Unsprezece pictori bacauani, membri ai Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau, si 20 de plasticieni francezi au deschis impreuna o expozitie de grup la Pavillion du Verdurier, o galerie de arta situata in centrul Limoge-ului, capitala regiunii franceze Limousin. Evenimentul, intitulat „Rencontre Arts Croises”, este organizat de Consiliul Judetean Bacau, in colaborare cu UAP Bacau, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” si Asociatia Culturala pentru Promovarea Culturii Artistilor Plastici din Limoges si Consiliul Regional Limousin, in virtutea infratirii dintre judetul nostru si regiunea franceza. La vernisaj au fost prezenti Annie Vergne, presedinta APCAL, si Gerard Vandenbroucke, vicepresedintele Consiliului Regional Limousin, deja cunoscut bacauanilor din vizitele sale in tirgul moldav. „Picturile artistilor români s-au remarcat printr-o linie puternica, expresiva, structurata, prin compozitii frumos elaborate in tonuri reci de gri si culorile icoanelor românesti, imbinindu-se armonios cu picturile artistilor francezi, care sunt fluide, viu colorate si optimiste, de un elegant simbolism”, a remarcat Simona Panciu, unul dintre artistii români participanti la expozitie si la vernisaj. Alti pictorii bacauani prezenti in expozitia de grup de la Limoges sunt Ilie Boca, Vasile Craita Mindra, Marius Craita Mindra, Ioan Burlacu, Ion Vasâi, Geanina Ivu Vlad, Dionis Puscuta, Mihnea Baran, Silvia Tiperciuc si Viorica Zaharia. Expozitia va ramine in regiunea franceza pina la 25 mai, dupa Limoges urmind sa fie deschisa la Gueret si Tulle. (Laura HUIBAN)
Parascan Gheorghe a zis
Ieri doua picturi de Parascan Gheorghe, au fost achizitionate de doua frantuzoaice, plecind in Grenoble, Franta. Ele se alatura altor picturi existente deja la diversi colectionari din Limoges. Deci exista si alti artisti bacauani, ce sunt prezenti cu lucrari de arta in lume si asta impotriva indaratniciei unor autoritati exclusiviste.
Parascan Gheorghe a zis
Mesaj trimis Curtii Europene de Justitie.
3 Mai 2008
Gheorghe Parascan
Catre,
Grefa Curții de Justiție
Bd. Konrad Adenauer
Luxemburg L-2925
Tel.: (352) 4303-1
Fax: (352) 43 37 66
E-mail: ECJ.Registry@curia.europa.eu
Din motive obiective tin sa inaintez Curtii Europene de Justitie o situatie extrem de grava promovata de Guvernele Romaniei in detrimentul libertatii de creatie si manifestare artistica a cetatenilor romani, actuali cetateni europeni!
Acest aspect se refera la crearea prin legiferare a monopolului artistic in Romania acordat Uniunilor de Arta, vechile institutii de cultura infiintate sub regimul comunist si populate de colaboratori si securisti, promovati la rang de mari artisti. Aceste institutii au primit gradul de institutii de utilitate publica, desi sunt ONG-uri, adica au un statut de egalitate cu restul organizatiilor neguvernamentale.
Acest statul de preferentialitate, a fost intarit de catre Statul Roman, prin acordarea de monopol artistic, utilizare majora de fonduri si exclusivitate de manifestare in spatii oficiale (Muzee, Galerii de Arta…), doar a membrilor acestor Uniuni Artistice!
Din nefericire monopolul artistic sustinut de catre Statul Roman incalca numeroase drepturi constitutionale atit romanesti cit si europene. Prin monopolul de Stat asupra culturii, prin acordarea Statutului de Institutii de utilitate publica, artele si cultura din Romania suporta grave presiuni asupra membrilor societatii:
-Astfel cetatenii de rind, nemembrii ai Uniunilor Artistice din Romania, sunt eliminati practic din toate manifestarile artistice, nu au dreptul de a deschide expozitii in Galeriile oficiale de Arta, sunt eliminati din presa de arta, categorisiti amatori si generatori de subcultura.
