• la începutul acestui an școlar, doar 72 de unități de învățămînt erau autorizate
Obligativitatea ca școlile și atelierele școlare să fie autorizate inclusiv pe linie de protecția muncii este privită cu detașare de către unii șefi ai instituțiilor de învățămînt din județ. Unul dintre principalele motive ale delăsării în fața pericolului unor accidente este lipsa fondurilor pentru plata autorizațiilor de muncă, care ar trebui asigurate de către primării.
Un astfel de exemplu este cel al Școlii din Gîrleni. Conducerea școlii a făcut demersurile necesare la instituția băcăuană, dar inspectorii de muncă nu au verificat atelierele de lucru ale elevilor pentru că primăria nu a trimis banii necesari autorizării. „La buget nu avem bani prevăzuți pentru acest lucru. Chiar dacă nu e vorba de o sumă prea mare, banii ar prinde mai bine unui beneficiar de ajutor social. Vom încerca să găsim soluții pentru ca să rezolvăm problema aceasta. Dacă legea spune așa, trebuie să ne conformăm și să asigurăm condițiile de sănătate profesorilor, elevilor și femeilor de serviciu”, ne-a spus Valentin Flenchea, primarul comunei Gîrleni. „Această autorizație este necesară deoarece majoritatea unităților de învățămînt sînt prevăzute cu ateliere de lucru pentru elevi. Autorizația este necesară însă și pentru personalul auxiliar care lucrează în școli și chiar pentru profesori”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău.
La începutul lunii septembrie, la instituția băcăuană s-au interesat de eliberarea acestei autorizații peste 100 de școli, dar doar 72 și-au definitivat documentația. Îngrămădeala mare a fost în jurul datei de începere a școlilor, dar după ce elevii au auns în bănci, dezinteresul directorilor a crescut considerabil, întrucît nu s-a mai făcut nici o altă solicitare.
În vederea prevenirii accidentelor, atît în rîndul elevilor, cadrelor didactice, cît și a personalului auxiliar, inspectorii de muncă vor efectua controale privind realizarea tuturor măsurilor legale, precum și verificarea modului de instruire pe linie de protecția muncii a cadrelor didactice. „Problema este în atelierele în care elevii își dezvoltă anumite aptitudini. Aici se lucrează cu diferite aparate conectate la un sistem electric ce trebuie autorizat. La fel este și situația cabinetelor de chimie, fizică sau biologie. În aceste incinte se pot produce evenimente care să pun în pericol siguranța elevilor, cît și a profesorilor sau asistenților”, mai crede purtătorul de cuvînt al instituției băcăuane. Conducerile unităților de învățămînt susțin că nu au solicitat autorizarea din cauza lipsei de fonduri cu care se confruntă primăriile, pentru că acești bani trebuie să fie achitați de primării. În plus, mulți primari și directori nu știu că trebuie să obțină de la ITM această autorizație de funcționare. Problema autorizării atelierelor din școli se învîrte într-un cerc vicios, deoarece Inspectoratul de Muncă nu este darnic cu amenzile așa cum o face în cazul patronilor. Motivația este că unitățile de învățămînt sînt bugetare și nu au de unde achita amenda.
Pînă în prezent au obținut autorizația de la instituția băcăuană doar 72 de școli din cele peste 700 de unități de învățămînt din județ. Dintre acestea, numai șapte sînt din mediul rural, iar restul de la orașe. În funcție de numărul de personal din unitatea de învățămînt, eliberarea autorizației costă 450.000 de lei (între una și nouă persoane), 700.000 de lei (zece – 49 persoane) și 1.350.000 de lei (între 50 și 200 de persoane). Nerespectarea normelor de siguranță și lipsa autorizației de funcționare pe linie de protecția muncii de către școli se sancționează cu amendă între 30 și 50 de milioane de lei. „Pentru autorizare școlile trebuie să plătească o taxă care se stabilește în funcție de personalul angajat. Banii ne sînt virați de primării, dar plata întîrzie foarte mult și de aceea nu putem elibera autorizația. La acest motiv se adaugă și imposibilitatea nostră de a merge la toate școlile din afara municipiului Bacău, din considerente economice. De aceea așteptăm să se strîngă mai multe școli dintr-o zonă și apoi inspectorii noștri se deplasează pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de autorizare. Dacă am amenda aceste unități mai rău am facem pentru că oricum nu au bani de amendă. Așa că încercăm să le îndrumăm cu vorba bună”, a mai precizat Dan Buftea. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns