Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a primit de la Comisia Europeana regulamentul care stabileste procedurile de preluare a cerealelor de agentiile de plati sau de agentiile de interventie si metodele de analiza pentru determinarea calitatii cerealelor.
Regulamentul reglementeaza conditiile de primire a ofertelor si preluarea cerealelor spre interventie (etapele de interventie pentru porumb si stabilirea cotelor în etapa a doua, criteriile de calitate minima, metodele standard de determinare ai indicilor calitativi si majorarile si diminuarile de pret si modalitatile de plata si masurile de control, dar si modul de comunicare catre Comisia Europeana. „Interventia la cereale – spune directorul sucursalei APIA Bacau, Ioan Melinte – se declanseaza, la cererea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), de Comisia Europeana, în regiunile care înregistreaza productii semnificative de cereale, care depasesc cererea locala, atit cea curenta, cit si cea ocazionala, tinind seama de structurile agricole si de piata din regiune, iar pretul de valorificare a acestora scade sub pretul de interventie de 101,31 de euro pe tona”. Cerealele vizate sint griul comun, griul dur, orzul, sorgul si porumbul care îndeplinesc conditiile cantitative si calitative specificate în regulament. Interventia se realizeaza prin intermediul APIA, care cumpara cereale interventionabile la un pret unic egal cu 101,31 de euro pe tona, la care se adauga cresterile lunare.
În Romania, APIA, în calitate de organism de plati si interventie pentru agricultura, aflata în subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este însarcinata, printre altele, cu activitatea de interventie pe piata, mai precis, cumpararea, depozitarea si vinzarea cerealelor de la interventie în beneficiul Uniunii Europene. În cazul declansarii procedurii de interventie, cumpararea cerealelor se desfasoara în perioada 1 noiembrie – 31 mai. APIA are obligatia sa cumpere toate cerealele oferite, luind în considerare ca cerealele oferite sa fie recoltate pe teritoriul UE si în campania agricola a anului care face obiectul interventiei, sa se respecte perioada de interventie si sa fie îndeplinite conditiile minime în ceea ce priveste calitatea si cantitatea eligibila pentru fiecare cereala în parte.
Lasă un răspuns