-Uniunile Artistice duc o politica de excludere a insubordonarii artistice si a oricarei manifestari artistice din afara Cercului lor restrins! Artistii nemembrii sunt nu numai exclusi , ci supusi disgratiei si bataii de joc concertata de Institutiile oficiale de Cultura.
-Personal am 40 de ani de cind pictez, fiind elev al unei Scoli de Arta din Bacau (Scoala Populara de Arta), sectiile de pictura (3 ani) si grafica (3 ani), profesori: Ion Burdujoc (ucis de fosta securitate pentru a i se lua postul de conducere a Uniunii Artistilor Plastici din Bacau) si Constantin Doroftei. In cei 40 de ani Nu am reusit sa deschid in orasul meu natal nici o expozitie personala, si din 1990 nu am mai fost chemat sa particip la nici o expozitie colectiva de pictura. Aceasta situatie este datorata presiunilor pe care Uniunile de Arta si Inspectoratul local de Cultura le fac asupra mediului cultural, Muzeelor de Arta si Galeriilor de Arta, revistelor de cultura… In aceeasi situatie se afla un numar extrem de mare de artisti liberi profesionisti din Romania, acestia nestiind care este cauza ce ii elimina din viata artistica si culturala.
Din fericire mediul artistic din lumea larga nu apartine comunitatii artistice si exclusivismului romanesc. Astfel am reusit sa am expozitii personale importante in Chicago si Washington.
Imposibilitatea artistilor independenti din Romania de a se manifesta deschis si oficial este o grava incalcare a drepturilor constitutionale, Statul Roman favorizind anumite medii culturale, acordind monopol absolut doar unor anumiti membrii din cadrul Uniunilor Artistice, de regula fosti colaboratori de securitate, ofiteri de rezerva…
Artistul de rind din Romania este aproape inexistent!
Pentru a indrepta nedreptatile grave din sistemul cultural din Romania va trebui:
-Anularea Statutului de utilitate publica acordat Uniunilor Artistice! Aceste Uniuni trebuie sa fie egale in drepturi fata de toate Organizatiile Culturale Neguvernamentale din Romania!
-Deschiderea portilor Muzeelor si Galeriilor de Stat, salilor de teatru si concert, catre toti artistii din Romania, in egala masura!
-Desfiintarea exclusivismului in lumea artei pe motive de apartenenta la anumite Organizatii Culturale!
-Tratarea in mod egal a artistilor independenti si membrii in diverse ONG-uri cultural artistice din Romania!
-Posibilitatea artistilor independenti de a participa in expozitiile colective nationale si internationale!
-Finantarile acordate de catre Stat sa fie indreptate in mod egal tuturor artistilor, nu doar celor ce provin din mediile Uniunilor Artistice.
-Condamnarea oricarei pozitii oficiale a Statului Roman de denigrare, subfinantare si eliminare a artistilor independenti!
-Desfiintarea si condamnarea publica a politicilor organizatiilor ANUC si ECA
Din nefericire Uniunile Artistice din Romania, sub tutela exclusivismului Statului Roman, au creat ANUC, o organizatie menita sa monopolizeze viata artistica doar la nivelul ofertei artistice si culturale promovate de catre acestea!
Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori din România
MEMBRI
________________________________________
Uniunea Arhitectilor din România (UAR)
Str. Academiei nr. 18–20, RO-70 109 Bucuresti 1
tel. /fax.: (01) 312 30 53, tel.: (01) 313 80 80 int. ; e-mail: rna@com.pcnet.ro
Persoana de contact: Presedinte arh. Alexandru Beldiman
________________________________________
Uniunea Artistilor Plastici din România (UAP)
Str. Nicolae Iorga nr. 21, RO-71 117 Bucuresti 1
tel.: (01) 650 49 20; 650 71 80 (centr.); fax.: (01) 311 35 72; e-mail: uap@dnt.ro
Persoana de contact: Presedinte Alexandru Ghildus
________________________________________
Uniunea Cineastilor din România (UCIN)
Str. Mendeleev nr. 28 – 30, RO-70 169 Bucuresti 1
tel.: (01) 650 57 41; fax.: (01) 311 12 46
Persoana de contact: Presedinte acad. Mihnea Gheorghiu
________________________________________
Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România (UCMR)
Calea Victoriei nr. 141, RO-71 102 Bucuresti 1
tel.: (01) 650 28 38; 650 78 17 (centrala); fax.: (01) 210 72 11
Persoana de contact: Presedinte Adrian Iorgulescu
________________________________________
Uniunea Scriitorilor din România (USR)
Calea Victoriei nr. 115, RO-71 102 Bucuresti 1
tel.: (01) 650 72 45; 650 71 98; tel./fax.: (01) 312 96 34
Persoana de contact: Presedinte Laurentiu Ulici
________________________________________
Uniunea Teatrala din România (UNITER)
Str. George Enescu nr. 2–4, RO-70 141 Bucuresti 1
tel.: (01) 311 32 14; 615 36 36; fax.: (01) 312 09 13, e-mail: uniter@buc.soros.ro
Persoana de contact: Vicepresedinte executiv Cornel Todea
ANUC promoveaza in exclusivitate arta si cultura acestor Uniuni asa zis Artistice, eliminind din orice manifestare artistii liber profesionisti, nemembrii! Neapartenenta la aceste Uniuni face ca intreaga arta si cultura din Romania sa fie extrem de saracacioasa si usor de manipulat, ceea ce face ca securitatea, actualul SRI sa aiba sub supraveghere dreptul la manifestare artistica in Romania! In prezent romanii au doar dreptul de a consuma arta si cultura oficiala nu si dreptul de a face deschis arta si cultura!
Desfiintarea ANUC, sau deschiderea acestuia catre toti creatorii ar fi un act de dreptate pentru artistii din Romania!
De asemenea ECA este o organizatie promovata de catre Guvernele din Romania la nivel European. Aceasta organizatie are rolul de a introduce exclusiviamul artistic si cultural in Comunitatea Europeana!!!
ANUC este membru fondator al Consiliului European al Artistilor (ECA), for international care a luat fiinta in anul 1995 prin asocierea organizatiilor celor mai reprezentative pe plan national ale artistilor profesionisti din diferite tari europene. ECA este finantat de Comisia Europeana, Consiliul Europei si Consiliul Ministrilor Culturii din tarile nordice si face lobby pe linga Parlamentul European si alte structuri politice europene, precum si pe linga guvernele tarilor membre, in favoarea intereselor artistilor pe care ii reprezinta. Delegatii ANUC la ECA: (1995-1996) Ion Caramitru, presedinte UNITER, (1997-in prezent) Mihail-Cristian Lotreanu, secretar general al ANUC.
Delegatul ANUC la ECA este din 1996 membru al Comitetului Executiv al ECA.
Delegatul ANUC la ECA este din mai 1997 vicepresedinte al ECA pentru Europa central si de est.
In aprilie 1997 ANUC a sprijinit ECA in organizarea la Bucuresti a unei sedinte a Comitetului Executiv.
coordonate: the European Council of Artists
c/o Council of Danish Artists
Amagertorv13, 3
DK 1160 Copenhagen K
Tel: 45 33 32 82 92
Fax: 45 33 32 82 09
E-mail: dkr-eca@inet.uni2.dk
Persoana de contact: Kjeld Løfting
Promovarea ECA va conduce la un exclusivism generalizat in Uniunea Europeana, in lumea artistica. Este posibil ca prin ECA, artistii independenti sa nu mai poata sa se manifeste deschis si liber pe strazile din Roma, Paris… Interesele meschine ale Uniunilor Artistice finantate de Statul Roman, ANUC si ECA, ar trebui anulate, acestea contrazicind toate drepturile si libertatile cetatenilor artisti din Europa Unita!
Mentinerea acestor organizatii, asa zis neguvernamentale, in fond apartinatoare intereselor meschine politice…, inseamna continuarea unor practici de manipulare evidenta a artei si culturii europene! Artistii promovati in prezent sunt majoritar fosti colaboratori ai securitatii din Romania! Acestia beneficiaza de tot arsenalul de promovare si imbogatire acordat de catre Statul Roman: promovare in presa, acces absolut in sali de concerte , teatru, expozitii, achizitii si premieri, deplasari in stainatate, acordari de terenuri, locuinte, posturi in cultura, burse, acordari majore la pensionare daca sunt membrii in Uniunile Artistice membre ANUC…
Toate aceste actiuni concertate sub obladuirea Statului Roman, fac din cetatenii romani si europeni o masa manipulabila, aflata la cheremul unor organizatii ce promoveaza interesat arta si cultura, desfiintind arta si cultura libera si naturala, artistii de drept si opera acestora!
Se pare ca motivul principal al starii de fapt al artei si culturii din Romania este interesul material, interes manifestat direct la nivelul conducerilor Uniunilor de Arta si Institutiilor de promovare artistica. Cistigurile importante realizate de sefii acestora sunt motive evidente de a mentine monopolul artistic si cultural al Uniunilor de Arta…
Eliminarea Statutului de Utilitate Publica acordat acestor organizatii, ar deschide cel putin pentru inceput accesul la libera manifestare in arta si cultura a artistilor din Romania!!!
Cu stima,
GHEORGHE PARASCAN,
cetatean al Europei
Quote Modify Remove
Today at 06:54:50 PMparascan
Raspuns din partea CURTII EUROPENE DE JUSTITIE
Stimate domnule Parascan,
Inainte de a va publica mesajul pe forum va rog sa reflectati la urmatoarele aspecte:
este problema sesizata de dumneavoastra de competenta Curtii Europene de Justitie?
dupa cum poate cunoasteti, o instanta supra-statala cum este Curtea Europeana de Justitie sau Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu judeca decat cauza pentru care a fost epuizat demersul juridic in tara de origina a cauzei. V-ati adresat instantelor de contencios administrativ din Romania? Au emis aceste instante o decizie defintiva si irevocabila impotriva celor invocate de dumneavoastra?
Cu stima
Petru Clej
…………
Stimate domnule Petru Clej,
Consider ca sesizarea inaintata face obiectul CURTII EUROPENE DE JUSTITIE! Extinderea modului de actiune exclusivist in domeniul culturii a luat amploare in Europa Unita prin infiintarea ECA, organizatie neguvernamentala Comunitara ce preia si continua metodele de desfiintare al artistilor independenti la nivel european!
Numai acest fapt daca ar fi si ar fi deajuns pentru autosesizarea Curtii Europene de Justitie!
De asemeni am inaintat numeroase E-mailuri autoritatilor din Romania. De fiecare data sesizarile mele au ajuns la nivelul de rezolvare local, adica au fost sesizati cei ce se fac vinovati de starea de fapte culturale reprobabile! Astfel ca practic nimic nu se intimpla si nu se va intimpla, ba mai mult, sistemul de fraudare si excludere in sistemul artistic prinde un contur din ce in ce mai accentuat!
Cultura nu reprezinta un act de existenta individual, ea influentind intreaga viata europeana si planetara. Un singur individ nu poate lupta cu un sistem de opresare a artelor si culturii. Sansa ca un astfel de proces sa fie cistigat in Romania este minima. Se cunoaste atasamentul judecatorilor din Romania fata de sistemul politic din ultimii 60 de ani. Acelasi sistem de judecata l-au condamnat la moarte pe fostul meu profesor de pictura Ion Burdujoc, pentru simplul motiv ca era initiatorul Uniunii Artistilor Plastici Filiala Bacau. Preluarea functiei sale a dus implicit la pierzania sa. Ce incredere se poate avea in modul de gindire al alesilor atita timp cit pentru ei banul valoreaza mai mult decit insasi fiinta umana si sensurile ei in lume?
Sesizari similare au fost inaintate in diverse rinduri: Presedintelui Basescu, Ministrilor Culturii, Numerosi parlamentari si diverse autoritati locale si nationale. De asemeni de ani de zile am scris diverse articole in sprijinul artei libere in Romania. Din pacate toate eforturile au condus la minimalizarea subiectului de catre autoritati.
Un astfel de subiect este de natura sa autosesizeze Curtea Europeana de Justitie, deja fenomenul luind o amploare din ce in ce mai mare, rezultatul final fiind distrugerea artelor si culturii naturale si inlocuirea acestora cu surogatele diverselor ministere de interne si externe a diverse state obisnuite sa suprime din fasa dreptul la manifestare artistica si culturala a cetatenilor sai!
Exista subiecte de drept cetatenesc, cum ar fi libertatea si creatia ce nu pot fi subiect de simplu proces!
Autoritatile europene au rolul de a intimpina incalcarile de drept cetatenesc comunitar prin autosesizare. Daca acest lucru nu se va intimpla, Europa va pierde nu numai o cultura reala, ci milioane de destine creatoare, inlocuite de supusii unor organizatii statale segregationiste!
Cu stima Gheorghe Parascan
Romania, Bacau
Cetatean European
Parascan Gheorghe a zis
O mica confuzie a facut ca scrisoarea domnului Petru Clej sa fie confundata cu cea asteptata de la oficialitatile europene.
Asadar ceea ce scrie acesta nu apartine adresantului, fiind doar simple consideratii personale.
Parascan
Parascan Gheorghe a zis
Stimate domnule Parascan,
Va transmit atasat raspunsul la petitia pe care ati adresat-o Presedintiei Romaniei.
Cu stima,
Ioan Matei
Biroul Promovarea Creatiei si Mostenirii Culturale Scrise
Ministerul Culturii si Cultelor
Stimate domnule Gheorghe Parascan,
Am primit şi am parcurs cu atenţie consideraţiile dumneavoastră despre starea culturii, despre mecanismele prin care unii creatori au acces la proiecte culturale şi la fondurile alocate acestora.
Ceea ce ne-aţi prezentat nouă reprezintă, în bună parte, o abordare generalistă, fără exemple concrete şi fără o cunoaştere amănunţită a modului de derulare a unor proiecte culturale.
Cât priveşte implicarea directă a Ministerului Culturii şi Cultelor în problematica prezentată, vă comunicăm următoarele:
uniunile de creaţie s-au format şi se manifestă ca expresie a voinţei creatorilor-membri în aceste uniuni;
MCC nu practică niciun fel de discriminare privind accesul la proiecte culturale a uniunilor de creatori şi a ONG-urilor;
toţi operatorii culturali – uniuni, asociaţii, ONG-uri, edituri etc. – au, potrivit legii, drepturi egale de a participa la sesiuni de finanţare a unor proiecte culturale;
De asemenea, unele dintre consideraţiile dumneavoastră despre accesul tinerilor la actul de cultură sunt contrazise de realitate: mulţi dintre tinerii regizori, actori, interpreţi, compozitori au obţinut succese notabile în acesti ani, la fel, prozatori şi poeţi ai ultimelor generaţii au publicat cărţi care au fost premiate şi traduse în mai multe limbi.
Cu asigurarea că apreciem preocupările domniei voastre pentru starea şi soarta culturii române, primiţi, vă rugăm, consideraţia noastră.
Dan Marius ZARAFESCU
Director general
D.G.C.C.D.C.
Asadar raspunsul autoritatilor din Romania este extrem de fugitiv si ambiguu. Conform acestei scrisori, Uniunile de Arta, UAP in speta nu poate exclude din manifestarile artistice participarea nemembrilor UAP!
Ministerul considera ca toti au o sansa cel putin egala. In acest caz ce putem crede despre autoritatile politice si culturale din Bacau, ce fac jocul exclusiv al Uniunilor?
Bacauanii au dreptul la manifestare artistica!!!
Parascan