băcăuani
Mai bine de cinci sute de hectare de teren agricol inundate, din cîteva localități aflate în sudul județului, și mai multe bunuri din aproape 30 de gospodării din localitățile Orășa, Marvila, Valea Budului, Prăjoaia, Coman și Orbeni, Furnicari și Coteni, măturate de furia apelor. Este doar un scurt bilanț al inundațiilor produse de precipitațiile abundente căzute în noaptea de marți spre miercuri. Țăranii nu trag prea mare nădejde că vor primi vreo despăgubire sau că le va întinde cineva o mînă de ajutor. O minimă măsură de prevedere și-ar fi putut-o lua singuri, dacă și-ar fi asigurat culturile agricole. „Ce asigurări să aibă? În zona noastră lumea abia își duce traiul, de unde să mai scoată bani și pentru asigurări?!”, spune Adrian Galița, viceprimarul comunei Răchitoasa. El recunoaște că degeaba vorbește despre sătenii din comună, cînd nici măcar el nu și-a luat o măsură de prevedere pentru terenurile sale. „Și așa cheltui pentru un lot de teren șapte milioane de lei și abia scoți producție de trei. De unde și bani pentru asigurare? Toată lumea știe că în agricultură e ca la loterie, mergi mai mult la noroc. Nu știe de primăvara dacă apuci, toamna, să îți scoți cheltuielile. Cred, însă, că vor mai trece ani buni pînă cînd agricultorii vor avea putere financiară să investească puțin, pentru a nu pierde mai mult în caz de nenorocire”, mai spune viceprimarul Spulber.
De aceeași părere este și primarul comunei Orbeni, Viorel Fantu. „Nu sîntem prevăzători. Abia cînd ne bate Dumnezeu mai deschidem ochii și ne dăm seama că dacă ne-am fi luat o măsură de precauție nu am fi pierdut chiar așa de mult. Mai grav este că nenorocirea s-a abătut tot pe capul celor mai sărmani oameni din comună. După ce că abia au cît să își ducă traiul de azi pe mîine, i-a mai bătut acum Dumnezeu și le-a mai luat și puținul pe care l-au avut”, spune și primarul Viorel Fantu.
Ce culturi își pot asigura agricultorii care bat la ușa societăților de asigurare
Oricare ar fi societatea de asigurare la care apelează, agricultorii
prevăzători vor fi lămuriți că își pot asigura culturile de cereale,
plantele tehnice, culturile de legume și cartofi, plantele medicinale și
aromatice, culturile furajere, rodul viilor, pomilor fructiferi și
hameiului. Pe bază de clauză specială pot fi cuprinse în asigurare:
serele și culturile din sere, plantațiile de căpșuni, arbuști fructiferi,
plante ornamentale și decorative. Riscurile generale pentru care
agricultorii pot primi despăgubiri sînt: incendiu, ploi torențiale,
furtună, grindină, alunecare sau prăbușire de teren, îngheț timpuriu
de toamnă, îngheț tîrziu de primăvară. Pentru asigurarea culturilor
agricole, rodului viilor, pomilor fructiferi și hameiului despăgubirile se plătesc după evaluarea daunelor și pot acoperi, după caz,
cheltuielile legate de execuția lucrărilor agricole sau valoarea
integrală sau parțială a producțiilor care s-ar fi putut obține în
condiții normale de pe acele terenuri. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns