• preconizează Emil Munteanu, directorul Agras Bacău • firmele care fac asigurări agricole propun crearea unui fond național care să preia sarcina despăgubirilor în cazul calamităților naturale
Pentru că țăranii nu și-au primit despăgubirile promise de stat pentru pagubele produse de calamități, piața asigurărilor agricole va înregistra în anul agricol viitor un declin. Emil Munteanu, directorul Agras Bacău, este de părere că „perspectiva lui 2004 ne este defavorabilă, deoarece lumea ne percepe ca fiind noi cei vinovați că statul nu s-a ținut de cuvînt”. Munteanu se teme că asigurările vor înregistra un recul și din cauză că, după un an agricol slab, cum a fost 2003, „oamenii sînt mai săraci și mai nemulțumiți”. Anul acesta, 24 de agricultori asigurați au semnalat daune la culturile de pe mai bine de 1.150 de hectare, dintre care 772, cultivate cu grîu. „Am acordat despăgubiri de peste 1,4 miliarde de lei, dar numai pentru riscurile standard, grindină, ploi torențiale, furtuni”, spune Emil Munteanu. Ca bunuri asigurate, cel mai slab stau asigurările de animale. „Practic, mai puțin de un procent din animalele mari sînt asigurate, deoarece în special micii producători nu înțeleg de ce ar trebui să-și asigure vita din bătătură”, spune directorul Agras.
Acordarea despăgubirilor și subvențiilor în agricultură ar putea fi eliminată printr-un proiect de lege îmaintat Ministerului Agriculturii de către societățile care practică asigurări agricole. În forma actuală, Legea 381/2002 privind asigurările agricole prevede că sumele destinate despăgubirilor și subvenționării primelor de asigurare sînt alocate direct de către Minister, numai de la bugetul de stat. Principala modificare propusă se referă la înființarea Fondului Național pentru Despăgubirea Calamităților în Agricultură (FNDCA) destinat despăgubirii producătorilor agricoli ale căror culturi și animale sînt afectate de dezastre și catastrofe produse pe areale extinse. Din acest fond, ar urma să se acorde și banii necesari subvenționării unei cote din primele de asigurare. De asemenea, sumele aferente ar trebui să se constituie din mai multe surse: cota din veniturile încasate din producția vîndută și procesată de agenții economici persoane juridice din agricultură și industrie alimentară, cota de redevență/arendă datorată Administrației Domeniilor Statului de către concesionarii de terenuri agricole din domeniul privat al statului, contribuție din primele plătite de producătorii agricoli persoane fizice la societățile de asigurare, alocații de la buget, fonduri din surse extrabugetare și sume din fond rămase necheltuite din anii anteriori. „Ministerul Agriculturii nu este de acord cu aceste propuneri, dar prin intermediul acestei instituții dorim să-l trimitem la Parlament”, spune Emil Munteanu. El crede că acest fond național ar contribui decisiv la eliminarea pagubelor pe care trebuie să le suporte an de an agricultorii. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns