• proiectul are susținere guvernamentală și a fost pus în practică la societatea Robinete Industriale • proiectanții și fabricantul au prezentat ieri o stație pilot
Societatea Robinete Industriale Bacău a inaugurat ieri, 9 august, stația pilot pentru epurarea mecano-chimică a apelor reziduale, pe care a fabricat-o după proiectul a doi cercetători bucureșteni, profesorul Vasilie Nikolic – șeful Laboratorului de Inginerie Ecologică al Institutului de Cercetări Alimentare și inginerul Dan Togănel. Instalația este o premieră națională în domeniu și a fost realizată cu finanțare guvernamentală în proporție de 70 – 75% din fonduri accesate prin programul RELANSIN (Programul național de cercetare și dezvoltare pentru relansarea industriei naționale) și cu fonduri private asigurate de societatea Robinete Industriale și firma cercetătorilor din București, Tora Serv Impex. La inaugurarea de ieri au fost prezenți prefectul Cătălin Mardare, primarul Romeo Stavarache și vicepreședintele Consiliului județean, Victor Mitocaru, directorul general adjunct al direcției de politică industrială din Ministerul Economiei și Comerțului, Victor Schmidt, dar și directori sau reprezentanți ai unor firme din industria producătoare de ape reziduale, din Bacău și din unele județe ale Moldovei, din domeniul protecției mediului și gospodăririi apelor.
Proiectul stației de epurare mecano-chimică a apelor reziduale a fost executat după un procedeu deja cunoscut, dar se bazează pe cel puțin două elemente inedite. „Primul – ne-a declarat profesorul Vasilie Nikolic -, este că epuraea se face prin intermediul unui coagulant fabricat pe baza unor rezerve minerale (practic deșeuri industriale) dintr-un bazin de circa 28.000 de tone, din România. Al doilea element inedit este pompa dozatoare, care reglează procesul cu maximă exactitate și care nu este folosită în stațiile de epurare clasice”.
Pentru a pune în practică ideea cercetătorilor, societatea Robinete Industriale – prin ecelență producător de armături industriale – a creat, cu investiții minime, un sector de fabricație nou. Ea poate livra, acum, atît stații de epurare a apelor uzate după acest procedeu, de diferite capacități, dar și coagulantul necesar reținerii particulelor de orice fel din aceste ape. „Am intrat în parteneriat cu statul român, prin programul RELANSIN, dar și cu alte firme private – ne-a declarat directorul societății, Marcu Robu -, și putem livra astfel stații de epurare monobloc containerizate. Deocamdată, avem stația pilot pe care o putem deplasa cu un camion pentru demonstrații și analize la oricare dintre beneficiarii potențiali, dar am încheiat deja un contract de furnizare a coagulantului la Selgros Timișoara, care va avea o stație de acest tip de mari dimensiuni, vom aplica procedeul și la o stație de epurare din Horodnic și avem în vedere să punem bazele unui consorțiu cu societățile de gospodărie comunală, pentru epurarea apelor uzate”.
Protecția mediului costă, dar face
Societatea Robinete Industriale poate livra stații de epurare de capacitate mică, de 30.000 de litri în 24 de ore, pentru o investiție, informativă, de 30.000 de euro, sau de capacitate mai mare, de 150.000 de litri, pentru o investiție de 88.000 de euro. În urma aplicării procedeului rezultă o apă care poate fi deversată fără probleme în rețelele de canalizare și un nămol care poate fi aplicat ca îngrășămînt pe terenurile agricole, în funcție de rezultatele analizelor asupra acestor soluri. Apele reziduale care pot fi epurate în acest fel provin din abatoare și carmangerii, din ferme zootehnice, din întreprinderi din industria alimentară, industria confecțiilor, din stații de betoane etc.
„Mă bucur că la Bacău sînt oameni care aplică idei inventive – a spus primarul Romeo Stavarache – și e o mîndrie că în aceasta s-a implicat o societate din Bacău. Trebuie să fim pregătiți pentru problemele de mediu și pentru rezolvarea lor, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană, care impune asemenea rezolvări”. Pentru că astfel de proiecte au nevoie de susținere finaciară, Victor Schmidt a opinat că este necesar să fie găsite, împreună cu investitorii privați, scheme financiare viabile. Programul RELANSIN s-a dovedit doar una dintre aceste soluții. Producătorii industriali, prin excelență generatori de surse poluante, nu pot avea profit direct din investițiile pentru mediu, dar legislația europeană în domeniu este drastică, pe bună dreptate. Dacă în Europa mulți dintre ei au și banii necesari, în România finanțarea este încă o problemă, iar firmele din Bacău nu fac nici o excepție. Or, poluatori potențiali sînt și societăți de talia Agricola Internațional, dar și abatoarele mici, procesatorii de carne, fermele zootehnice mărunte etc. Aplicarea de soluții inovative mai ieftine este, deci, benefică prin excelență. (Petru DONE)
Lasă un răspuns