• doar 30 de persoane erau prezente în sală, la ora 10.00 • locurile de muncă oferite de agenții economici au fost mai ales pentru muncitorii calificați din construcții, comerț, industria lemnului și asigurări
Bursa locurilor de muncă pentru unicii întreținători de familie, desfășurată ieri dimineață, în sala mare a muzeului de istorie „Iulian Antonescu”, a avut în acest an o participare slabă, în ciuda mediatizării. Principalul motiv, afirmă conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău, organizatoarea evenimentului, ar fi căldura și sezonul. „Ne așteptam la o prezență mai mică a celor interesați, din cauza căldurii. E prima oară, de altfel, cînd o bursă a muncii este programată să aibă loc în plină vară”, a declarat directorul AJOFM Bacău, Octavian Țicău.
În jurul orei 10.00, la muzeu erau deja prezenți vreo 40 de agenți economici, dintr-un număr mult mai mare care răspunsese invitației AJOFM, precum și principalii ofertanți ai cursurilor de formare profesională, Forțele de muncă și Școala băcăuană de Studii Comerciale. Standurile de cursuri reprezentau primele obiective de interes ale celor aproape 30 de persoane fără loc de muncă prezente în acel moment în sală. Aici, oamenii se interesau mai ales de calificările din sectorul construcții și de inițierea în operarea pe calculator. În paralel, însă, unele firme ofereau, pe lîngă job-uri, și cursuri de formare. A fost și cazul societății băcăuane Perfect Body SRL, care oferea posturi de baby-sitteri și îngrijitori pentru persoane în vîrstă, dar și cursuri pentru aceste ocupații. „Avem deja înscriși la curs numeroși tineri și observ că lumea a început să se intereseze și de aceste job-uri”, ne-a declarat administratorul Alexandra Veleșcu.
Cele mai multe posturi oferite de agenții economici au fost cele de muncitori calificați, mai ales în construcții, industria lemnului, comerț și asigurări. Cît despre persoanele venite să-și găsească de lucru, diversitatea lor, de la femei în vîrstă la studenți, a dat încă de la început manifestării un aspect de bursă generală. „E o idee nimerită bursa asta, așa că am venit cu soția să-i găsim un post de economist. E mai greu însă cu angajarea cînd treci de o vîrstă. Dar n-avem încotro, cu trei copii de crescut”, ne-a declarat N.V., în vîrstă de 49 de ani. Ion Neagu, tot de 49 de ani, nu era însă foarte mulțumit de ofertă. „Sînt șomer de peste un an și tot încerc să gasesc un post de mecanic utilaje. Astăzi, însă, nu prea am avut noroc”, ne-a spus șomerul. Pe de altă parte, tinerii veniți păreau oarecum dispuși să lucreze și în alte domenii decît cele pentru care s-au pregătit.
Potrivit unei prime centralizări a datelor făcută de AJOFM, ieri după-amiază, la bursele specifice desfășurate la Bacău și Onești au participat, în total, aproape 100 de agenți economici și peste 330 de șomeri. Nimeni nu a fost angajat pe loc, celelalte situații urmînd a fi monitorizate pe parcursul următoarei luni. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns