• medicii și farmaciștii care și-au încheiat deja polițiele de asigurare pe 2003 au aflat zilele trecute că sînt obligați să se asigure pe sume mult mai mari
Plata unei asigurări de risc profesional este pentru cadrele medicale o obligație anuală. Moda asigurărilor de mal praxis (cum mai este denumit riscul profesional) a devenit regulă din anul 2000, cînd Casa Națională și Ministerul Sănătății au impus această obligație și au acreditat an de an societățile de asigurare pe care cadrele medicale le puteau contacta pentru încheierea unei polițe de risc profesional. Dacă pînă acum, cele două instituții care guvernează sistemul sanitar nu impuneau valorile polițelor pe care cadrele medicale erau obligate să le plătească, anul acesta situația s-a schimbat. Ordinul care impune încheierea pînă la 15 aprilie a polițelor mal praxis prevede numai patru societăți de asigurare acreditate și baremuri în valută a primelor. Astfel, medicii de familie sînt obligați să-și plătească polițe de asigurare în valoare de 60 de euro numai la societatea Asirom, iar asistenții lor sînt obligați să plătească la aceeași firmă o asigurare în valoare de 36 de euro pe an. În aceeași categorie sînt incluși și asistenții din cabinetele individuale, stomatologice, din laboratoare, policlinici, spitale și stații de ambulanță.
Medicii chirurgi și stomatologii sînt obligați anul acesta să plătească polițe în valoare de 125 de euro, dar numai societății Astra. Medicii specialiști din policlinici sau spitale au și ei obligația ca anul acesta să se asigure pentru risc profesional cu suma de 75 de euro, iar firma de profil destinată lor este Ardaf. Farmaciștii și asistenții lor vor plăti anul acesta prime de 60, respectiv 30 de euro, polițele de asigurare putînd fi eliberate numai de Allianz Țiriac.
Pentru că anul trecut plăteau polițe de maxim 300.000 de lei, medicii sînt nemulțumiți de recenta impunere și chiar dacă știu că nu pot schimba ordinul ei și-au manifestat nemulțumirea. „Mi-am încheiat deja o poliță de mal praxis pentru acest an, dar cu o altă firmă decît cea impusă stomatologilor. Am ales respectiva societate pentru că am avut o experiență urîtă cu societatea la care ar trebui să închei acum o poliță. Nu înțeleg motivul pentru care nu am voie să-mi aleg singur firma la care să mă asigur, ca să nu mai vorbim de faptul că prima de asigurare mi se pare foarte mare. Este greu de crezut că în cazul în care un pacient va da în judecată un stomatolog pentru că i-a rupt un dinte și va cîștiga, societatea de asigurare îi va plăti acestuia 150.000 de euro, așa cum prevede contractul”, este de părere stomatologul Cristian Iovan. În aceeași situație se afla ieri și un medic anestezist din Moinești. El încheiase o poliță cu altă firmă decît cea indicată de ordin și se vedea nevoit să mai scoată bani din buzunar pentru o altă poliță de mal praxis. „Am venit la Casa de asigurări să văd clar care este firma la care trebuie să închei poliță. Am avut ghinionul să închei la începutul anului asigurarea cu altă firmă decît cea acceptată”, a spus medicul Laurențiu Tincu.
Poziția reprezentanților Casei de Adigurări de Sănătate este în conformitate cu ordinul emis de la București, dar medicii care s-au arătat nemulțumiți au aflat că banii pe care i-au dat la alte societăți decît cele acreditate nu sînt totuși pierduți. „Cadrele medicale care au apucat să încheie polițe cu alte societăți nu mai scot bani din buzunar dacă și-au încheiat asigurări la sumele prevăzute de ordin. Dacă nu, vor plăti la firmele acreditate de Casa Națională numai diferența de bani”, explică Oana Chelaru, președinte Casei de Asigurări de Sănătate.
Chiar dacă sînt nemulțumite de noua obligație pe care o au, mult mai costisitoare decît cea din anii trecuți, cadrele medicale sînt nevoite totuși să-și plătească polițele de mal praxis, pentru că altfel, instituția în care sînt angajați nu mai poate fi finanțată din sistemul asigurărilor de sănătate. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns