• zilnic, două-trei persoane angajate la spital solicită concediu fără plată • în această perioadă, asistenții medicali pleacă să muncească în străinătate odată cu rudele care s-au întors în țară pentru concedii • în primele șase luni ale acestui an, din județul nostru au plecat în străinătate să lucreze peste 170 de cadre medicale
Tot mai mult personal din cadrul spitalului Județean și nu numai ia drumul străinătății. Salariile mici și mirajul salariilor mari din occident îi fac pe tot mai mulți asistenți din spital să solicite concedii fără plată și să meargă la lucru în străinătate. În această perioadă, tot mai multe cadre medicale, dar și personal auxiliar au părăsit spitalul și au luat drumul Italiei mai ales, odată cu rudele sosite în august pentru concedii. „Personalul nostru pleacă constant, mai ales asistenți medicali și salariați auxiliari. Toți solicită concedii fără plată și este clar că se duc să muncească pe salarii mai mari în străinătate. Zilnic solicită concedii fără plată cîte două, trei persoane”, ne-a declarat medicul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean.
De ani buni, unitățile medicale din județul nostru se confruntă cu o acută criză de personal, ce se adîncește pe zi ce trece. În toate spitalele din județul nostru mai este nevoie de 1.045 de salariați, pentru ca încadrarea să fie conformă cu normele Ministerului Sănătății. Unitățile spitalicești își desfășoară activitatea normal, chiar dacă volumul de muncă este foarte mare. Astfel, Spitalul Județean are 1.400 de paturi și tot atîtea cadre medicale, pe cînd, conform normativului de personal, ar trebui să existe 2.200 de cadre sanitare. Spitalele din județ mai au nevoie de 130 de medici, 16 persoane cu studii superioare pentru laboratoarele de analize, 342 de cadre medicale medii, 523 de salariați auxiliari și 44 lucrători în domeniul tehnic.
Cel mai mare deficit de personal se înregistrează la Spitalul Județean. Conducerea spune, însă, că deși salariații pleacă în număr foarte mare, nu se poate vorbi deocamdată de o criză acută de personal. „Nu putem vorbi de o criză de asistenți medicali, pentru că există școlile postliceale sanitare care formează anual asistenți. Problema este că aceștia ajung la noi, îi pregătim, capătă experiență la patul bolnavului și apoi pleacă să muncească în străinătate”, mai spune directorul Roșu. Spitalul băcăuan a scos la concurs și posturi de medici, dar nici acestea nu s-au ocupat toate. Mulți absolvenți de medicină aleg să lucreze în centre universitare din țară, să facă rezidențiate, tot mai frecvente însă în străinătate. Luna aceasta au fost scoase la concurs 15 posturi pentru medici, dar la concurs s-au înscris doar nouă candidați. Șase posturi, deși foarte bune, nu au avut candidați. Este vorba de medic de urgențe, de medicină sportivă, nefrolog, chirurg plastic, neurochirurg și medic anestezie și terapie intensivă. Pentru aceste posturi se vor reorganiza concursuri. La Spitalul Județean mai apare și un alt inconvenient. Ministerul a aprobat un normatic de încadrare în unitate pentru 2.200 de salariați. Dar asta numai pe hîrtie, pentru că în realitate, 800 de posturi sînt blocate pentru că nu se acordă și banii necesari susținerii acestora. În primele șase luni ale acestui an, din județul nostru au plecat în străinătate să lucreze peste 170 de cadre medicale. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns