• asta nu înseamnă însă că vom fi scutiți de contribuția la sănătate în sistem de stat • asigurarea de sănătate privată este facultativă și suplimentară asigurării de sănătate de stat obligatorie • legea a fost adoptată, dar rămîne de văzut în cît timp vor apărea normele de aplicare
Băcăuanii vor putea încheia liniștiți asigurări de sănătate în sistem privat, întrucît Legea 212 privind asigurările private de sănătate a fost adoptată, urmînd să intre în vigoare în decurs de 30 de zile. Apariția asigurărilor private de sănătate nu înseamnă însă că băcăuanii nu vor mai plăti la stat contribuția la sănătate. Ei nu vor putea opt între cele două sisteme de asigurări de sănătate. „Sistemul de sănătate de stat este obligatoriu, pe cînd cel privat este facultativ. Asigurarea de sănătate privată se poate adăuga la cea de stat în funcție de preferințele oamenilor”, ne-a declarat medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău.
Asigurările private de sănătate pot fi de tip complementar, suplimentar și substitutiv. Asigurările private de sănătate de tip complementar suportă total sau parțial plata serviciilor excluse parțial de către asigurările de sănătate de stat din pachetul de bază. Asigurările private de sănătate de tip suplimentar suportă total sau parțial plata pentru serviciile care depășesc pachetul de servicii de sănătate garantat de stat, iar asigurările substitutive suportă plata tuturor serviciilor de sănătate din pachetul de bază.
Dacă ai bani, ai condiții hoteliere de lux
La asigurările private de sănătate poate cotiza oricine. Condiția este una singură: să ai bani ca să îți permiți contribuția. Din această cauză, asigurările private de sănătate nu vor fi la îndemîna oamenilor prin buzunarul cărora suflă vîntul. Aceștia vor trebui să se mulțumească cu tot ceea ce le oferă sistemul de stat: cozi în farmacii, cozi pentru analize, fonduri mici pentru medicamentele gratuite și compensate, mîncare insuficientă și de proastă calitate pe patul de spital, saloane arhipline și coechipieri pe patul de suferință.
Asigurații sînt persoane fizice care au un contract de asigurare privată de sănătate încheiat cu un asigurator, individual sau de către o terță persoană. Orice unitate publică sau privată, autorizată să presteze servicii medicale poate încheia contracte cu societățile de asigurări private. Firmele de asigurări private de sănătate vor putea să își înființeze cabinete medicale, spitale, farmacii și alte unități de servicii medicale. Ele vor putea să își aleagă furnizorii de servicii medicale după bunul lor plac, iar la fel va putea opta și persoana asigurată. Apariția noii legi va aduce în sistemul sanitar concurența, pentru că fiecare unitate medicală va trebui să ofere condiții hoteliere, dotare, personal medical și cadre medicale medii cît mai instruite și mai comuncative pentru a-și atrage încrederea bolnavilor.
Asigurările private de sănătate vor pune accent mai ales pe calitatea serviciilor medicale oferite bolnavilor care au ales și acest tip de asigurare. „Faptul că asigurările private de sănătate sînt facultative nu ne vor influența cu nimic. Din contră, ele îi pot stimula pe furnizorii de servicii medicale să crească standardele de calitate”, a precizat reprezentanta CJAS Bacău. Activitatea societăților private de asigurări de sănătate va fi controlată și monitorizată de o Comisie de Supraveghere a Asigurărilor, Ministerul Sănătății putînd interveni ori de cîte ori vor apărea încălcări ale legii în defavoarea asiguratului. În prezent, firmele de asigurări private și-au dezvoltat înainte de apariția Legii 212 componenta de sănătate. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns