• conducerea centrului a înființat un atelier de cizămărie și, în cel mai scurt timp, va fi deschis și unul de olărit
Asistații din Centru de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CNRR) de la Gîșteni urmează un program intens de recuperare prin muncă. În încercarea de a-i integra socio-profesional, conducerea căminului a înființat diverse ateliere, în care au fost cooptați cei care au dovedit înclinații în meseriile respective. „Metodele terapeutice s-au schimbat radical și ne putem mîndri că din acest punct de vedere sîntem centrul care le-am implementat cel mai bine în țară. Acum nu se mai face „armată” cu aceste persoane și un rol important se pune pe terapii, dintre care un rol important îl are și cea prin muncă. În urma discuțiilor cu psihologii, asistații sînt încurajați să se orienteze spre o anumită meserie”, ne-a declarat Ovidiu Necula, directorul căminului din Gîșteni.
Un prim pas în terapia ocupațională a fost înființarea atelierului de croitorie, care a luat ființă de ani buni. Mai nou, rezidenții au fost antrenați și în alte activități. Una dintre ele, un atelier de cizmărie, unde lucrează patru asistați. Aceștia au luat-o de la zero și au învățat meserie singuri. „La început mi-am reparat papucii mei. I-am lipit, i-am cusut și cînd domnul director a văzut că mă descurc, mi-a dat o cămăruță unde s-a făcut atelier de cizmărie. Acum lucrăm patru persoane, iar clienții noștri sînt colegii noștri. Dar afacerea e mai bună cu salariații, care, pentru o pereche de papuci reparată, ne dau și bani. Cîte 20.000 – 40.000 de lei, în funcție de cît e de stricat papucul”, ne-a declarat Daniel Apreotesei, asistatul cel mai apreciat ca cizmar și sufletul atelierului. Conducerea căminului le-a procurat un calapod și ață, iar la început de an nou vor primi și două mașini de cusut piele, în valoare de 20 de milioane de lei. Banii provin din sponsorizări. „Dacă merge treaba și primim mașinile alea două, poate facem o afacere mai mare, adică și în sat. Sînt oameni interesați să reparăm papucii, că, din cîte știu eu, nu e nici un cizmar”, mai spune Daniel Apreotesei.
La începutul anului viitor, la Gîșteni urmează să se deschidă și un atelier de olărit. „Spațiul s-a amenajat deja și am procurat și oala. Cinci asistați au fost trimiși la Odobești, unde este un cămin cu același profil, ca să deprindă meseria. Acolo există așa ceva și a prins foarte bine pentru sporirea deprinderilor asistaților”, a precizat directorul Necula. Tot pe parcursul anului viitor, la Căminul din Gîșteni se va înființa și un atelier mecanic, unde cei peste 400 de asistați își vor putea pune imaginația la încercare în crearea a fel de fel de piese, mașini și utilaje. Acest nou proiect de terapie ocupațională se adresează cu precădere asistaților care la viața lor au lucrat ca sudori, lăcătuși mecanici, strungari, în service-uri auto, ori au fost ingineri. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns