutate adusă de actul normativ prevede obligațiunea primăriilor să asigure apa potabilă pentru sugari și copii mai mici de trei ani.
Apa în județul nostru nu este de bună calitate
Pînă acum județul a fost ferit de vreo epidemie cauzată de apă. Dar
de diaree și hepatite, chiar dacă au fost cazuri răslețe, nu am fost
feriți. Anul trecut s-au înregistrat 2.671 de cazuri de boală diareică,
afecțiune posibil asociată calității apei, la care se adaugă și 571 de cazuri de hepatită A. Situația cea mai delicată este pentru locuitorii din Podu Turcului. „Apa de aici nu este înmagazinată și dezinfectată, pentru că s-a reunțat la aceste etape din lipsa banilor. Dacă rețeaua ar fi bună și apa ar curge în continuu nu s-ar întîmpla nimic. Dar rețeaua prezintă un grad ridicat de uzură și apa este distribuită cu intermitențe și antrenează depunerile de pe țevi și din sol, existînd risc în apariția unor epidemii hidrice. În cursul anului trecut s-au făcut la Podu Turcului mai multe analize, care au arătat că apa nu este corespunzătoare din punct de vedere bacteorologic. Din 18 probe, patru au ieșit necorespunzătoare și de aceea li s-a spus să pompeze apa în continuu pe rețea”, ne-a declarat și doctorița Antoaneta Dobreanu, șef serviciu Igiena Mediului la DSP Bacău.
Anul trecut, DSP Bacău a analizat peste 8.000 de probe la apa
potabilă din județ. Dintre acestea, 19 probe au ieșit deficitare din
punct de vedere chimic și 14 probe au ieșit necorespunzătoare
bacterilogic. Reprezentanții Direcției de Sănătate mai spun că problemele nu apar la nivelul captării apei, ci după ce aceasta trece în rețea. Conductele sînt foarte vechi, iar lipsa banilor pentru investiții își spune cuvîntul. Analizele efectuate la toate plecările din stații arată că apa se încadrează în limitele de potabilitate, dar se strică pe rețea. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns