Toate cladirile si apartamentele vor trebui sa aiba „certificat energetic”. Documentul va fi necesar la vinzarea sau la inchirierea imobilului respectiv, de anul viitor. In acest act vor fi trecute consumurile din imobile. In functie de energia consumata pentru incalzirea locuintei, climatizare, iluminat artificial etc, apartamentul va primi un calificativ de la A la G. Astfel, cel care va urma sa inchirieze sau sa devina proprietarul acelui imobil va sti cam cit va cheltui pentru incalzirea locuintei si cu restul intretinerii.
Evaluarea energetica va fi facuta de un auditor agreat de Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). Acesta va oferi date privind deficientele locuintei din acest punct de vedere, dar si informatii despre modul in care poate fi reabilitat energetic imobilul respectiv. „Problema este ca, la nivel national, sint doar 200 de astfel de experti autorizati si cred ca termenul de 1 ianuarie 2010 nu va putea fi respectat. Pe de alta parte, se stie ca România este pe ultimul loc in Europa in privinta izolarii energetice a locuintelor, dar si in ceea ce priveste consumul din interiorul apartamentelor. Bine ar fi ca izolatiile sa fie facute si la interior, nu doar in exterior, pentru a avea rezultatul optim”, a declarat Florin Popovici, prim-vicepresedintele Uniunii Nationale a Imobiliarelor din România (UNIM).
Un apartament care a primit calificativul A va avea un consum redus de energie, iar daca are G, consumul este foarte ridicat si cheltuielile la intretinere sint foarte mari. Proprietarii apartamentelor nu pot face evaluarea locuintei pe cont propriu. Aceasta se va face pentru intregul imobil in care se afla apartamentul. Astfel, daca un proprietar isi izoleaza singur locuinta, aceasta va primi calificativ slab, daca nu este reabilitat termic intregul bloc. Certificatul va avea valabilitate cel mult doi ani
Lasă un răspuns