• sumele pe care trebuie să le achite asociațiile variază între cîteva sume de mii de lei și 200 de milioane de lei • pentru fiecare zi de întîrzire sumele restante sînt indexate cu un procent de întîrziere de 0,07 la sută
CET a repus pe tapet problema penalităților de întîrziere calculate asociațiilor de locatari care nu își achită la timp facturile la agentul termic. Prima tentativă de a determina asociațiile de locatari să achite majorările de întîrziere a fost făcută de furnizorul public de căldură și apă caldă în luna martie a acestui an, cînd asociațiile care erau atunci racordate la CET au primit, pe lîngă factura lunii curente, și majorări de întîrziere. Protestele vehemente ale administratorilor asociațiilor de locatari au determinat furnizorul să recalculeze sumele datorate din cauza neachitării în termen a facturilor. Principalele argumente ale asociațiilor au fost că furnizorul calculase penalizări și pentru subvențiile care le avea de achitat Primăria și că au luat în calcul întîrzierile și de pe vremea cînd CET funcționa în subordinea Termoelectrica București. „Am aprobat în Adunarea Generală a Acționarilor recalcularea penalităților. Am decis ca majorările să fie percepute începînd cu data de 15 octombrie, cînd a început să livreze agent termic SC CET SA, deci numai pentru serviciile livrate de noi. Dacă ar fi fost să calculăm penalități ale datoriei totale a asociațiilor, debitul era mult mai mare”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Zilele trecute, contabilii au recalculat penalitățile pentru toate asociațiile deservite de societate, mai puțin cele 40 transferate de la Termloc o dată cu preluarea celor 11 centrale termice, în luna mai anul curent. Intervalul pentru care s-au calculat penalitățile a fost 15 octombrie 2002, cînd CET a început să furnizeze apă caldă, după ce firma a fost preluată de Consiliul Local Bacău, și 31 mai 2003. Valoarea totală a sumelor pe care le au de plătit asociațiile care nu au achitat în timp util facturile la utilități se ridică la 7,4 miliarde de lei. În luna martie, cînd CET a calculat prima dată penalizări, valoarea ajungea la aproape 15 miliarde de lei.
În topul asociațiilor de locatari care au de achitat cele mai mari facturi se află Asociația de Proprietari 71, care pe lîngă cele 4,6 miliarde de lei restante mai are de plătit alte 208 milione de lei, în contul penalităților. Topul este urmat de Asociația de Proprietari 79, care trebuie să achite facturi restante de 3,3 miliarde de lei și 176 de milioane de lei pentru penalități, Asociația 112, cu majorări de întîrziere care ajung la 179 de milioane și facturi neachitate de 2,6 miliarde de lei, Asociația 50, care trebuie să plătească penalități în valoare de 160 de milioane și facturi de 2,4 miliarde de lei. Există însă și asociații care au achitat penalități de numai cîteva sute de mii de lei, însă acestea sînt foarte puține și fac parte din rîndul asociațiilor mici, care au arondate doar cîteva blocuri sau scări de blocuri. Marea majoritate au însă de achitat facturi de cîteva zeci sau chiar sute de milioane de lei. „Ordonanța 5 ne obligă să calculăm penalizări de întîrzire. Așa cum pentru CET furnizorii de combustibil calculează penalizări, și noi sîntem obligați săl le calculăm beneficiarilor majorări de întîrziere. Condițiile tehnice nu ne permit să procedăm la sistarea furnizării serviciilor pentru a determina populația să achite la timp facturile. Aplicarea de penalități reprezintă, pentru noi, singura variantă de a constrînge oamenii să onoreze facturile”, mai spune directorul Vasile Drăgușanu.
Începînd de astăzi, contabilii de la CET vor trece la facturarea panalizărilor de întîrzire. Această măsură va însemna o lovitură grea pentru cele aproximativ 100 de asociații cărora CET le furnizează agent termic. Sînt, cel puțin deocamdată, scutite de povara majorărilor de întîrziere cele 40 de asociații preluate de la Termloc, chiar dacă acestea au datorii mai vechi decît asociațiile care au fost dintotdeauna racordate la sistemul de termoficare al punctelor termice de cartier. Valoarea totală a datoriilor pe care asociațiile le aveau de achitat se ridică la 131 de miliarde de lei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns