Centralele termice de scară și de bloc – soluția propusă de Ovidiu Budeanu pentru creșterea confortului în locuințele băcăuanilor
• ”Cele 50 de milioane de Euro contractate de Consiliul Local pentru modernizarea CET ar trebui cheltuite rațional, în folosul tuturor băcăuanilor”, susține Ovidiu Budeanu
Considerat unul dintre oamenii cei mai implicați în problemele legate de termoficare, inginerul Ovidiu Budeanu, care este și proprietarul SC Apă-Canal SA Onești, a anunțat că a finalizat un proiect prin care fiecare bloc ar putea beneficia de propria centrală, lucru care ar conduce automat la creșterea confortului în locuințe. În plus, cei care ar fi racordați la o asemenea centrală ar cheltui cu pînă la 50% mai puțin pentru apă caldă și căldură. Proiectul lui Budeanu are la bază un parteneriat încheiat între Consiliul Local și asociațiile de proprietari. “În esență, este destul de simplu, a declarat Ovidiu Budeanu. Consiliul Local montează centrala pe banii lui. În fiecare bloc, în fiecare scară, sînt locații care permit montarea centralelor: la subsol, în uscător sau în alte spații. O soluție ar fi amplasarea acestora și pe acoperișurile blocurilor. Fiecare proprietar va avea montat în casă un apometru, un gigacalorimetru și va plăti exact cît consumă, nici un leu în plus. Opțional se pot monta termostate pe fiecare calorifer, pentru ca omul sa nu încălzească toate camerele dacă nu dorește”, spune Ovidiu Budeanu, care a mai specificat că, pentru optimizarea consumului, fiecare centrală va fi compusă din mai multe grupuri care să pornească pe rînd, în funcție de solicitări.
O posibilă sursă de finanțare ar fi împrumutul de 50 de milioane euro pe care actualul consiliu local l-a contractat pentru modernizarea CET. Ovidiu Budeanu susține că banii ar putea fi cheltuiți mult mai eficient. “Să îngropi 50 de milioane euro într-un sistem care funcționează deficitar, bani care, pînă la urmă, vor fi plătiți de toți cetățenii acestui oraș, nu este nici pe departe o soluție pentru un oraș care se vrea european, ci mai degrabă un nou prilej de înbogățire pentru o mînă de oameni”.
Budeanu a mai afirmat că nu este obligatoriu ca toți locuitorii dintr-un bloc să fie racordați la centralele comune. Cei care doresc își pot monta centrale de apartament.
Finanțare pentru centralele de apartament
“În cazul în care cineva dorește să își monteze o centrală de apartament este, liber să o facă. Dacă nu are bani, tot Consiliul Local trebuie să îl ajute și să garanteze pentru el un împrumut de 50 milioane de lei, să zicem, cu o perioadă de rambursare de 10-12 ani. Pe toată perioada derulării împrumutului, Consiliul Local este proprietarul centralei, cetățeanul urmînd să plătească numai contravaloarea gazului consumat. Eliberat astfel de povara facturilor la întreținere, îi vor rămîne bani și pentru plata ratelor”.
Budeanu a mai declarat că aceste soluții sînt practicate și de Occident. În sprijinul afirmațiilor sale, el a anunțat o conferință de presă în zilele următoare, la care vor fi invitați și specialiști italieni în domeniul termoficării.
Lasă un răspuns